Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • justaview

    őstag

    Ma voltam a Mammut egyik boltjában és találtam egy LG IPS231-et. Élőben még nem láttam, csak hallottam róla. Ez volt az egyetlen IPS paneles monitor a környéken. Nem állítgattam, csak figyeltem a képét. A bolt reklámja futott az összes monitoron, ami persze komolyabb tesztelésre teljesen alkalmatlan, Ennek ellenére kíváncsi voltam, hogy ilyen (extrém) körülmények között látok-e valami különbséget egy IPS és egy TN-es monitor között egymás mellé állítva. Egy ASUS TN paneles monitor volt mellette Felülről és alulról nézve azonnal feltűnt, hogy az ASUS elszíneződött, az LG nem. Oldalról egyik sem. Ezen kívül kerestem valami sötétebb részletet a reklám-képen, hogy esetleg a sötétebb árnyalatoknál találjak valami különbséget a két monitor között -- mert amúgy simán nézegetve semmi különbség nem látszott -- de hiába, így sem sikerült. Ez persze a bolti körülményeknek is tulajdonítható (pl. nagy háttérfény), vagy a monitorokon megjelenő nagyon egyszerű képnek is.

    Ennek ellenére megdöbbentem azon, hogy nem bökte ki a szemem messziről,. hogy egy IPS monitor előtt állok. Ezt minimum elvártam volna, még akkor is, ha tudom, bolti körülmények között vagyok. Persze bekalibrálva az LG-t és az ASUS-t is, normál otthoni körülmények között és igazi tesztképekkel ellenőrizve lehet, hogy látható lenne a különbség, az meg biztos, hogy az itthoni 5 éves TN paneles monitoromat lesöpörné a színről, de a mellette lévő TN-esek közül (csak így simán) nem ugrott ki egyáltalán. Szóval ennél messze többet vártam látványban.

    És most lehurroghattok, hogy hogy lehetek ilyen egyszerű, ezt így nem lehet, stb. Csakhogy, ha a két panel technológia mérföldekre van egymástól, akkor azt nem csak labor körülmények között kellene látni.
    ...Vagy? Miért egy LG-t néztem? :)

    Mindenesetre azon most már nem csodálkozom, hogy ha egy átlagos felhasználó bemegy egy hasonló boltba, nem fogja észrevenni a különbséget, csak az árcédulán. Ez viszont nem tesz jót az IPS paneles monitorok terjedésének.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák