Hirdetés

2012. május 29., kedd

Útvonal

Fórumok  »  Navigációk  »  Milyen GPS-t vegyek? (kiemelt téma)

(#5001) MaciG válasza snowdog (#5000) üzenetére

MaciG
(őstag)
LOGOUT blog

Köszönöm, így már majdnem teljesen értem.

És esetleg tudsz nekem ajánlani olyan GPS-t (nem feltétlen túrázósat) aminek ár/érték arányában elég érzékeny a vevő egysége?

BANZAII

(#5002) snowdog válasza MaciG (#5001) üzenetére

snowdog
(PH! addikt)

Konkrétan nem, mert nem foglalkoztam ezzel kérdéssel. A vevő érzékenységet a chip készlet dönti el. A legtöbb PNA-ban SIRF III chip van, azok mind egyformák. Az előző hozzászólásomból kiderült, hogy a Garmin más chip készletet is használ, azok érzékenyebbek.

Ha már a vevő érzékenységére helyezted a hangsúlyt, akkor esetleg használj BT vevőt, nekem egy i-Blue 747A+ Bluetooth GPS Data Logger-em van, amiben MTK GPS chip van. Ennek az érzékenysége nagyon jó.
Sensitivity: -165 dBm (tracking)

[ Szerkesztve ]

http://igo.forumx.hu .. regisztrálás után sok hasznos információ az iGO-ról.

(#5003) lovagisas

lovagisas
(újonc)

BUÉK mindenkinek !

Tanácsot kérnék.A munkám miatt nagyon sokat vezetek az országban , számomra telejesen ismeretelen utakon , városok utcáiban. Sokszor éjszaka is.
Régi Mio-m felmondta a szolgálatot és már váltani is szeretnék.
Amire szükségem lenne : nagy kijelző , sávváltás előre jelezés, plasztikus jól érzékelhető
megjelenités , erős hangszóró vagy kihangositó , utcanevek. Tehát elsősorban a vezetés ,
cimtalálás a lényeg , a többi másodlagos (esetleg rádió , zenelejátszás ) Mobilrendszerem
külön van. És hát az örök veszély - trafi...
Mivel a munkám és talán az életem is mulik rajta , nem az ár a legfontosabb tényező.
A legujabb készülékeket nem ismerem ezért kérek tanácsokat a vásárláshoz. :F

(#5004) MaciG válasza snowdog (#5002) üzenetére

MaciG
(őstag)
LOGOUT blog

Okés, akkor ránézek ezekre a Bt vevőkre is. Azt esetleg meg tudod nekem mondani, hogy nagy általánosságban véve a modernebb mobiltelefonokba (okostelefonokba) milyen erősségű vevőket szerelnek? Csak a viszonyítás miatt kérdezem.

BANZAII

(#5005) Loituma69 válasza MaciG (#4999) üzenetére

Loituma69
(senior tag)

Navitel-hez létezik egész europa térkép.

Okostelefon buta embereknek!

(#5006) Loituma69 válasza snowdog (#5002) üzenetére

Loituma69
(senior tag)

Xperia arc telefonnal és navitel szoftverrel egész nyáron túráztam egész magyarország kiránduló, túra helyein méter pontossággal. Semmiféle kiegészítőt nem használtam. Szerintem egy kicsit túlvariáljátok ezt a pontosság dolgot.
Minden ma kapható olcsó és jól működö gps. pna készülékben SiRF Atlas V, 32 bit RISC proci van és GPS: SiRF GRF3i+ 64 csatornás GPS vevõ ennél, jobb nem kell! 30.000ft alatt kb 20 tipus közül választhtsz és teljesen lényegtelen, hogy valaki görögországban vagy éppen magyarországon akarja-e használni. Ez teljesen szoftverfüggő nem hardver! :B

(#5007) snowdog válasza Loituma69 (#5006) üzenetére

snowdog
(PH! addikt)

Xperia arc telefonnal és navitel szoftverrel egész nyáron túráztam egész magyarország kiránduló, túra helyein méter pontossággal.

Maradjunk a több méternél! Azért a méteres pontosságot még neked sem hiszem el. :N

Ajánlott olvasmány: [link]

Térinformatikai GPS vevők alkalmazása korrekciós jellel
Kézi GPS vevők használatakor a legalább 1 m-es pontosság eléréséhez a megoldást az RTK vevőknél is használt differenciális helymeghatározási módszer (DGPS) adja. A DGPS módszer hátránya, hogy két GPS vevő szükséges hozzá, ezért több országban építettek ki kiegészítő rendszereket, hogy a korrekciós jel egy második vevő használata nélkül is eljuttatható legyen a felhasználó vevőjére. Ezek lehetnek műhold alapúak (SBAS) vagy pedig földi telepítésű (GBAS) kiegészítő rendszerek
.

Ezeknél a kiegészítő rendszereknél a korrekciós jeleket műholdak sugározzák. Hazánkban az európai területre sugárzó, egyenlítői pályán mozgó EGNOS rendszer használható ingyenesen a jelek fogadására és feldolgozására alkalmas vevővel. Az EGNOS korrekcióval vevőtől és mérési körülményektől függően akár 1 m alatti pozíció-meghatározási pontosság is elérhető.

A PNA-k nem képesek az EGNOS jelek vételére, ezért az idézett cikkben olvasható 1 m-es pontosságra sem képesek.

Ezzel együtt osztom azt a véleményedet, hogy a vevő érzékenység túl van dimenzionálva. Én viszont csak válaszolok a feltett kérdésekre. Összegzésül elmondható, minden új gépben megfelelő pontosságú GPS vevő van.

[ Szerkesztve ]

(#5008) Loituma69 válasza snowdog (#5007) üzenetére

Loituma69
(senior tag)

Én nem olvasom, hanem használom ;)
állsz egy erdei úton kereszteződés előtt 7m-rel, teljesen lényegtelen, hogy 1 méteres a pontosság vagy 7 méter nem fogsz eltévedni, vagy ha igen akkor ott nem a gps-szel van a gond! :B

[ Szerkesztve ]

(#5009) Zseketto válasza snowdog (#4998) üzenetére

Zseketto
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

ha felhős, ergó gyengébb a jel? :U

tudna valaki ajánlani jobb minőségű kijelzővédőt a magneo-ra?5" (112mm*62mm kb.) a gugli nem segít és ilyen konkrét típust nem ismernek a mobilboltok...

főleg brando, 3M érdekel...

* életre nevelő szerpentinek vándora (kössz Zozz;)

(#5010) snowdog válasza Zseketto (#5009) üzenetére

snowdog
(PH! addikt)

Igen. Sőt, sűrű erdőben, a lombkoronák alatt is gyengül a vétel. És akkor a barlangokról, hegyek közötti átjárókról, és hasonlókról még nem is beszéltem. Ez a mikrohullámok terjedéséből egyenesen következik.

5"-os kijelzőre eddig nem találtam jó minőségű védőfóliát, bár mostanában már nem is kerestem.

Loituma69

Én elméletről beszéltem, amit megpróbálsz félremagyarázni. Egyébként meg neked, aki mindenhol tökéletesen eligazodik teljesen felesleges a GPS, megfelel a papírtérkép is.

[ Szerkesztve ]

(#5011) DM43 válasza Zseketto (#5009) üzenetére

DM43
(senior tag)

Fóliát pl. innen tudsz rendelni. Nekem ilyen van a gépemen.

Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember? /Ronald Reagan/

(#5012) Loituma69 válasza snowdog (#5010) üzenetére

Loituma69
(senior tag)

:R

(#5013) Zseketto válasza DM43 (#5011) üzenetére

Zseketto
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

sirály, köszi :C

snow: barlang, alagút, fix tárgy fölöttem okés...nade a felhő is? :D

(#5014) snowdog válasza Zseketto (#5013) üzenetére

snowdog
(PH! addikt)

Ne bárányfelhőre gondolj, hanem vastag, sűrű felhőzetre. Nem azt jelenti hogy megszűnik a vétel, hanem hogy csökken a vételi jelszint. Egyébként csak kötözködtök, tudatlanok vagytok, vagy nem értitek hogy miről írok? :W

Felvetődik a kérdés, hogy mennyire pontosak ezek a szerkezetek és mitől függ a pontosságuk?

Nos, ez nagyon összetett dolog. Az átlagos "olcsó" kézi GPS-ek 10-15 méteres abszolút pontosságra képesek , míg az ipari GPS-ek akár milliméterre pontosan is képesek pozíciót mutatni. A pontosságot befolyásolhatja az, hogy hány holdat látunk és azokra is milyen a rálátás. Ez minél jobb annál jobb lesz a jelerősség. A 2D navigációhoz minimum 3 hold, míg a 3D navigázióhoz legalább 4 műholdra kell, hogy rálátásunk legyen

A pontosságot befolyásolja a légkör állapota is. Erősen felhős, ködös időben rosszabb vételi viszonyokra kell számítani, mint verőfényes napsütésben.
[link]

[ Szerkesztve ]

(#5015) Loituma69 válasza Zseketto (#5013) üzenetére

Loituma69
(senior tag)

Ha felhős párás a levegő az is ront a vételen, de ettől még pontosan navigál!

(#5016) snowdog válasza Loituma69 (#5015) üzenetére

snowdog
(PH! addikt)

Tudjátok mit, feladom, egyszerűen reménytelen vagytok! :W :W :W

Nem fog pontosan navigálni! A jel erőssége és pontosság szoros összefüggésben van. És nagyon felhős időben majd ne kérdezd meg, hogy mitől mutatja a navi program a párhuzamos utcán haladást!

[ Szerkesztve ]

(#5017) Zseketto válasza snowdog (#5016) üzenetére

Zseketto
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

értem én, h gőzgíp de mi hajcsa ;)

relax, nem mindenki vágja a technikai részét mint te!Örülj neki, h vesszük a fáradtságot és meg akarjuk érteni :K

szóval nem kell lenézni a másikat, mert kérdezni mer, ha nem érti...

(#5018) snowdog válasza Zseketto (#5017) üzenetére

snowdog
(PH! addikt)

Nem nézek le senkit, különösen nem, ha valaki valamit szeretne megérteni. De úgy látom nektek bármit írhatok, elsiklotok felette, csak a magatokét hajtogatjátok (vagy egyszerűen csak kötözködtök, azt viszont nem tudom miért). Hagyjuk. Aki akarta megértette mit írtam, aki meg nem értette, annak felesleges magyarázni. Ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#5019) Loituma69 válasza snowdog (#5016) üzenetére

Loituma69
(senior tag)

Én használom a pna-kat nap mint nap rossz ködös ídőben esőben, hóesésben és még soha nem veszítette el a jelet mert ködös vagy párás az ídő, az első bekapcsoláskor tiszta ídőben 15 másodperc a jelfogás, ködös párás ídőben meg 25 másodperc én ennyit tapasztaltam, de menet közben jelvesztés nincs Bluepanther azure pro és majd az összes wayteq gps is hasonló, de a cns pna-k se dobálják a jelet, ha rossz az ídő. Ezt amit leírtam nem forumokban olvastam hanem gyakorlatban használtam és tapasztaltam kb 3-5 év alatt! A kezdetekben még a mio p350 pda se dobálta a jelet rossz ídőben pedig nem mai gyerek! Horvátországba menet 1500 méter magasságban ködös párás szakadó esőben is tökéletesen működött az akkor wayteq x950 kütyüm, egyedül az alagutakban nem volt jel amit a szoftver korrigált!

[ Szerkesztve ]

(#5020) gyiku válasza DM43 (#4992) üzenetére

gyiku
(PH! kedvence)

engem a masik verzio erdekelne n490re.

(#5021) Luissimo válasza Loituma69 (#5019) üzenetére

Luissimo
(PH! addikt)

teszteljedcsak, mondjuk befelé a városfelé menet a ferihegyi gyorsforgalmi mellett, 3 sávos ut van, és na gyenge a jel akkor hol kirak a Gyömrői utra, hol berak a gyorsforgalmira, vagy állsz egy szűk utcában a belvárosban a lámpánál a házak között a felhős időben és egy idő után elkezdi forgatni a képet, mert kevés holdat fog és azokat is gyengén.

(#5022) Loituma69 válasza Luissimo (#5021) üzenetére

Loituma69
(senior tag)

Milyen gps van?
Nálam ilyen gond soha nem volt, nálad van én elhiszem neked!

[ Szerkesztve ]

(#5023) DM43 válasza Loituma69 (#5022) üzenetére

DM43
(senior tag)

Higgyed is, mert van neki néhány - most nem sorolom fel a készletet, mert biztos nem vagyok naprakész :)

Az igaz, hogy a kemény munka még senkit sem ölt meg, de minek kockáztasson az ember? /Ronald Reagan/

(#5024) pista1235

pista1235
(lelkes újonc)

http://bookline.hu/product/product/home!execute.action?_v=TomTom_XXL_IQ_Routes_Edition_Europe_42_navigacio_Europa_terkep_32_10_orszag_&id=101679&type=5096

szerintetek a Tomtom-ot megéri megvenni ha fől Magyarországon használnám? Azt olvastam h TeleAtlast használ és az még nem olyan jó Mo.-n. Ez igaz?

(#5025) DM43 válasza pista1235 (#5024) üzenetére

DM43
(senior tag)

Azt olvastam h TeleAtlast használ

Annyira igaz, hogy fel is vásárolta a TeleAtlas céget :)

[ Szerkesztve ]

(#5026) Luissimo válasza Loituma69 (#5022) üzenetére

Luissimo
(PH! addikt)

van , hiddel, van bőven
(wayteq, CNS, TILBORG, meg néhány telefonos is, meg androidos is.)
ritkán autózom ugy , hogy egyszerre legalább 2-3 nelegyen bekapcsolva -:) mindezt persze csak kíváncsiságból,

De ez olyan dolog, hogy énsem tapasztaltam bibit a Hortobágyon, hogy rosszhelyre tett volna, vagy az M3-ason sem.

De a "korlátozott távolbalátás " esetén bizony van gondja néha, ahogy vázoltam is, szerintem teszteld ahol én javasoltam.
vagy máshol, a zsufolt szűk belvárosi utcákon, felhős időben.

Ha mész ki a reptérre a gyorsforgalmin, ahogyan elhagyod a gyömröi utat, ott a shell kut után van egy kihajtó a gyömröi utra.
Nos, ha ott kihajtasz és a kütyü ezt a kb. 3 m különbséget szépen lekezeli és kirak a külső oldalra az a teljesen jó vétel,
de ha nemteszi és továbbra is ugy kezel, mintha bent mennél tovább, akkor az a rossz vételre fogható illetve a pozicionálási pontatlanságra....

(#5027) DM43 válasza Luissimo (#5026) üzenetére

DM43
(senior tag)

Milyen jó is, amikor egyszerre 3-4 navi visz el minket egy rosszul megadott koordinátára :DD

(#5028) Luissimo válasza DM43 (#5027) üzenetére

Luissimo
(PH! addikt)

melyikre ?
mikor? :))

(#5029) DM43 válasza Luissimo (#5028) üzenetére

DM43
(senior tag)

Bakker, amikor hazafele tankcsapdákat kerülgettél :) Horgásztó - Nanuka! Igy már rémlik?

(#5030) Luissimo válasza DM43 (#5029) üzenetére

Luissimo
(PH! addikt)

eztmondom énis ,
mikor, hova :)) :DD

(#5031) PLaci58 válasza Luissimo (#5030) üzenetére

PLaci58
(őstag)

:U
mikor, hova ... A Hova jó ha be van véve indulás előtt :DDD

"Nincs végzet, csak ha magad is bevégzed!"

(#5032) gyiku válasza Luissimo (#5026) üzenetére

gyiku
(PH! kedvence)

azert nem rak jo helyre, mert ott nem 50el mesz :P

(#5033) pista1235 válasza DM43 (#5025) üzenetére

pista1235
(lelkes újonc)

azt értem :D de arra lennék kíváncsi h Magyarországon megéri-e teleatlast használni. vagy ha most veszek gps-t érdemesebb-e topmappal venni.

(#5034) DM43 válasza pista1235 (#5033) üzenetére

DM43
(senior tag)

Az én tudásom szerint kis hazánkban még mindig a legjobb a TopMap. De jön fel a Navteq is. A TeleAtlast itthonra semmiképpen sem ajánlom.

(#5035) Kbali válasza pista1235 (#5033) üzenetére

Kbali
(őstag)

TopMap térképes készülékre több ajánlat is van, Garmin nüvi 30,40,50 (NaviGuide néven fut náluk ez a térkép) - ill. minden olyan kütyü, amin hivatalosan fut az igo valamelyik formája, amiben hazai térkép van.

nem vagyok suhanc...

(#5036) DM43 válasza Kbali (#5035) üzenetére

DM43
(senior tag)

minden olyan kütyü, amin hivatalosan fut az igo valamelyik formája, amiben hazai térkép van.
Ez azért nem teljesen igaz

[ Szerkesztve ]

(#5037) Kbali válasza DM43 (#5036) üzenetére

Kbali
(őstag)

Ez érdekel: tudsz olyat, ahol a hazai térkép mondjuk Navteq, mint a NYEU térképei az NNG-nek?

nem vagyok suhanc...

(#5038) laszlohu

laszlohu
(senior tag)

Semmi.

[ Szerkesztve ]

(#5039) DM43 válasza Kbali (#5037) üzenetére

DM43
(senior tag)

Becker, CNS és szerintem a Navon is (bár ez utóbbira nem esküszöm)

(#5040) Kbali válasza DM43 (#5039) üzenetére

Kbali
(őstag)

Ezeken felül nem is igen van olyan készülék, ami hivatalosan igo-t futtathat :)

nem vagyok suhanc...

(#5041) DM43 válasza Kbali (#5040) üzenetére

DM43
(senior tag)

Pontosan :D

(#5042) Kbali válasza DM43 (#5041) üzenetére

Kbali
(őstag)

Akkor mit is kezd az NNG a tulajdonában lévő TopMap Kft-vel és az általa előállított hazai és KEU térkép-adatbázisokkal?

nem vagyok suhanc...

(#5043) DM43 válasza Kbali (#5042) üzenetére

DM43
(senior tag)

Ne szólj szám, nem fáj fejem.

(#5044) Zseketto

Zseketto
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

szpídshopnál az 5" brando most 2.3k bruttóban...ha valakit érdekel

(#5045) Balagex válasza Balagex (#4917) üzenetére

Balagex
(lelkes újonc)

Újra megpróbálom megkérdezni...
Volt egy NAVIGON 40 Easy Europe 20 cuccom, ami tönkrement. Képességeivel teljesen meg voltam elégedve, de most már ilyet nem láttam a boltokban (pedig csak fél év telt el).
Melyek azok a készülékek, amik ugyan ezt tudják, azaz:
- Mo és Európa térkép
- sávnavigáció
- gyalogos mód is
- kijelző méret
- sebesség
- TCM (nem feltétlenül szükséges)

(#5046) MaciG válasza snowdog (#5016) üzenetére

MaciG
(őstag)
LOGOUT blog

Ne aggódj, én megértettem mi is a lényege ennek, és nem is azért kérdeztem, mert méter pontos üzemi GPS-t szeretnék venni. Nekem egy teljesen egyszerű készülék is megteszi, csak navigáljon rendesen. Volt már a kezemben olyan GPS (nem is egy, köztük volt ami telefonba épített gps volt), hogy kint álltam a szabad ég alatt és képtelen volt bemérni a helyzetem, ha meg bemérte, rövid időn belül elvesztette, aztán meg megint nem találta...

Ezek a Wayteq x850, x960, x990-es készülékeke meddig bírják aksival?

BANZAII

(#5047) snowdog válasza MaciG (#5046) üzenetére

snowdog
(PH! addikt)

Az a hozzászólás nem is neked szólt, mert azt láttam, hogy te értetted miről írok. :)

A PNA-k általában 2-3 órát bírják. A gyártóknak nem is céljuk a hosszabb üzemmidő, ugyanis kimondottan autós navigációra készülnek, ahol ott van a szivargyújtó, mint töltési lehetőség.

[ Szerkesztve ]

(#5048) MaciG válasza snowdog (#5047) üzenetére

MaciG
(őstag)
LOGOUT blog

Értem. Akkor lehet ,hogy inkább célszerű lenne egy komolyabb mobiltelefont venni amiben van egy normális GPS vevő, mert ez a 2-3óra elég kevés, a túraGPS-ek meg már jóval drágábbak. Csak a mobiloknál meg elég nehéz kideríteni milyen vevőegység van bennük. :F

Szoftver tekintetében melyik a legmegbízhatóbb, legpontosabb, legfejlettebb?

BANZAII

(#5049) snowdog válasza MaciG (#5048) üzenetére

snowdog
(PH! addikt)

Attól függ mire akarod használni. :)

Autósnavigációra: iGO valamelyi változata (iGO8, Amigo, Primo)
Túrázáshoz: Russa, Navitel, Garmin XT

(#5050) MaciG válasza snowdog (#5049) üzenetére

MaciG
(őstag)
LOGOUT blog

Nagyon minimális autós navigálás. Inkább ilyenre, hogy mondjuk felmegyek Pestre, és esetleg eltévedek, akkor gyors le tudjam kérni a helyzetem, tudjam böngészni a térképet (hogy ne keljen magammal vinnem a rengeteg papír alapút), hogy mi merre található. És nagyjából ugyanezt külföldön, elsősorban Görögországban.

BANZAII

Útvonal

Fórumok  »  Navigációk  »  Milyen GPS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.