Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz isvarga #2809 üzenetére

    Üdv istván!

    Mivel egyre egyértelműbb, hogy álláspontjaink ennél jobban már nem fognak közeledni egymáshoz, összefoglalom a magam részéről a témát:

    A mikrovezérlőnek és a PLC-nek is megvan a maga létjogosultsága (én az utóbbira próbáltam rávilágítani, de az előbbivel is tisztában vagyok).
    Mind a kettő hatékony a maga területén.
    Ahova jó választás egy mikrovezérlő, oda botorság PLC-t rakni, ám egy mikrovezérlőt PLC-s feladatra használni semmivel sem kevésbé ostobaság.
    Ugyanakkor tudom, hogy a két terület között a határ nem penge éles, van átfedés. De ha mindkét terület közepéből veszünk mintát (nem véletlenül emlegettem közepes PLC feladatot végig) akkor teljesen egyértelmű, hogy nagy különbség van a kétféle megoldás szintje között (és itt nem minőségi szintről van szó).

    Ha te olyan eszközt akarsz építeni, ami minden tekintetben (HW és szoftveres szempontból egyaránt) megfelel olyan feladatoknak amire a PLC, akkor te egy ugyanolyan PLC-t fogsz építeni, ami ellen jelen pillanatban tiltakozol. (talán jó példa erre az Unitronics)
    Miért? Mert az évek során a fejlesztések abba az irányba vittek és jelenleg általánosságban az a megoldás a leghatékonyabb ipari folyamatok irányítására. A vitát megelőzve, amit ebben a mondatomban sejtek sietve kijelentem, hogy: nem azt írtam, hogy mással lehetetlen megoldani!

    Valószínűleg egyedül otthon NYÁK-olgatva nincs esélyed utolérni a fejlesztésben olyan gyártókat, akik évtizedekig, sok tagú mérnök csapattal a háttérben dollármilliókért fejlesztették ki mai PLC-iket. Bár látom, hogy igazából nem is ez a cél (igaz amit írsz az nem mindig van összhangban azzal amit látok, vagy én értek félre néha valamit)...

Új hozzászólás Aktív témák