Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • AVhelper

    senior tag

    válasz Janaboy #29762 üzenetére

    Topicgazdi!

    Terjeszd, ha úgy gondolod és még felmerül ez a "hogy lehetne a napfényes délutáni órákban a szabadban vetíteni" agyrém. Nagyjából SEHOGY!

    Most, hogy zajlik a foci EB, sokan próbálkoznak ezzel, és nem értik, hogy miért nem működik a dolog.

    Nos, egy napfényes délután még az árnyékban lévő (tehát nem a napfénynek közvetlenül kitett) vetítővászon felületi fényessége is néhány száz. nit (cd/m²) a rengeteg szórt fény miatt.

    Vegyük azt, hogy mondjuk 500 nit annak a vetítőfelületnek az alapfényessége (ez lenne a kép úgymond "feketéje"). Ahhoz, hogy egyáltalán valamilyen szinten már érzékelhető legyen az erre vetített kép, annak minimum kb. 20:1 kontrasztarányúnak kéne lennie, vagyis a fehér csúcsfényessége 500 x 25 = 10.000 nit kellene legyen (a mozikra ajánlott kb. 50 nit helyett). Egy mondjuk 90"-es 16:9-es gain 1-es vetítővásznon a 10.000 nit felületi fényesség eléréséhez még egy ténylegesen 70.000 ANSI lumen fényáramú vetítő is kicsit kevés lenne. Szóval erről ennyit.

    Ha valakinek mégis ez lenne a mániája, akkor állítson fel a szabadban egy hosszúkás és a fényt magába be nem engedő építményt (ilyen lehet pl. egy katonai sátor, vagy egy konténer), aminek egyik rövidebb oldala nyitott (innen lehetne nézni a belül felállított vetítővászonra vetített képet), de azon át sem jut az építmény belsejébe sok fény. Ha ezzel sikerül elérni, hogy a vetítőfelület alapfényessége ne legyen több mint kb. 20 nit, akkor a fenti méretű és tulajdonságú vetítővásznon 4.200 ANSI lumen fényerejű vetítővel már akár 30:1 kontrasztarányú képet is lehet vetíteni. Remek, ugye!

    Szóval nem véletlen, hogy anno a kertmozikban is napnyugta után kezdődött az előadás.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák