Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- OLED monitor topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Acer notebook topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autóhifi
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Aktív témák
-
Dyno
veterán
válasz
DroiDMester #48518 üzenetére
Az ATX szabvány maitt van ketté szedve a 12V-os ág.Nem hiába szivott itt korábban egy gyerek egy M12 600W-ossal, 9800gx2-je volt, de egy ágra kötve és nem volt neki stabil.
Az meg amásik minden tápnak egy tőről fakad a 12V-os ága, csak az ATX szabvány miatt ami 240W-t határozz meg maximum egy ágon, több felé darabolják, de ez semmiféle képpen sem parasztvakítás....
Kivétel azoknál a tápoknál van két ágról faakdó 12V-os ág, amikben két elektronika van, pl. HX1000 és a sok sok ikertestvére, gigabyte matricával, TT-vel,Inwin..stb. ez ugye a CWT-nek a bele amiben két darab 500W-os elektronika van, na itt két ágról fakad a 12V-os ág, köszönhetően a két elekrtonikának, de egy két gyártónál még szabvány szerint felvan darabolva, pl. a Corsairnál nincs. -
Dyno
veterán
ezeknél felban darabolva a 12voltos ág (de hogy minek?)
Hát gondold csak végig, vagy ha épp nem vagy benne jártas itt a topikban is utána olvashatsz rengetegszer volt vita, kábelkeresztmetszet, nem elég vastag a még a legmárkásabb tápoknál sem és akkor ebből következik minden gond kábel átmelegedés égés, ebből következve akár zárlat.Személy szerint, 25-28A-nél többet ne engedjen az elektronika kihúzni egy ágon, mert az is megeshet hogy az egy kábelkorbács, ebben az esetben nagyon veszélyes is lehet, a másik meg 300-330W mihez nem elég?CPU-hoz elég komoly tuning mellett is, aki efőlé megy az komolyan űzi, de nem 24/7-ben hanem teszt erejéig, akkor vannak a VGA-ak, akinek 200-250W- fölött kajáló kártyája van annak nagy tápja van, alapból sok PEG csatival amik külön ágakról kapják a naftát, tehát már kizárható az egy ágon átfolyható áramerősség limitje.
A másik ha ezt írtad gondolom nem avgy tisztában az ATX szabványal....hasznos eszme cserék(persze nem mindegyik)
de mivel csak 2 gamos a procid igy elég egy 450w-os.
Dobálozunk már megint a névlegesteljesítménnyel ez a halálom, Chieftec GSP450 a 12V-os ágán 29A-t tud, a VX450 meg 33A-t 48W különbség, e nem elhanyagolandó, vagy hogy hozzak még keményebb példát, Chiefetc GSP550 30A a 12V-os ágon VX550 41A a 12V-s ágon, azaz 132W különbség.Tehát inkább típusra ajánlj, ne wattra mert még márkás minőségi tápok között is baromi nagy különbségek vannak.
(#47952) fazi115: Ugyan az a két táp, legalább is belülről, a Sagán több kábel van, azt az 1K felárat meg emgéri.
(#47951) hegeanabol: Ennyiért ne szemezgess vele, egy 6-7K-val kevesebbet talán még megérne körülbelül.
-
szakalistvan
senior tag
Sziasztok,ide is beírok a másik topic eléggé kihalt.
Biztos van itt pár sokat látott emberke,valaki mondja meg hogy ez a táp-->[link]<-- milyen szabvány és milyen házba lehet belerakni? Mert ATX-be nem fér bele,a venti megütközik abban a lemezben ami a tápt tartja,amugy a csavarhelyek jók de kéne még egy centi
Belegányoltam,de az inteles gyári hűtő kb 0,5centire van a táp ventijétől.
Azért érdekel mert el akarom adni és nem tudom milyen néven hirdessem. -
JohnBart
csendes tag
Üdv mindenkinek!
Először is elnézést, ha a kérdésem nagyon hülyén fog hangzani, utoljára öt éve fejlesztettem gépet, szóval van mit behoznom...
Tehát, lassan összeraktam magamnak elméletben egy vasat, már csak a táp van hátra, ami jelen pillanatban szerintem egy Gigabyte Superb 460W lesz - a boltokat nézegetve azonban a méretekkel kapcsolatban felmerült egy kis gond. Az üzlet ahonnan rendelném, kétféle tápot tart nyilván a rendszerben: Gigabyte SUPERB 460W Tápegység 12cm és Gigabyte SuperB 460W 12 cm EATX tápegység (GE-R460-V1). Az elsőhöz nincs semmilyen infó, az utóbbihoz ezt írták: ATX 2.0 és BTX szabvány. Megnéztem ugyanakkor a Giga weboldalát is, rákerestem a GE-R460-V1 jelű tápjukra, ott meg a mérethez azt írták: ATX 12cm. A giga weboldalán a kiválasztott alaplap és a táp tápcsatolói megegyeznek (egy 24 pines és egy 4 pines 12V-os), szóval a csatlakozással valszeg nem lesz gond, a méretek azonban nem tiszták. Most hogy is van ez??? ATX-es vagy eATX-es a táp a GE-R460-V1 leánykori nevű Superb 460W? Bele tudom rakni a tápot a régi ATX-es házamba?
Nagyon hálás lennék, ha valaki felvilágosítana a táp pontos méretéről, vagy hogy pontosan hány méretben is gyártják, vagy hogy egyáltalán van-e valami különbség az ATX-es és eATX-es tápok között...
-
Dyno
veterán
válasz
BeLucZ #43852 üzenetére
Inkább maradjunk annyiban hogy a Seasonic jó, amire a Corsair a módosított ventilátorvezérlésével inkább negatív hatással van.
Chieftec meg nem mai fejlesztés, nem hiába sovány a 12V-os ága, 2005 környékén adták ki.....akkor még seholsem voltak ilyen tápok hogy egyben hagyták az ágaiakat....igaz akkor még megkellett felelni az ATX szabványnak, ami ugye maximum 20A-t jelent egy ágon....az már ugyan csak másik dolog hogy a Corsair amit megvesz belet az SS-től azok nem SR belek, Corsair hagyja egyben az ágakat.
