Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz darvinya #5330 üzenetére

    480p a Tv és a dekóder 576p-s képet ad akkor a nagyobb kép miatt kilóg a képernyőből.

    Tehát analóg jelnél (scart, rca, stb) figyelni kell a felbontásra, ha tv csak 1 szabványt kezel.

    Ez egyáltalán nem így működik. A vevőboxok kompozit- és SCART-kimenete kizárólag kétféle szabvány szerint működhet:

    PAL (50 Hz, 576i)
    NTSC (60 Hz, 480i)

    Nincs más opció, mert analóg SD csatlakozásról beszélünk, és ez a szabvány. A többi felbontás csak a HDMI-kimenetre alkalmazható.

    A képcsöves PAL/NTSC TV-k úgy vannak beállítva, hogy bármelyiket kapja, a képméret teljes kitöltésű. Aki javít TV-ket is (hozzám hasonlóan), nyilván tudja, ezt külön lehet szabályozni a szervizmenüben, vagy régebbi készülékeknél belső trimmerekkel. Mind horizontális, mind vertikális irányban, és ezt gyárilag pontosan beállítják, PAL és NTSC-jellel egyaránt.

    Ha én a box kimenetét NTSC-re állítom, akkor mindegyik bejövő digitális adás NTSC-re lesz átméretezve, akár HD, akár SD. Viszont, mivel Magyarországon az SD-adás PAL 576i, ezért nyilvánvalóan értelmetlen azt átalakítani NTSC 480i-re, hiszen csak rontjuk a minőséget.

    Ez meg is figyelhető jobbfajta képcsöves TV-n, hogy ilyenkor látszik a leméretezés sajátos hatása, amit most így hirtelen nem is tudok megfogalmazni, de lényeg, hogy kicsit rosszabb lesz a kép. PAL-NTSC között kapcsolgatva egyébként átvált a frekvencia is, ha a fülünket közel tesszük a TV hátuljához, hallható a képeltérítés zúgó hangjának (50 Hz vagy 60 Hz) megváltozása.

    A képméret természetesen nem változik, esetleg kisebb beállítási hiba képzelhető el csak.

    Van még egy érdekes jelenség ezzel kapcsolatban. A SCART-kimenetre (PAL-beállítás esetén) az SD adás átméretezés nélkül kerül ki, és főleg az RGB-kimeneten így igen jó minőség áll elő. HD-adóknál viszont a box leméretezi azt is SD-re. De én legalábbis úgy vettem észre, az enyémnél, talán a chipset képességei miatt, nem olyan jó az átkonvertált képminőség, mint például az RTL Klub vagy Duna World egyes anyagai, ami viszont 1:1-ben kerül át a SCART-ra. (Természetesen a D/A konverzió után.)

    De ez csak képcsöves TV-re vonatkozik, és nagyméretű, jobbfajta típuson válik láthatóvá. Ott is főleg 50 Hz-es készüléken, mivel a 100 Hz-es TV-kben művi úton, digitálisan duplázzák a frekvenciát, közben A/D/A konverzió is szükséges, ami óhatatlanul rontja a képminőséget.

    Lapostévén, HDMI-csatlakozással már fordul a helyzet, értelemszerűen a HD-adás lesz a jobb minőségű.

    [ Szerkesztve ]

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák