Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nyunyu

    félisten

    válasz lemusz #23635 üzenetére

    Maskepp mukodik a ketto.

    PS/2 az meg az osidokbol szarmazik, gyakorlatilag csak a csatlakozoja ter el az 84-ben kijott ATk billzet csatijatol. (az meg DIN-5 volt, nem mini-DIN-5)
    Minden egyes gombleutes/elengedes general egy interruptot, amit a gep BIOSa (illetve DOSnal komolyabb oprendszerek ota az oprendszer) elfog, ekkor megszakitja a processzor aktualis munkajat, es vegrehajtja a lenyomott gomb kodjanak megfelelo rutint, jellemzoen beteszi a megfelelo karaktert a billentyuzet pufferbe.

    -> Kvazi azonnal erzekelodik minden leutes, viszont a processzort terheli az interruptok kiszolgalasa. (amig nem volt 2/4/8/n mag...)

    USB ezzel szemben mas megkozelitest alkalmaz, itt masodpercenkent 1000 idores all rendelkezesre adatcsomag atvitelre, ezen 8 eszkoz osztozik, igy egy-egy eszkoz alapertelmezetten 125-szor kuld adatot.
    Ha visszaosztod az egy masodpercet 125-tel, akkor 8ms-enkent megy egy adatcsomag, benne az aktualisan nyomva tartott gombok kodjaval.
    Vagyis ha lenyomsz egy gombot, akkor az 0-8ms mulva kerulhet elkuldesre a kovetkezo adatcsomaggal, atlagosan 4ms a kesleltetes.

    Problema csak az, hogy az USB HID szabvanyban definialt billentyuzet adatcsomagba csak 6 gomb kodja fer el, igy az USB limital 6KROra. (Lehet persze trukkozni, hogy 2 eszkozt emulal a billzet, akkor 6+6=12KRO, de ez nem szabvanyos, billzetgyartok tobbsege nem is el vele.)

    Meg lehet azzal is bohockodni, hogy az eszkoz nem egy idorest foglal le amikor bejelentkezik az USB buszra, hanem 2/4/8-at, igy lehet emelni az atviteli frekvenciat 125-rol 250/500/1000-re, de ezzel csak az USB vezerlot szivatjuk, sokat nem erunk vele, hogy 8ms helyett 1ms-enkent van az adatatvitel, atlagos latency 4-rol felre csokken.
    Kemeny 3.5ms javulasert nem biztos, hogy megeri a tobblet prociterhelest, meg az inkompatibilitasi problemakat.

    Miert van ennyi USB? PC gyartok az ezredfordulo kornyeken nekialltak eltuntetni az elavult csatlakozokat * a gepekrol, rakat brand PCken, laptopokon mar egyaltalan nincs PS/2.
    Alaplapgyartok sem mindig tesznek mar PS/2-ot a modern lapokra.

    *: Lattal joystick portot az elmult 15 evben?

    [ Szerkesztve ]

    Hello IT! Have you tried turning it off and on again?

Új hozzászólás Aktív témák