-
MMIX
addikt
válasz
Viperator #43780 üzenetére
A -5V a régi számítógépeknek kellett, amikben még volt ISA bővítő foglalat. ATX12V szabványok a Wikipédián. [link] ATX12V 1.2-nál még a gyártó választása volt, hogy a táp tudott-e -5V-ot, ATX12V 1.3-tól fölfelé tiltott a -5V. A Te tápod sokkal újabb ATX szabványú. Ha nem retró géphez használod a tápodat, nem fog hiányozni a -5V.
-
-
bigmafa
tag
Sziasztok,
Asus K8N alaplapomhoz szeretnék új tápot venni. Kinéztem a Corsair CX400-at, ám egy üzletben azt mondták, hogy szerintük nem fog menni a mostani alaplapommal, mert -12V-os ág hiányzik az új tápról.Megnéztem szabványokat, leírásokat, és nem értem. Az ATX szabványban csak egy -12V-os vezetéket láttam (0.8A), s ezt állítólag tudja a kiszemelt CX400 is.
Hol az igazság? MIt nézek rosszul?
(Asus K8N: http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=zigzffr75jWJ7j2y&content=specifications
Corsair CX400: http://www.corsair.com/products/cx/default.aspx)
Én csak azt látom, hogy az alaplap kér egy 20 tűs meg egy 4 tűs csatit - a táp meg ad egy 20/24, illetve egy 4/8 tűs csatlakozót.
Valaki, help pls, gyújtsatok fényt sötét fejemben.
Köszönöm.
-
14adam
addikt
válasz
doktordrog #40943 üzenetére
Atx szabvány,tehát igen.
Elvileg 1db 20+4pines, 3db molex csati,1 db floppy,4db sata,1db 4pin-es és 1 darab 6pin-es csati van rajta
Házzal együtt még nem láttam sehol -
fagy53
nagyúr
válasz
vzsryl #40482 üzenetére
Ne vedd komolyan, ez csak játék a számokkal!
Nem lehet, hogy az összes tápgyártó cég olyan tápokat készít, amelyik nem tudja teljesíteni pl a most aktuális ATX 12V 2.3 szabványt, és persze mást is. Gondolom nem egy szétszedett táp roncsai felett merengve lehet rájönni arra, hogyan is működött ez egyáltalán idáig?
Fura, hogy minden ezzel foglalkozó szakember hülye.... vagy lehet, hogy ez az egész egy kis szilveszteri előzetesből indult ki?
Ki tudja mi volt a pohárban...
-
MoonST
tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni. Van egy általam vásárlásra kerülő konfiguráció:
ASRock LGA-775 P45 TS
CPU Intel Core2 Quad Q8200 BOX
SAMSUNG 2048Mb DDR3 1600Mhz * 2
VGA Gainward GF 250 GTS 1 GB DDR3
1 SATA vinyó (esetleg esetenként +1 PATA ritkán)
1 dvd iró/olvasó
1 házventiehez ezt a tápot néztem ki:
CHIEFTEC CHP-450AB
12cm-es ventilátor, Ki/Be kapcsoló, RoHS szabvány , Rendkívül halk, Aktív PFC, AFC, OVP, OCP, OTP, ATX 12V 2.3 Specifikáció meg ugye papíron 450W teljesítmény
Kérdésem elég lesz ez a táp ehez a konfigurációhoz? Nem vagyok eleresztve költségvetésileg szóval mondjatok valamit
jah és plusz kérdés rég óta nem követem már a naprakészen a hardvereket, ezen a tápon lesz számomra minden csatlakozó ami ehez a konfighoz kell? Értem ez alatt főleg a vga, alaplap, sata triót... Köszi a segítséget előre is!
-
Dyno
veterán
Egyet nem értek én, az egész onnan indult hoyg a 600W-os mercury-t ajánlotta, azzal a jelmondattal, hogy a gyereknek úgyis mindegy mert szar a gépe.....ez milyen hozzáállás?és akkor én avgyok a droid.....ezek a nagy szavak
És akkor én a Te szavaidból írok mert nem ajánlok egy mercury-t meg az FSP-vel elégedett vagyok........
imádom amikor valaki egy valamit kiragad egy szövegből és görcsösen arra törekszik, hogy azt cáfolgassa....
és valszeg a hatásfokos dolgot is tőled tanultam, nem még anno fizika órán áá dehogy....meg az atx szabványt is....
és továbbá se tudom én milyen verziót nem tudok?hogy mi mennyit fogyaszt megközelíthetőleg?
na mindegy szép napot csinált a srác ma itt a topikba....
ui: mintha én is rosszat akarnék neki, csupn a modorán kéne változtatni, meg nem azt írni hogy neked ugyis mindegy nem sokat ér a géped, bár igaz általában ez a magyar morál, vagy úgy az egész emberiség morálja és akkor én avgyok itt a patkány mert rámertem szólni hát beszarok esküszöm....meg a droid bazz, azért töltöttem itt el majdnem 2évet a topikba, hogy hsz.-t gyűjtsek azért néztem utána a dolgoknak lusta fórumtársaknak hogy hsz.-t gyűjtsek emg droidoskodjak, véletlen se hogy segítsek, annak angyon szívesen segítek, aki tudja mi a modor, emrt én ezért semmi pénzt nem kapok, de hát úgye a másikat leszarjuk me mé' ne?!na de mindegy evvan.....
-
Dyno
veterán
Ember, komolyan neked van erről valami fogalmad?
350W-os PNF még mindig többet add le mint a 600w-os mercury, a másik emg legalább csak ennyire lennél jártas a dologban és nem csak üres duma lenne amit ide leirkálsz...azt is tudnád hogy pölö 550W-os hkc-ba is 350W-os trafó van, na de biztos neked van igazad....
Ja meg azt is írtad ha nem terheli, akkor nincs hagnja, ja csak az még ideális terhelésnél is amx 60%-os hatásfokal dolzoik szóval, még mindig több felesleges hőt kell amjd elhűtenie mint a PNf 75%-os hatásfokával, na de mindegy ezt is csak mi tudjuk biztos rosszul........
Sőt holnap lecserélem az Enermaxomat ami 200W-t körüli terhelésnél 90% körüli hatásfokkal bír amjd biztos a 600W-os mercury halkabb lesz, meg nem fog jobban melegedni....
(#39960) priti : Szerinted mi a dákót írtam itt le????[link]
Meg nézzél már körbe, legalább cska a piacon tesztekbe mi hány ágas és minek miért van több felé osztva az ága, atx szabványról is olvasni pár szót,bejössz azt osztod ami nincs és én kussoljak el???
vicc bazmeg ez aph...
(#39961) Lord Vader: tartós belső van benne, de nem ajánlom mert kedves priti fórumtárs szerint semmit nem ér inkább vegyél 600wos mercury, tiszta oroszrulett..................
ui: ettől függetlenül nem találsz olcsóbban jobbat....
-
Dyno
veterán
válasz
akinho94 #39948 üzenetére
Corsair cx400.
(#39938) priti : Egyre többször hallom hogy ágakra szedik a védelmet a tápokban, ami szerintem baromság ugyan, de ezzel pláne elérik azt, hogy effektíve hatalmas tápokat kell venni, ha nem akarod két ágról átalakítóval hajtani a VGA-kat,
Ember azért ezt így előre meggondoltan írod le, vagy csak így folyik belőle, éppen arról lenne szó hogy most "divatba" jött hogy 1ágasak a tápok ergo Corsair VX450 12Vágán amiből csak egy van 33A-t letud adni, az meg már mellékes hogy minden tápban egy ágról fakad a 12v ág csak utólag védelem szempontjából meg az atx szabvány miatt korlátozzák 18--2A környékére, de mostmár a legtöbb gyártó 1ágasan adják el, ez jellemző SS és CWT belekre.A másik meg általában ha van egy 2-4 12V-os ággal rendelkező tápod általában ugy van megoldvahogy a VGa csatik meg a CPU csatik külön ágról kajálnak, szvsz ha nem tuningolod agyonba a quadot akkor 20A elég is lehet a cpunak, továbbá olyan 600W fölötti több 12V ággal rendelkező táp is van ami akár 8pines csatin keresztül 2ágról tudja etetni a cpu-t.
-
14adam
addikt
válasz
erdomester2 #39919 üzenetére
A 12cm csak a ventilátor mérete,és befér oda ahova a codegen,mert ugyan az a szabvány(ATX)
A pin azt jelzi,hogy hány kábel megy abba a csatlakozóba.A 20+4 pin megy az alaplapra.
Jólesz ez a táptomgabor: Ha nem akarsz új tápot venni akkor nézest át,ha meg futtya egy tápra akkor ez a Chifi jólesz amit írtál.Ugyan úgy Delta belsőre épül
-
BigBear
senior tag
válasz
venember83 #38623 üzenetére
(... és re 14adam - #36624)
Pontosabban az általános tápokra vonatkozó előírás a 12V-os ágra +-5%, de teljes terhelés esetén ez felugorhat +-10%-ra. Azaz full terhelés mellett érdekes módon a szabvány megengedi a 13,2 v. 10,8V-ot a 12V-os ágon.
Power Supply Design Guide for Desktop Platform Form Factors
ATX / ATX12V Power Supply Design GuideNem mintha az ominózus táp a videóban akár csak a közelében lett volna ennek...
-
venember83
nagyúr
válasz
attiati #38621 üzenetére
Ez a táp régi konstrukció, meg különben is elég kétes minőségűnek tűnik. Javasolt valami olcsóbb minőségi táp beszerzése. Különben az ATX szabvány 5 százalékos "feszültségingadozást" engedélyez, amennyivel ennél nagyobb mértékben változik a feszültség, arra nincsenek felkészítve a számítógép alkatrészei, ezért ez fagyásokhoz, leállásokhoz és/vagy az alkatrészek károsodásához vezethet.
Kieg.: Ajánlott tápok az első hsz-ben. A gépednek egy minőségi háromszáz wattos táp már bőven elégséges.
-
lmouse
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy Aerocool M40-es házat és olyan tápot keresek belé, ami kényelmesen belefér. Szabvány méretű ATX táp is elfér, de nagyon szűkösen. Valami olyasmit keresek, mint amilyet az Aspire X-Qpack házhoz adnak. (Bővebben itt).
Előre is köszi a segítséget. -
elfelejtette
veterán
Hy!
Ha jól tévedek, az ATX szabvány 5% tűrést engedélyez. Ennél nagyobb eltérésnél lehetnek problémák
Egyébként pedig szoftveres mérés (bios, everest, stb.) nem mérvadó.(#34259) pakai93:
Drágábbtól az olcsóbb felé haladva:
FSP Everest 400W
Corsair CX400
Gigabyte Superb460
FSP 400PNF -
venember83
nagyúr
válasz
kisPocok #31978 üzenetére
Szabványos ATX méretűt: 150x86x140 mm.
Ha lesz két kártya, akkor elkelhet ötszáz watt, de hatszáz fölé nem érdemes menni. Ajánlott tápok első hsz-ben, pénztárcád szerint válogathatsz.
CSorBA: A Tt vállalat nem nagyon válogatja meg a beszállítóit, ez a gond, így sok tápjukban gyenge a kondi, hamar kiszáradnak, meg van pár minősíthetetlen tápjuk is. Egy próbát megér a jelenlegi táppal a konfig, hátha menni fog, de ha igen, én akkor sem használnám tartósan ezzel a táppal.
-
Traxx
őstag
válasz
Cobra. #31887 üzenetére
Nem ugyanaz, mint a GPS-350, mivel annak 2 db 12V-ja van. Ez eggyel másabb széria, még 1.3-as ATX szabvány szerinti, 1 db 18A-es 12V-tal. Kisfogyasztású gépben viszont ez mindegy, az AGP-hez meg jó is lenne az 1.3 szerinti táp.
Nekem a táppal kapcsolatos kifogásom az alacsony hatásfok (>65%
), illetve kérdéses az életkora, csak mert erre én alsó hangon 3 évet számolnék. Amúgy szvsz nem rossz jószág így elsőre.
Így, hogy elkelt, mindegy, a véleményem marad azért
-
atom87
aktív tag
Üdv!
Mivel nem találtam direkt FSP topicot, bátorkodtam ide írni.
Kinek mi a véleménye az FSP Everest 80 Plus 500 Wattos, moduláris tápegységéről??
Aki használ ilyet esetleg, mondhatna véleményt a hangjáról, hogy hogyan is alakul a terhelés változásával.
Volt itt PH-n tesztróla, de a cikk végén sajnos "sötétség" vetült rá, mert külföldi oldalakon, komolyabb méréseknek alávetve néhány érték az ATX szabványon kívülre került terhelés alatt, ami ugye nem épp biztató... Bár ezek a tesztek a nagy teljesítményű(900W & 700W) tesókkal készültek és megemlítik hogy valószínűleg a nagyon "kihegyezettség" miatt vannak a problémák, kisebb teljesítményű modelleknél valószínűleg nem jelentkeznek az említett hibák.Az adatlapomon lévő konfighoz kellene a táp, annyi eltéréssel, hogy az 5000+ helyett lehet lesz majd egy Phenom II X3 710 és egy Radeon 4770 vagy 4850-4870 az integrált megoldás helyett.
Várom megtisztelő válaszaitok!
PS.: ha tudtok 400-500 Watt körüli moduláris tápot, akkor azt is megemlíthetitek.
atom
-
venember83
nagyúr
válasz
Grekooo #31267 üzenetére
Instabil lesz a gép, kikapcsol, újraindul. Mindenképpen cseréld a tápot, eleve nem túl erős az illető táp 12 voltos köre (ATX 1.3 szabványnak felel meg), ráadásul az elkók is már bőven kiszáradófélben vannak. Egy Giga Superb 460, vagy egy első hsz-ben szereplő négyszáz wattos vagy e feletti táp (főleg, ha Chieftec) bőven elég lesz.
Rhino666: Hatásfok megmutatja, hogy a leadott teljesítmény a felvett teljesítmény hány százaléka. Másrészt egy táp nem attól akárhány wattos, hogy annyit vesz fel az elektromos hálózatról, hanem attól, hogy annyit ad le. Természetesen ehhez többet kell felvegyen a hálózatról, a többlet (amit nem ad le) hőként távozik a tápból, ezért kellenek a hűtőbordák és a venti, ugye.
-
Dyno
veterán
válasz
janos666 #30290 üzenetére
Szabvány váltás nem lesz, max mittudomén megjelenik valami új csati, de az ATX marad, szóval a tápod elmegy még vagy 3-4évet is, ilyen szabványváltástól nem kell tartani, HX620 teljesen elegendő lesz.3,5V-ra emg tutira nem térnek vissza.
(#30293) Str8 sk8r:A silent M pro, az az újabb nagyobb hatásfok, és halkab gumi borítás,Real power hangosabb, és régebbi hatásfoka pedig nem olyan magas.De mindkét családról van itt PH-n teszt, igaz nem a 700W-ak, hanem a Real Power M520, emg a Silent M pro 500W, de összehasonlításnak tökéletesen egfelel, ott mindenre választ kapsz szerintem.
-
Badi82
tag
Sziasztok!
Most rendeltem egy Gigabyte 460W Superb-t.
Akinek van már ilyen, leírná, hány db. 6-pines PCI-express csati van rajta?
Mert mindenhol mást írnak:
Amúgy jó lesz ez a szintén most rendelt HD4870-hez?- ATX 2.0 és BTX szabvány
- 2 PCI-express VGA csatlakozó
- 110V os működés is!
- 4 SATA csatlakozó
- Passzív PFC (Power Factor Corr.)
- Auto fordszám - kis zajszint
- 12cm ventilátor
- 4+4 pin P4 connector
- Nylon kábel harisnya
- 1.5 Kg súly -
Chaser
legenda
válasz
elfelejtette #28600 üzenetére
Erről akartam épp most kérdezni, corsair 450hx, 7 év gart írnak a corsair oldalán, van/volt vkinek ilyen, 7 év garral adják ahol vette?
#28611 vlaci79: Amennyiben megfelel használt, lehet lesz a jövő héten egy 200W-os Enhance p4-es tápom, mATX, de be tudod rakni szabvány ATX helyre is ha teszel mögé egy lemezt. 4k postával, stabil táp. Eladtam belőle egy rakattal, talán még egy lesz. -
plömplöm
őstag
válasz
venember83 #26530 üzenetére
amíg nem tisztázott, hogy emberünknek milyen "Enermax EG375AX-VE tápegyég"-e van, addig talán még ne ássuk el azt a tápot
az én enermaxom neve is így kezdődik, csak ellentétben a linkelt képen látható folytatástól az enyém "(W)(24P)", ATX 2.0 szabványú, 18A+18A a 12V-os terhelhetősége, és szépen halkan zümmög benne a 2 venti az én konfigommal is -
Vidori
tag
válasz
venember83 #26530 üzenetére
Régi ATX szabvány mert külön van választva a 12V-os ág?
Na és egyik ág a cpu-é a másik a vga-é.
És hogy 5V ágratervezték? Ez az érvelés jön? -
venember83
nagyúr
válasz
Vidori #26528 üzenetére
Gagyi FSP tápom van. De ez hogyan kötődik ahhoz, hogy az illető kérdezőnek régi ATX szabványnak megfelelő tápja van, és egy viszonylag sokat fogyasztó videokártyát kíván ezzel üzemeltetni? Véleményt kérdezett, megkapta. Mi a gond?
Másik dolog: nem a Corsairt "istenítem" (amennyiben ez nekem szólt), hanem a Seasonicot, mivel mostanság rendkívül jó tápokat gyártanak s forgalmaznak más címkék alatt, s ezek lényegesen olcsóbban beszerezhetők, mint az eredeti Seasonic termékek.
-
az enermax kombinált 12v teljesitménye 30A ha jól emléxem.
a 20A az csak az elvi terhelhetőseége az ágaknak, nem szabad az összegükeként nézni a leadható maximális teljesitményt.
az enermax egy 12v ága, ami van de marketing szempontok és az intel féle kitalált 240VA szabály (egy ágon nem haladhat érintásbiztonsági szempontok miatt több, mint 20A - ez van az atx2.xx szabványokban) miatt szét lett osztva, az gyakorlatilag ugye 30A leadására képes (ami 360w)
ez lehet 12+18 11+19 13+17 15+15 vagy bármilyen más kombinációban, terheléstől függően addig, amig az egyik ág meg nem haladja a 20A-t. (azaz elvileg nem lehetséges a 21+9 kombináció)igazi független, két 12v ággal rndelkező tápok csak az 1000w feletti kategóriákban vannak.
és akkor nem megyünk bele a vezérlés milyenségébe (egyenként vagy csoportosan).
-
venember83
nagyúr
válasz
zed1983 #26225 üzenetére
Pedig csak azt kellett volna, hogy régi volt az a TT, nem 12 volton adja le teljesítménye jelentős részét. Hiába az ATX 1.3 szabványnak megfelelő tápok már csak ilyenek. Nem mintha a TT nem forgalmazna kritikán aluli tápokat saját név alatt... FSP meg tud 300 watt körül 12 volton, szóval nem illik a kettőt összehasonlítani, más elvárásoknak kellett megfelelniük.
ATi89: Attól még, hogy a videokártya gyártó azt írja, nem kell annak huszonvalahány amper.
De VX jó választás.
-
Traxx
őstag
Az osztott ágak az ATX szabványból jönnek, mely szerint az egy ágon kivett maximális, áramkorláttal védett teljesítmény nem haladhatja meg a 240W-ot. Ez 12V-on 20A-t jelent.
Azt tudod, hogy ezt a 240W-ot 12V-on vígan felülmúlják a modernebb tápok, még a 3-400W-osak is. Na éppen ezért szedték több részre elsősorban. Viszont van olyan gyártó / táptípus, ahol az egészet hagyták a francba, és egy 12V-os ágat alakítottak ki (vagy több ágat, de azon huszonegypár A-t folyatnak, tehát többet a szabvány szerintinél).Viszont vannak olyanok, akik kissé túllőttek a célon, mint pl. az FSP a kicsi Everestekkel, 400W-os tápra nem tudom, mi értelme volt 4 db 12V-os ágat tenni
-
M107
addikt
HKC-USP5580 tápról
A régi (3 éves) Q-tec 450 W tápom már nem bírta a terhelést s időnként stand by tette a monitorom
4 napos az új táp, mennyi idegi bírja majd ?
Config
X2 5000+ 2.6 ghz
3 dvd+-rw
3 vinyó
9600 gt videocard
2 ledes házhűtő 8cm
1 sima házhűtő
1 proci gyári hűtő
4 usb (telefon töltő, Hp business Inkjet 1000 nyomtató, 1 gamepad, 1 webcamera
1 raid vezérlő card
Mondjatok már róla véleményt (tápról).Bartuc
"
M107: hát fogalmazzunk úgy hogy ezzel se jártál jobban....Nem fikázni akarom, de minősége sehol, ha jól tudom Deer gyártmány, szval Codegennél egy hajszállal jobb(annál nem nehéz jobbnak lenni). De ami szíven ütött a specifikációit olvasva az az hogy ATX 1.3 szabvány!!! Mikor már rég 2.2-es az általánosan elfogadott egy új tápnál, esetleg 2.0. Ez egy őskövület, 12v-on annyit tud mint egy 400-as FSP vagy egy giga 460W SuperB(ami egy 400-as FSP valójában). Tanácsom az lenne, hogy mivel új, adj rajta túl gyorsan és vegyél ugyanannyiért, amennyiért ezt vetted egy 460W-os SuperB-t, mert nagyon nem jó táp ez, és nem mernék jósolgatni meddig bírja, lehet hogy sokáig lehet hogy nem, de ha elsül egyszer ez vihet mindent magával...."Nyunyu
"
Marketingesek szép nagy számot irtak ra, de ne dolj be neki, attol meg gagyi a tap"Szóval akkor nem ér semmit a tápegység?
Van benne minden fajta védelem s ha elpukkana nem kellene elvinni semmit elméletileg nem?
2 garival van így sem éri meg?
A régi q-tec 450 -esem 8olvastam hogy nem épp jó (csúnyát nem írhatok) kerülendő nekem mégis 3 évig semmi baja nem volt csak annyi hogy az utobbi 2 hétben kinyomta stand by-be a monitorom.460 w nem elegendő mert ma vettem bele még 3 dvd+-rw-t és 2 satás vinyót
+AMD X2 6400 black editon ra lett cserélve az 5000+ x2-őm -
bartucc
addikt
válasz
fenergie84 #25818 üzenetére
Nincs értelme, a Chifi nagyon melegedős(legalábbis viszonylag az) és hiába kap halk ventit, egy idő után meg fog halni így(hamarabb mint kellene), ha vmi kisebb légszállítású ventit kap. Nem fogják bírni a hőt az alkatrészek...
M107: hát fogalmazzunk úgy hogy ezzel se jártál jobban....Nem fikázni akarom, de minősége sehol, ha jól tudom Deer gyártmány, szval Codegennél egy hajszállal jobb(annál nem nehéz jobbnak lenni). De ami szíven ütött a specifikációit olvasva az az hogy ATX 1.3 szabvány!!! Mikor már rég 2.2-es az általánosan elfogadott egy új tápnál, esetleg 2.0. Ez egy őskövület, 12v-on annyit tud mint egy 400-as FSP vagy egy giga 460W SuperB(ami egy 400-as FSP valójában). Tanácsom az lenne, hogy mivel új, adj rajta túl gyorsan és vegyél ugyanannyiért, amennyiért ezt vetted egy 460W-os SuperB-t, mert nagyon nem jó táp ez, és nem mernék jósolgatni meddig bírja, lehet hogy sokiág lehet hogy nem, de ha elsül egyszer ez vihet mindent magával....
-
bubu18
csendes tag
Hello!
Mostanában tervezgettem, hogy egy megbízhatóbbra cserélem a jelenlegi tépegységemet. Hozzászólásokat olvasgatva FSP mellett döntöttem (pl: ATX350-PNF), de egy apróságra lettem figyelmes:
Régebi alaplapok nem (feltétlenül) kompatibilisek az új tápegység szabványokkal.(-5V hiányzik)
Alaplapom: ABIT NF7 ver2.0
Leírásában az atx bekötésénél szerepel is a -5v.Ezekszerint nem is működne egy új táppal?
van akinek ilyen alaplapja van?
