Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Ijk

    nagyúr

    válasz DM-Fan #83305 üzenetére

    Inkább a gyártók ostoba döntésének tartom. Értelmetlen elővenni a statisztikákat, mert olyan mintha az autók eladásainál mondjuk a 8 millió feletti három márka dízeleleseienk számát vetnénk össze a komplett piaccal. A következtetés pedig az lenne hogy akkor ez a kategória 5% alatti, nincs rá igény.

    Tagadhatatlan hogy a rossz marketing, hiedelmek, fogyasztás mizéria, beégés, valamint áruházi körülmények között gyengébb képminőség is hátráltatták, de én ezeket apró cseppeknek tekintem ma már. A globális probléma a gyártástechnológia. Az LCD sokkal egyszerűbben gyártható, olcsóbban, kevésbé kényes technológia. Amikor a néhány vállalat elkezdte a panelek gyártását, leadta leányavállalatoknak és ugyebár távolkeleten gyorsan szaporodtak a márkák hogy a panelbeszállítóból hirtelen tv gyártó lett. Így évről-évre ellepték a piacot az olcsó LCD-k, míg a plazma gyártásából inkább kihátráltak és egy dzsunga kínai cégnek egyrészt a technológia sem volt meg, és esze ágában sem lett volna gyártani plazmát amikor LCD-ből kinyomnak több ezer 32"-ost töredék áron és sokkal nagyobb haszonnal eladják.
    Ennek a folyamatnak az eredménye lett hogy a számok törvénye alapján elnyomta az LCD gyártás a plazmát, bementél egy boltba és a készlet jó ha 5%-át kitették a plazmák.

    A probléma hogy tv-t csak tömeggyártásban gazdaságos gyártani, így audio technikával szemben nem lehet kisvállalati szinten, limitált példányszámban készíteni. Az UHD verte be a szöget a koporsóba, a Panánál nyilván kielemezték a lehetőségeket, és nem akarták vállalni a kockázatot hogy UHD ellen FHD-t indítsanak csúcskategóriában, továbbá az OLED-del is számoltak. Az hogy jó döntést hoztak-e ők tudják, véleményem szerint meg sem közelítik a 2012-2013-as eladásokat.

    Sajnos a globalizáció és a távolkeleti olcsó gyártás a mennyiségi és nem a minőségi irányba tolta el a piacot. Egyre silányabbak a műszaki cikkek és egyre rövidebb az életciklusuk. Ha pl. egy telefon hardveresen nem is megy tönkre, de szoftveresen tudatosan gyorsítják az elavulását.

    /人◕ ‿‿ ◕人\

Új hozzászólás Aktív témák