Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr Dini

    addikt

    LOGOUT blog (1)

    Pár hete van meg csupán a mikrotik hap ac2, ami azóta a teljes otthoni hálózatomat üzemelteti, de a mai napig nem bírom elhinni, hogy a komplett router alig volt 20k és ilyen sokat tud. Ehhez képest az Asus, meg az összes soho router nagyon durván túl van árazva és azok nem is tudják a gigabitet szoftveresen, csak nagyon gány, zárt forráskódú "hwnat" modulokkal, amik gyakorlatilag switchet csinálnak a routerből, cserébe le lehet mondani a tűzfalról, QoS-ről stb.

    És akkor itt a mikrotik egy árához képest hihetetlen 4 magos ARMv7 procival, dual band támogatással, a teljes értékű routeros-szal. Nem igazán értem hol van nekik hasznuk ebben.

    Olvastam pár fórumon, hogy nem igazán a home usereket célozzák meg a mikrotikkel, nem sokan veszik, ezért maradhat ilyen olcsó. De akkor meg minek fektetnek egyáltalán effortot abba, hogy consumer routereket csináljanak? What's the catch?

    Illetve nézegettem, hogy gigabites hálózati forgalom mellett is alig van 1-3%-on a CPU. Ekkor tűnt fel, hogy az interfészek legtöbbjéhez fastpath-t használ a routeros, ami a wiki szerint annyit jelent, hogy ilyenkor nem éri el a linux kernelt a csomag, emiatt sokkal gyorsabb. Gyakorlatilag az Asus hwnatjára emlékeztet engem. De akkor mégis hogy oldják meg, hogy a tűzfal, a packet counter, a QoS meg stb működjön akkor is, ha a fastpath aktív? Vagy a tűzfal és minden ilyenkor bele van gyúrva magába a modulba?

    Eleinte angol billentzuyetet akartam. De aztán megismerkedtem a nagy 'Ő'-vel!

Új hozzászólás Aktív témák