-
Traxx
őstag
válasz
venember83 #23580 üzenetére
"Nem tudom, hogy neked pontosan mire kellhet ilyen erős táp"
2 db 4870 X2 szerepelt az előző hsz-ban. Bár szerintem ez pénzkidobás, 1 db is bőven elég...a másik csak szinte dísz lenne, de ez egyéni vélemény...
BMW001: "Csak azt nem értem, 28A -el hogy felel meg az ATX12V szabványnak? "
A Corsair-ek nagy többsége ugyanezt játssza, sőt az Enermax új szériái is
Vagyis a Corsair még vadabbul nyomja: [link]
-
MPowerPH
félisten
válasz
venember83 #23580 üzenetére
Jah, igaz. Akkor mondjuk a CM Silent Pro 600 -as tápja is jó lehet, mert sokan dicsérik.
De értem a dolgot. Azért gondoltam az M850 -et, mivel nehéz leterhelni, így mindig csöndes maradhat, és igaz 6 db +12v -s ág van, de elég erősnek tartom őket 28A -el. Csak azt nem értem, 28A -el hogy felel meg az ATX12V szabványnak? -
venember83
nagyúr
válasz
hartyi #22882 üzenetére
A lassulásokat valószínűtlen, hogy táp okozza, de mivel az új videokártya beszerelése után lettek ezek a gondok, nem lehet kizárni. Inkább valami szoftveres gubanc lesz ez, viszont a tápot a legkönnyebb kiszűrni.
ATX: Szabvány, mely meghatározza egy táp alakját, de a különböző gyártók, akik nevükkel látják el az egész gépet (IBM, HP, Acer, Fujitsu Siemens stb.) általában különböző megfontolásból nem ennek a szabványnak megfelelő formájú tápokat használnak.
240 watt elég kellene, hogy legyen, de ez nem olyan egyszerű. A tápnak több ágon kell leadnia a szükséges teljesítményt és ezért a táp meg kell feleljen az adott konfignak. A PCI-Express eljövetelével a 12 voltra került a hangsúly. Ez előtt, az AGP időszakában a tápok jelentős teljesítményüket +3,3 és +5 volton adták le, ezek a tápok már nem az igaziak mai konfigokhoz, mivel 12 volton elég gyengécskék.
-
Gizmo_G
csendes tag
válasz
Edddi3 #20325 üzenetére
Chieftec 500W ATX2 neked akkor erre van szukseged megbizhato es csendes
Jellemzők:
* Maximum kimenő teljesítmény: 500W
* 1db hűtőventilátor (12cm-es, zajszint: ~27dB)
* SLI / Crossfire ready (dual PCIe)
* Aktív PFC (Power Factor correction) szabványkorrekció
* Leégés védelem
* Rövidzár védelem
* PS2 szabvány
* Intel / AMD kompatibilitás
* EPS12V a duál CPU alaplapokhoz
* ATX 2.0 kompatibilitás
* ATX 1.1 kompatibilitás
* Kötegelt ATX áramkábel
* full range - teljes input vertikum
* AFC (Automatic Fanspeed Control) ventilátor seb. módosítás
* OVP (Over Power Protection) túláramvédelem
* OCP (Over Current Protection) túlfeszültségvédelem
* OTP (Over Temperature Protection) túlhevülésvédelem
* 2 db PCI Express tápkábel duál módban (SLI, vagy Crossfire)Csatlakozók:
* 1x 20/24 pin ATX (55cm)
* 1x 4 pin P4 (65cm)
* 1x 8 pin EPS12V (55cm)
* 2x 6 pin PCIe (SLI Crossfire) (55cm)
* 6x Molex / PATA táp
* 1x Floppy táp (90cm)
* 4x SATA táp (55, 65cm) -
RaPiDsHaRe
aktív tag
válasz
venember83 #19996 üzenetére
Az a gondom h FNP-tápokat nem találok erre.
Deer tápegységröl tudtok valamit? Erre gondolok:
Deer tápegység,450W 20+4 tů+SATA 12cmTípus: ATX Teljesítmény: 401-500W PFC: Aktív
Ventilátor: 1x12cm Csatlakozó: 20+4 tűsATX-450W P4 tápegység, 2 VERSION, 20+4 tűs, SATA csatlakozóval, 12CM-es ventilátorral, +tápkábel, ROHS szabvány
Terméktulajdonságok
ATX szabvány
SATA csatlakozó
450W teljesítmény
P4 SWITCHING szabvány
2 VERSION
20+4 tűs kialakítás
12CM-es ventillátor
tápkábel
ATX12V v2.2
2Év garancia -
Traxx
őstag
"pci-e csatolóból kapja csak az áramot tudtommal."
Már amelyikOnnan max. 75W-ot tud felvenni tudtommal, ezért kell a tökösebb kártyákra a 6 vagy 8 pines tápcsati. Speciel az én 7600 GT-men nincs csatlakozó, elég neki annyi kraft, amit a slotból felvesz.
"hanem egyetlen csatlakozón leadott áram nagysága nem haladhatja meg ezt az értéket "
[link] És innen a lényeg: az ATX szabvány egyik sarkalatos pontja, hogy az egy ágon kivett maximális, áramkorláttal védett teljesítmény nem haladhatja meg a 240W-ot. Ez 12V-on 20A maximált áramerősség.Vagyis a szabvány is ágról beszél, nem csatlakozóról. Viszont hogy egy ágon hány csati van / lehet, azt nem tudom.
Charlie #19637: A PNF passzív PFC-s, a BSII aktívos (és ugye a Green Power bele van benne). Ez magyarázza a súlybeli különbséget.
-
Traxx
őstag
válasz
Geri Bátyó #19536 üzenetére
Néhány dolgot azt hiszem másképp látunk
"Ha jól tudom a szétszedett ágak is csak "kvázi" ágak, 1 egységre csatlakoznak, csak le van maximalizálva a felvehető amper."
Eddig jó...a 12V-os ágak valóban azonos tőről fakadnak. Kiegészítés: az ATX szabvány egyik sarkalatos pontja, hogy az egy ágon kivett maximális, áramkorláttal védett teljesítmény nem haladhatja meg a 240W-ot. Ez 12V-on 20A maximált áramerősség."Az összes ág összes ampere nem lehet több, mint a táp maximuma."
