Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz dekorn #2070 üzenetére

    Hali dekorn!

    "Egyszerűen az Area Pointer részben a szimbólumokat kitörültem és ezekután lement a compile."

    Igen, rosszak voltak a szimbólum hivatkozások.
    Ilyesmi akkor is előfordul, amikor Step7-ben megváltoztatjuk a szimbólum nevét vagy címét.
    Pl. oda-vissza változtatáskor az is előfordulhat, hogy a tag látszólag kifogástalan, mégis sárgával jelzi hogy hibás és a compiler is warningol rá.
    Sőt, azt is el lehet érni (pl. heveny copy-paste műveletsorozattal két HMI project között), hogy az össze tag ilyen legyen. Az mondjuk 1200 tag esetén élmény tud lenni :)
    Szerencsére erre van orvosság, a Symbol reconnect:

    "A TAG-ek között megvannak a kapcsok, bár érdekes egy kicsit hogy a Date/time PLC a DB50 DBW72 re hivatkozik és a Tagnél DB50 DBB72 van , de természetesen így is oké."

    A DATE_AND_TIME típus kicsit "érdekes" valóban. Ez egy "Complex type". Ez tartalmazza az év, hónap, nap, hét napja, óra, perc, másodperc, tizedmásodperc adatokat BCD-ben.
    A PLC-ben ez a típus 8 byte. WinCC Flexben ez pontosan ugyanígy néz ki byte címzéssel kell rá hivatkozni (pl.: DB 254 DBB 112). Az areapointer más tészta, azoknak nincs típusa. Mindegyik egy meghatározott hosszúságú adatterület, amit WORD-ben mér a WCCF. A date/time PLC areapointer pl. 6 WORD hosszúságú. A DATE_AND_TIME típus azonban mint írtam 8 byte, a 6 word pedig 12 byte és nem 8 :) Ezért a date/time PLC areapointernek nem adható át DATE_AND_TIME adattípus.
    Bár kompatibilis vele, mert az első 8 byte szerkezete azonos, a plusz 4 byte pedig fenntartott.

    Ki kell tehát alakítani neki egy helyet.
    "képen is látszódik hogy a File name: \Storage Card USB\.... .csv nem tetszik neki pedig működik mert kipróbáltam, meg ezt a gép gyártója küldte így nekünk. "

    Szerintem más baja van, fordításkor a file elérési utat nem ellenőrzi. Nálunk is volt WinCC flex project amiben 10-20 warning volt, leszarták. Pedig nem szép dolog :(

    "Azt szeretném még tőled kérdezni, hogy a szimbólum megadásánál, ahogy az a csatolt képen is látszódik, hogy nem találja a Projektben megadott PLC-t pedig ott van meg minden, erre mi a magyarázat."

    Hogy itt mit ajánl fel, az attól függ mi van beállítva a connections-nél.

    "A connection-ben az Online-t OFF-ra kell álítani vagy van valahol egy frisítési gomb."

    ON-ra kell állítani. Milyen frissítés gombra gondolsz? ha ez OFF, akkor a runtime indítás után szerintem nem fogja felvenni a kapcsolatot azzal a PLC-vel.
    Van olyan funkció amivel az üzemmód váltható: SetDeviceMode (Online/Offline). Ezt egy gombhoz vagy más objektum eseményéhez hozzárendelheted. De hogy ez az OFF-ba állított kapcsolatot online-ba helyezi-e, azt nem tudom.

    "Amúgy az hogy Szimbólumokat megadom, annak mekkora a jellentősége, mert ahogy látom attól még jó minden hogy nincs megadva."

    A jelentősége annyi, hogy elsősorban kényelmes, mert amikor tag-et hozol létre, akkor nem kell bekörmölni a címet, hanem egyszerűen kiválasztod a listából és a címet kitölti magától.
    Fontos lehet még, ha a PLC-ben szimbolikus címekkel operálsz. Akkor könnyebben áttekinthető a project ha a szimbólumok nevei WCCF-ben és step7-ben is ugyanazok.
    Továbbá nem lehet mellé lőni (elcímezni) egy tag-et. csak olyat tudsz felvenni, ami már létezik (már deklarálva van step7-ben).
    Igen kellemetlen ha a Step7-ben van pl. egy DB8.DBW10, amit egy DB8.DBD12 követ, te meg véletlenül (a szimbolikus hivatkozást nem használva) a DB8.DBW11-et adod meg közvetlen címnek egy tag-hez. Jellemzően meglehetősen váratlan értékeket tud mutatni egy ilyen tag :)
    Más.: ha a WinCCF project nem integrált, hanem külön álló, akkor nincs lehetőség szimbólumokra hivatkozásnak, akkor mindig mindent kézzel kell megcímezni egyenként.

Új hozzászólás Aktív témák