Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • unknownerror

    tag

    Sziasztok!

    Egy érdekes jelenségre szeretnék ötletet kérni, mi okozhatja:

    Mikrotik hex, több subnetet route-ol, 100/100-as net. Eth1 internet, eth2 cisco small business giga switch.

    A switch-en lóg több szerver, azok megkapják a full net sávszélt. Ha mögé rakok egy mt routert, azon is átmegy a teljes net, kábelen.

    De ha mögé rakok egy wifi routert, annak adok egy publikus ip-t, jelenleg egy apple ac-s airport-tal teszteltem, de egy tp-linkkel is ez a helyzet, kábelen átmegy a teljes net, de wifin-n csak a fele. Szinte pontosan a fele.

    Ha btest-elek a subnet routerig wifiről, akkor már egy szálon TCP-n is megvan a kb 90 megabit (100-as routerrel) de ha külső pontra btest-elek, akkor kb 40-45. Ez bármilyen más teszt programban is kijön, speedtest, fast.com, fájl letöltés több helyről nézve, stb, pont fele, mint a kábel sebesség. Ha wifi-ről töltök le a switch-en belüli szerverekről, 100M körül van a sebesség. A routerre ac-s wifin mentem, de 100-as net portja van. Tudom-tudom, biztos a wifi, menjünk tovább.

    Tovább bonyolítva a helyzetet, van egy mikrós link innen, ubiquiti antennával (100m lan portok) a végén ugyanez a helyzet, mármint fele a sávszélesség, de ott már mindegy honnan jövök, ha rádugom a gépem direktbe, adok egy publikus címet, fele a net. A pont-pont végéről a subnet routerig megint csak belső hálón megvan a 90 megabit, például ha töltök le az egyik belső szerverről, vígan 10mega fölött jön a cucc, vagy btest-elek a router-ig. Ellenben internet felől csak 6-6,5 mega körül. 4-5 féle módszerrel is ez a 40-45 megabit jön ki net felől, belső szakaszra meg fájl letöltés, illetve btest-el tudtam játszani.

    Órákat kerestem fórumokon, hogy mi lehet ez, de nem találtam értelmes választ. Belső forgalom különböző subnetek között is átmegy full sávszélen a routeren keresztül.

    Illetve ha btest-elek a subnet routerig bentről, wifi router mögül, kábel router, pont-pont vége, bárhonnan megvan a 90 megabit TCP 1 szálon is. Több szálon meg főleg.

    Még tovább bonyolítva: tesztre rákötöttem a hálózatra egy másik internetet másik hex-el, annyi, hogy itt masq van belső subnetre, tehát normál routerként üzemelt. És voálá: ezzel mindig megvan a max net sebesség. Visszakanyarodva, az apple routeren keresztül wifin 90-100 mega le, tehát nem a wifi a szűk keresztmetszet. Pont-pont végén 95 megabit le. (100-as lan porttal).

    Tehát úgy tűnik, hogy a belső háló jó. Mi a jó isten történhet a subnet routeren belül? Van kb 10 egyszerű tűzfal szabály, cpu-ja 2-3%-on megy. Azért is bosszantó, mert a másik interneten keresztül meg akárhonnan megvolt a max net sávszél ugyanazon a hálózaton, csak nem publikus címet, hanem 192.168 kezdetűt adtam a routernek, vagy a gépemnek.

    A subnet router netével sincs gond, kifele a routerből btest-elve is mindig megvan a max sebesség, de ha az egyik szerverről is tesztelek, akármikor tud 90+ megabitet. Szolgáltatónál nincs szűrés.

    Valami a hoppokkal lesz? MTU gond? MSS? Interface queue type? Már vagy 20 féle kombinációban kerestem a route slow és hasonló kombinációkra, de nem lettem okosabb.

    Nyilván napközben nem lehet játszani, a cél, hogy a pont-pont végén egy publikus címmel is menjen a teljes sávszél, aminek úgy tűnik, nem lenne akadálya. Szolgáltató felől nincs korlát.

Új hozzászólás Aktív témák