Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Gaben01 #30055 üzenetére

    Ez nem egészen így működik, mivel épp az egyszerűbb felépítésű szerkezetek nem védenek a kisebb túlfeszültségek és finomabb tüskék ellen. Nem védenek "csillagpontszakadás" nevű hiba ellen, amit gyakran a szolgáltató idéz elő, szerelés közben. Esetleg a villanyóránál fellépő nulla-szakadás (kontakthiba) is előidézheti.

    Okát hosszan tudnám fejtegetni, a háromfázisú váltóáram elméletét kellene ismerni hozzá, de a fogyasztó szempontjából annyi a lényege, hogy ilyenkor a 230 V fázisfeszültség helyett a 400 V vonali feszültség jut be a lakásba, ami durván agyonvágja a berendezéseket.

    E feszültségemelkedés mérésére és megszakítására kicsit bonyolultabb, valamivel drágább alkatrészeket tartalmazó elektronika szükséges. Ellentétben az egyszerűbb villámvédő-alkatrészekkel, szikraközökkel, aminek csak annyi dolga van, hogy az ív áthúzzon rajta, kinyomjon egy biztosítékot stb. Tehát utóbbi esetben passzív alkatrészekkel megoldják, ezért ezek olcsóbbak. Mindamellett ezek is elég hatékonyak, villámlás másodlagos hatása ellen.

    (Másodlagos hatás azt jelenti, hogy nem direkt csap be a mennykő az arcunkba, hanem a villámlás pillanatában fellépő óriási elekromágneses térerőváltozás feszültséget indukál minden fémtárgyban, vezetékhálózatban.)

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák