Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • I3EI\ICE

    aktív tag

    válasz Nyugdíjas #25765 üzenetére

    Tisztázzuk. Tudom, hogy nem vagyok szaki, de sok monitort láttam már, és meg is fordult az asztalomon néhány. Messze nem vagyok tévedhetetlen, csak annyit kérek, hogy a fölényesen kioktató, alázó stílust próbáljuk elkerülni (bár ezt eddig sem Tőled szenvedtem el). Őszintén kíváncsi vagyok, hogy a 244T képével mi a gondod azon felül hogy PVA. Én a magas input lagja miatt, illetve a nagy fogyasztása miatt nem vettem magamnak 244T-t sosem, de tényleg nem tudom elképzelni, hogy ezeken kívül mi gond lehet vele, amiért ennyire megveted. Többször összevetettem a Green monitorommal, amely messze a legnagyobb színterű monitor ami eddig nálam megfordult. A 244T alig maradt el a Green monitortól, míg például az U2311H majdnem olyan fakónak nézett ki a Green mellett, mint egy TN. Monitorguruéknál egyszer 3 monitort láttam összehasonlítva: a Green-t, egy U2311H-t, meg egy -a fajtájához képest kiemelkedően jó- TN paneles Benq-t (ennek a típusára már nem emlékszem). Az U2311H szemből nézve csak egy picivel volt színesebb a TN-nél, inkább a betekintési szögekkel, meg az árnyalatok részletességével verte a BenQ-t, de utóbbiban nem olyan drasztikusan. A Green színei viszont vakítottak a két másik monitor mellett. Ha például olyan képet néztünk, amin szerepelt élénk piros szín, akkor azt láttam, hogy az U2311H-n a piros majdnem ugyanolyan fakó "téglavörös", mint a TN-en, míg a Greenen igazi vérvörös színek is meg tudtak jelenni. Persze a Green-nek is megvannak a gyengéi, nyilván nem lehetett kompromisszum nélkül H-IPS paneles monitort kapni alig valamivel az eIPS-ek fölötti áron. Például a gradiensei nem valami jók a Green-nek, de ezt hétköznapi használat során alig venni észre, ellenben a sokkal szélesebb színtér a használat minden pillanatában határozottan érzékelhető.
    Úgy tudom, hogy a jó öreg CCFL háttérvilágítású U2311H még mindig etalonnak számít az eIPS-ek közt, de sajnos ez már nem saját meggyőződésen alapul, mert a ledes utódokat csak futólag volt alkalmam megnézni, akkor sem más monitorokkal összevetve. Minden esetre a mai napig értetlenül állok az előtt, hogy még az ilyen "kifinomult" felhasználók körében (mint ennek a topiknak a "magja") sem különösebben méltányolt dolog a WCG. Nem értem miért nem izgat titeket, ha egy monitor sokkal színesebb egy másiknál, ha képes igazi élénk piros színt, vagy magentát produkálni. Szerintem egy WCG-s monitor képe még pontos kalibrálás nélkül is sokkal élethűbb, mint akármelyik eIPS-é, mert az alulszaturált színek számomra akkor sem élethűek, ha az adott színtéren belül pontosak.
    Persze, lehet azzal érvelni, hogy a jó minőségű WCG-s monitorok aranyárban vannak, de legyen erre ellenpélda az a monitor, amit épp most bámulok: LG W3000H. 72ezer Ft-ért vettem itt PH-n kb fél éve. Mielőtt bárki felvilágosítana, hogy bizonyára egy TN paneles kiadást fogtam ki, jelzem, hogy a "szakértelmem" azért messze meghaladja azt a szintet, ami felett az ember magabiztosan meg tud különböztetni egy TN panelt egy WCG-s S-IPS paneltől (pláne ha a nagy színtérre való igényemet is figyelembe vesszük, no meg egy ekkora kijelzőnél a betekintési szög probléma is igencsak szembetűnő lenne egy TN panellel).

Új hozzászólás Aktív témák