Ez evidens, ha a 12V-ról beszélünkDe ha melléteszed a 3,3 és 5V-os ágak közös maximumát a 12V mellé, akkor bizony elég sokkal több jön ki, mint a táp összteljesítménye.
"A nem osztott ágnál 1 fogyasztó is felveheti a táp maximumát"
Megnézném azt a fogyasztót, ami önmagában kiránt mondjuk 350W-ot"így 1-1 pillanatra a komplett konfig többet is kivehet a tápból, mint az elméleti maximum."
Az előbbiek miatt így ez nem helyes. Tegyük fel, hogy van egy 400W-os tápod, aminek a 12V-os ágai 14 és 15A leadására képesek. Mi történik, ha egy ágon kirántasz mondjuk 17A-t (vagyis kb 200W-ot)? Lekapcsol a táp...És ez a 200W lássuk be, messze van a táp elméleti maximumátólHa meg a többi cucc csak 100W-ot eszik, akkor a konfig összesen zabál 300W-ot. Ez ugye még bőven beleférne a 400-ba, de mivel az ominózus 12V-os ágon túlterhelted a cuccost, így nem oszt, nem szoroz: lekapcsol.
"Ezért kellenek a magas hatásfokú tápok (sokszor jóval többet bírnak, mint az elméleti maximum)."
Az egyesített 12V és a hatásfok között nem áll fent egyenes arányosság. Bár tény, hogy a Corsair (vagy esetleg a PC Power & Cooling) tápok elég szépen minőségiek.
A dolog másik része: az a lényeg, amit LEAD a táp...nem az, amit FELVESZ a konnektorból. Tehát ha 400W-ot kér a konfigod, akkor azt ugyanúgy elviheti egy 70% hatásfokkal üzemelő táp, mint egy 82%-ossal dolgozó. Max. az előbbi a termelt plusz hő miatt hangosabb lesz"A tápoknak is van saját fogyasztásuk. Minnél nagyobb a hatásfok, annál kissebb. A különbözet jelentkezik hő formájában."
Ezt nem vitattam, csak a nyugalmi állapot meghatározása volt pontatlan. A gépet ha kikapcsolod, akkor is mérthetsz néhány W-os fogyasztást (alaplap, ilyesmi). De mindez nem 200W lesz. -
venember83
nagyúr
Milyen gépet akarsz erről a tápról üzemeltetni? PCI-E vagy AGP? Ez főleg a 12 voltos terhelhetőség miatt fontos, ha AGP-s a konfig, akkor nem kell erős 12-es ág, akkor elég egy ATX 1.3 szabványú táp, ha PCI-E-es a konfig, akkor 12 voltról zabál a konfig (proc, alaplap, vga) s akkor 2.x szabványú táp kell neked.
Aztec tápról nem hallottam eddig, ami nem jelenti azt, hogy rossz, csak nem is túl nagynevű.
-
Tim82
félisten
Ne haragudj, de ezt a hangnemet nem kéne. Nincs tapasztalatom a tápokkal kapcsolatban, nem ismerem a gyártót, azért jöttem ide és kérdeztem. Választ kaptam mástól, abból vontam le következtetést.
Nem utolsó sorban én úgy tudtam, hogy az IBM főleg Seasonic és Delta tápokat rak a gépeibe.
Válaszodat köszönöm, de a hangnemed enyhén sértő és nincsen rá alapod.
Mod: nyilvánvalóan az eladótól kapott információra támaszkodom, ő pedig Aztec-nek írta. Igen, "z"-vel.
Dyno: elvileg bármelyik szabvány ATX-es tápot tudja fogadni.
-
Traxx
őstag
válasz
Hawk1979 #19107 üzenetére
"A tápok zöme egy ágú,csak az Atx 2.01 szabványban meghatározott max 18A miatt"
Ez a 18A helyesen 20A, pontosabban 240W. A tápok nagyon nagy részénél meg fizikailag egy tőről fakad a 12V, ettől szerintem csak a szervertápok térhetnek el, ahol az ágakat külön szabályozhatják.
Amúgy egyetértek, kevesebb ág, de azok legyenek erősek.
-
Rover623
félisten
válasz
nuclears #17955 üzenetére
Nem nagyon hiszem hogy ilyen lenne forgalomban...szabvány ATX táp dobozában nem sok hely van az akkumulátornak...
Ha van is, kisteljesítményű lehet a táp is (max. 200W) és roppant kicsi lehet az akku is...szó nem lehet 5-10 perc áthidalási időkről.
Van viszont 5.25-ös drive helyére tehető UPS, vegyél olyat ha nem akarsz külsőt. -
Traxx
őstag
válasz
Digitalis #16860 üzenetére
"A jelenleg érvényes elektronikai jellemzőket meghatározó szabvány a számítógéptápokra nézve az ATX12V Tápegység tervezési szabvány 2.01-es verziója. Sokszor láthatjuk azonban a tápegység oldalán található matricán az "ATX v2.03" feliratot. Ami megtévesztő, mert ez nem az elektronikai jellemzőkre vonatkozó szabványt és annak verzióját jelöli, hanem a mechanikai jellemzőkre vonatkozót. A 2.03-as ATX Formatervezési szabvány leginkább a számítógépházban helyet foglaló alkatrészek helyével és méretével foglalkozik. Ezért ha ezt látjuk, akkor ne higgyük, hogy biztonságos alkatrészt vettünk, mert a mechanikai követelményeknek megfelelés nem jelent kimondottan biztonságot.
Mivel a számítástechnika folyamatosan fejlődik, ezért a szabványok aktuális verziói is folyamatosan változnak, ugyanígy van az ATX Formatervezési szabvány 2.03-as verziójával is, amit mára a 2.2-es verzió cserélt le. Tehát jelenleg az ATX Forma szabvány 2.2-es verziója rögzíti a többek közt tápegység mechanikai-, az ATX12V Tápegység tervezési szabvány 2.01-es verziója pedig az elektronikai követelményeit."
Forrás: [link]
És igen, tisztában vagyok azzal, hogy mit jelent az, hogy klasszisokkal jobb, épp azért írtam azt, amit írtam (és amit Speer(R) és Skizz kolléga is írt)
Pubszon:
"Illetve én nem számoltam le a táp hatásfokából származó teljesítménytöbletet, de ők igen.
