Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 3.Aragorn

    addikt

    Üdv

    Hosszú hónapok (vagy inkább évek?) óta tépelődöm a kérdésen: milyen házat vegyek?
    Szempontjaim és értékrendem a keresgélés, a tesztek, cikkek és videók hatására sokat formálódott. Jelen pillanatban a következőképpen áll a helyzet:
    Minőségi, masszív házat szeretnék, mely anyaghasználat szempontjából minél több fémet tartalmaz, és lehetőleg kerüli a gagyi, bazáros fröccsöntött műanyag elemeket.
    Porszűrés, kábelmenedzsment számomra alap, amelyik ház ezt nem tudja, szóba sem jöhet. Emellett legyen alsó tápos, fekete és plexis (manapság ez sem nagy kérés).
    Tartósság - legalább 5 évig hű társam legyen.

    Lian-li házak: valódi prémium kategória, csupán az bosszantó bennük, hogy amiket eddig megnéztem, tipikusan nem hozták azt a felszereltséget, amit elvárnék (és nem hogy a velük egy árkategóriába eső házakban, de az ezek töredékéért kapható consumer házakban is benne vannak), továbbá sem hűtésben, sem csendességben nem brillíróznak, meg persze piszok drágák.

    A Silverstone Raven 3-as főként amiatt esett ki a kalapból, mert túl sok rajta az olcsó fröccsöntött műanyag elem. Pedig kinézetre tetszene, hűtési megoldása páratlan - végre a ventilátorok a fizikai törvényszerűségeket kihasználva és nem azok ellenére dolgoznak – nem értem mért nem használják ezt a megoldást több helyen. Tehát hűtése büntet, amihez természetesen jelentős szélzaj is párosul.

    Itt tettem föl magamnak a kérdést, hogy szükségem van-e ekkora hűtési teljesítményre? Valószínűleg nem. Nem vagyok hardcore tuningos, jelenlegi konfigomat is (ld. adatlapom) full alapon használom. Ez az összeállítás belátható időn belül át fogja adni a helyét egy korszerűbb gépezetnek. De első a ház vétel lesz. Hogy mire használnám a gépet? Netezés, multimédia, játék is (és akkor viszont masszívan, bár legtöbbször nem a legújabb nevek kerülnek terítékre), mindezt kevés tuninggal szeretném. Nem high-end alkatrészeket fogok venni, megelégszem egy közepes játékos konfigurációval is.

    Alapvetően az alkatrészek hosszabb élettartama miatt érdekel a jó hűtés. Nem célom sem hűtési, sem tuning csúcsok döntögetése. A ház hűtésének feladata nem több, mint a főbb alkatrészektől (cpu, gpu) elvont hő gyors eltávolítása a dobozból, amellett, hogy az alaplap, a ramok, a hdd, stb is friss levegőhöz jut. Nem szabad, hogy a hűtés öncéllá váljon. Mert bár szépek a nagy bordák, csak azért, hogy "legyen", fölösleges túlzásba vinni. Továbbá zajos szélcsatornát sem szeretnék építeni.

    És itt érkeztem el mondandóm egyik sarkalatos pontjához. Olyan házat szeretnék, ami templomi csendben teszi a dolgát, amellett, hogy az alkatrészekhez is elegendő levegőt juttat.

    Nanoxia Deep Silence 2:
    Ismerjük az előnyeit, ezekről most nem is áradoznék. Ami miatt mégsem választottam, az az, hogy nekem hiányoznak a DS 1-esben bemutatkozó moduláris HDD helyek, a frontpanel alján nincs nyitható ajtó, az ottani ventik és porszűrők nem érhetők el olyan könnyen, mint a DS 1 esetén. A tető kémény és a nyitható usb bemenetek hiánya sem húsbavágó, bár előbbiek remek variálható szellőzést biztosítottak, utóbbiak a portól remekül védték a csatlakozókat. A HDD tartó mögötti extra radiátorhely számomra egyrészt fölösleges, másrészt zavaró.

    Fractal Design Define R4:
    Számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik (sőt, ha úgy vesszük, egyfajta etalon), én csupán a többi versenyzőhöz viszonyított különbségeket emelném ki:
    Hdd keret hosszanti irányba fordítható.
    ShellKretor tesztjei szerint hűtési teljesítményben elmarad a DS2-től. Így kiesik.

    Az alábbi házak maradtak versenyben:
    Nanoxia Deep Silence 1: Felszereltségben és hűtésben is elveri az R4-et.
    [link]
    Tetszik a kémény és a takart usb panel, az első ventik porszűrési megoldása, a Hdd keret modularitása (bár tudtommal hosszanti irányban nem elhelyezhető, mint a Fractalok esetében.) Méretben ugyan „csak” mid tower, de egyébként nekem ez is elég lenne.

    Fractal Design Define XL R2:
    Bizonyos források szerint a Fractal válasza a nanoxia ds1 és ds 2 sikerére.
    Valójában más súlycsoport, a maga tekintélyes méreteivel – mégis -, árban a DS 1 környékére pozícionálták. Ez jó nekünk. :K Felszereltségben hasonlít az R4-re, hűtése viszont jobb annál, gondolom a nagyobb légtér miatt.

    A Nanoxia válasza a DS 5 és 6 megalkotása. Ha hinni lehet a hivatalos oldalnak, mindkettőnél 1,00 mm vastag acéllemezt használnak a ds1 és 2-nél alkalmazott 0,70 mm-es helyett. Számomra ez nagy pozitívum.
    Méreteiket tekintve az 5-ös egy full tower (akár az XL R2), a hatos viszont már igazi gigász a maga méreteivel (és árazásával) már túllő a célon nálam, pedig ez megkapta az aktív kémény extrát, ahol a kémény kinyitása azonnal indítja a tetőbe épített ventilátorokat. Hangulatos dolog ez, kár, hogy a DS 5-ből kimaradt. De persze valamit faragni kellett, hogy árban hozható legyen az Xl r2 szintje. Felszereltségben hozza is ezt a szintet, árban még egy kicsit alá is ígér.
    A DS 5-ről nem sok tesztet
    találni a neten, olyat pedig végképp nem találtam, ahol hűtési teljesítményét is megmérik, más házakéval összehasonlítva.

    Kérdéseim a következők lennének:
    Követhető-e a gondolatmenetem? ;]
    A fentiek ismeretében melyik házat választanátok? Tudtok-e jobb alternatívát?
    (Pár ezer Ft különbség nem fog érdekelni, de 50k fölé nem fogok menni.)
    Tudtok-e információt a Fractal házak anyagvastagságáról?

    3.Aragorn

    [ Szerkesztve ]

    Nem minden vándorút céltalan...

Új hozzászólás Aktív témák