Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bargyu

    tag

    Esetleg valakinek segítség leírom ,hogy kb. 1 év fejhallgatózás és a márciusi találkozó után most hogyan látom a HD800-at. (zöldfülüként kerültem bele, mindenki kedves volt)

    Találkozóra beesve, első meghallgátásra egy C.E.C (remélem jól emlékszem) cd lejátszóról és csöves erősítőről végre nem 'steril' hanem valódi telt hangzással szólalt meg a HD800.

    A telt hangzásról már olvastam itt (http://www.innerfidelity.com/content/brilliant-sennheiser-hd-800-page-2), tehát nem lepődtem meg és a Philips oldalán (https://www.goldenears.philips.com/en/introduction.html) ki is próbáltam és valóban könnyen átmentem a teszteken olyan jól hallhatóak voltak a különbségek egy 60 fokban és egy 180 fokban szóló hang között.

    Itthon a HD800 hangzásával azonban nem voltam teljesen elégedett, valóban 'steril', kicsit bántja is az ember fülét annyira tűéles. Volt hozzá egy elég jó egyedi tranzisztoros erősítőm, de nem passzolt tökéletesen.

    Ezért mentem el a találkozóra, mert meg akartam hallgatni csöves erősítővel. Amire végül is elsőként alkalmam nyílt az az említett cd-ről szóló csöves erősítő és rövid hallgatás után eldöntöttem, hogy váltok. Egy élőhangos, jazzes kis zenekari hangzás annyival jobban szólt, hogy nem volt min sokat gondolkodni. (Egy-egy hangszert megszólalását én nem tudom megítélni, azt hallom, hogy tiszta, éles, de nem tudom mennyire közelíti a valódit, pl. egy hegedűmúvész megmondja, hogy milyen, én ezért összetettebb zenéket kerestem, ezeknél hallható volt, hogy tranzisztoros, bár nagyon jó minőségű erősítővel nem jól definiáltak az egyes hangszerek és ha mély és magas gyorsan váltja egymást, azt nem tudja jól követni, még rock számoknál is kijött ez, ezt valami dinamikának hívják vagy minek).

    A csövesen a basszus is jobb volt, nem erőltetett, telt, természetes és általában a hangzás is élő volt, mit tudom én miket kell még mondani, de nekem tetszett az biztos. Szóval azt mondtam, hogy mégis jó lesz ez a HD800 - némi szerénytelenséggel - ha otthon is hasonlóan szól. Csöves erősítő hazahoz.

    A csalódás akkor ért, amikor hazaértem, összekötöttem és alig volt különbség a korábbi tranzisztoros és az új csöves erősítő között. Pedig az összekötő rca kábel ezüst-teflon volt már.

    Először elkezdtem nézni, hogy az Arcam irDAC mégsem olyan jó DAC és ott veszik el valami. Az dac-ról nem olvastam rosszakat, tehát az kipipáltam.

    Szerencsére találtam ezt a cikket, ami több problémára is rávilágított:

    http://www.enjoythemusic.com/magazine/equipment/0412/usb_dac_shootout.htm

    A találkozón már kérdeztem, hogy usb kábel számít-e és egyöntetűen nem volt a válasz, tehát ezt kipipáltam. (a fenti cikkben amúgy direkt összeköttetést, hehe, de max. 0,5m kábelt javasolnak).

    Kiábrándultságomban fogtam és rádugtam a fejest a Sony Vaio 3,5-es kimenetére és ha hiszitek, ha nem, de nem volt lényegesen rosszabb. Nyilván hangerőben kevesebbet tudott, de nem volt lényegesen rosszabb a HD800 általános és dac-erősítő pop/rock zenével.

    Ekkor persze kétségbeesés, mi legyen? Erősítőket, dac-ot eladni? Marad a fejes és elfelejtjük a találkozón tapasztalt hangzást. Alternatíva, egy jó cd lejátszó vásárlása és a számítógépről, nas lejátszásról való lemondás.

    Az említett cikkben találtam, hogy az usb átvitel nem olyan egyszerű, mert az op.rendszer sok minden mást is csinál, ezért jó minőséghez speciális beállítások kellenek, erről ír egy jó összefoglalót a cikk A foobar2000 például önmagában nem garancia, hogy minden bit megszólal.

    A cikk lényege, hogy két ponton nemcsak lehet, de kell javítani, hogy valóban audiófül hangzás legyen.

    Az egyik egy jplay.eu nevű szoftver telepítése, ami puffereli a zenét, így az memóriából töltődik az usb-re, a rendszer erőforrásait az usb folyamatos kivezetésére koncentrálja és így biztosítja a bit-bit átvitelt. No, akkor jplay.eu telepítés. Újraindítás a gépen és megy.

    A másik, hogy kell egy usb-spdif átalakító és ezzel kell a pc-dac átvitelt összekötni usb-usb helyett.

    Az jplay.eu letöltést, telepítést megcsináltam és csodák-csodája megszólalt a rendszer úgy, ahogy a találkozón volt és magával ragadott. Hurrá! De jó egy ilyen találkozó! (Külön köszönöm Cs. Sándornak a segítséget.)

    Az usb-spdif átalakító nem tudom mennyit javít még rajta, de nem sokba kerül, úgyhogy nekifutok, de már a mostani összeállítás szintén némi szerénytelenség nélkül, bocsássatok meg érte, de olyan, mintha nem fejhallgatót hallanék, hanem térzenét.

    Köszönet a szervezésért és a barátságos hangulatért, amivel egy újoncot fogadtatok.

Új hozzászólás Aktív témák