Ha megszorzod kb 1.25-el az ők mérési eredményeiket, akkor megkapod az egész gép áramfelvételét."A PH-n is tudtommal a konnektorból felvett kraftot nézik, tehát pont ugyanúgy, mint ahogy Te is mondod...azt a grafikont megszorzod 0,8-al kb, ennyi úgy átlagban egy jobb táp hatásfoka (pl. az újabb Enermax-oké, Corsair-eké, FSP-ké e fölött is van néhány %-kal).
Meg ha meglesed azt a grafikont, amit a kolléga linkelt, akkor ott SLI-ben fogyasztott 311W-ot a 8800 GTSzóval lehet, hogy a szünetmentesed mér rondán félre, illetve annak a szoftvere
-
didyman
őstag
válasz
venember83 #9395 üzenetére
Erről az osztott 12V-os ágakról mesélnék kicsit, mert úgy látom, van némi fogalomzavar ezzel kapcsolatosan.
A dolog alapja a Venember83 által linkelt rajz a táp panelének alsó feléről. A lényeg nem itt van, hanem odaát.
Az alkatrészoldalon két, átkötésnek tűnő, vastag draaút látható. Kéremszépen, az NEM átkötés!! Az egy pártíz mOhm-os ellenállás!
Feladata a védelem, ez ugyanis az immár osztott 12V-os ágak túláramfigyelésének ellenállása!
Tehát ismétlen, NEM egy 12V-os, 50A-rel terhelhető kimenete van ennek a tápnak SEM!
A dolog lényege az Intel nyomására ATX-szabványba iktatott kitétel, mely szerint áganként 240VA lehet a maximálisan kivett teljesítmény. Ami mellesleg egy marhaság, de ezt most hagyjuk, annyit hozzáteszek, hogy ebből aztán csinált sok cég marketingfogásként olyat, hogy tisztább, szűrtebb a feszültség így. Namost, kis elektronikai jártassággal belátható, hogy ha az elágazás elég balga módon az áramváltó és a szűrő PI-tag tekercse UTÁN történik (spóroltunk egy tekercset), akkor ott az ágak szeparálása a marha kicsi soros áramfigyelő ellenállás és a nem túl nagy kapacitás révén zaj és tüske szempontjából nagyon szegényes, tehát nem lesz tisztább a feszültség számottevő mértékben, ilyen módon osztott 12V esetén. Én mellesleg egy olyan tápot sem láttam még, ahol az egyben hagyott 12V miatt instabil működés lépett fel az alkatrészek terhelésének egymásra hatása miatt, az ilyen tápban eleve már hulladék minőségűek az alkatrészek, csatlakozók, forraszok, cserére érettek a kondenzátorokMivel az ATX formaterv adott volt és a tápok elrendezését emiatt nem is volt érdemes bonyolítani, így a két ágon történő enyenirányítás (31-2 dióda), külön tekercsről táplált 12V-ok helyett kézenfekvő volt a létező egy ágat szétosztani az egyenirányítás-áramváltó tekercs után. Kevés kivétellel minden ATX2.03 táp erre az elrendezésre alapoz, kivétel a szervertápok és némely kW-os szörny
Végezetül a dolog jelentősége: A nullához közelít (szerverek környezetéáben mission critical számolás van, ott más az egész magja). Nagyon extrém konfigurációkban, jellemzően a 3/4x-es SLI/CF párok hozhatnak akkora terhelést, ahol gond az osztott 12V-os ág. Annó dacumnál az Enermax laza 34A-es 12V-os ágakkal gyártott tápokat, de ezek az idők elmúltak, gyakorlatilag minden mai táp osztott 12V-tal kerül ki és némelyiken egy idétlen, semmire nem való marketingfogásként feltüntetik, hogy a két ág áramvédelme összefogható egy kapcsoló segedelmével, így közössé tehető utólag, ha szükséges.
A HOC cikk címét be tudod linkelni? Beszólok oda is, hogy ha ilyet írtak, nagy marhaság a részükről.
-
Kombat
őstag
válasz
Piero89 #14564 üzenetére
Elég lesz a 350PNF, ha találsz még!
tzsolesz: Méret szabványok vannak! Valószínűleg ATX méretű a házad és a tápod is, tehát nem lesz gond!
Szten Márs, Daert: Nálunk leginkább kapható OCZ tápok (ModXStream, StealthXStream és GameXStream) FSP béllel vannak szerelve, de van tápjuk Topower, Impervio és 3Y Power béllel is!
-
Traxx
őstag
"Ja, és 700-800W-os, minőségi tápok körében keresgélek"
Hegeszteni akarsz, vagy metrót üzemeltetni? Nem viccből kérdezem...
Az ATX szabvány egyik pontja szerint 20A-re vannak maximalizálva a 12V-os ágak. A Corsair pl. ezt hagyta a búsba, és nem szedte szét több ágra a 12-t, hanem meghagyta egyben, ez quad tuningnál pl. jól jön. Általában a kevés erősebb 12V jobb.
A profilodban lévő konfigot meg röhögve vinné egy minőségi 400-as is. És ha megmondod, mihez kéne ekkora táp, mondok konkrét ajánlatot
-
Szten Márs
nagyúr
-
Skizz
addikt
válasz
R3plica70 #12659 üzenetére
Na most ugyebár az ATX szabványnak megfelelően, a tápok java-részének 12-es ágát több részre bontották. A sorrendet nem tudom, de valahogy úgy kell elképzelni, hogy az egyik ágról ehet a CPU-VGA, másikról ez meg amaz. Ez Quad tuningnál nagyon gáz lehet, hiszen erős fesz.emelésnél a felvett teljesítmény is jócskán megugrik, így nem feltétlen fogja beérni egy 14A teljesítményű ággal. Itt jön képbe a VX450, melynek 12-es ágait nem bontották szét, így a Quad ehet a 33 amperes ágról, akármennyit. Persze túlzásba se kell vinni, mert akkor a VGA és egyebek hoppon maradnak. Oda kell a HX520.
-
Kombat
őstag
válasz
Szten Márs #12039 üzenetére
Nem tudtam pontosan, ezért írtam, hogy az adatok pontosságát nem garantálom!
Azért annyira nem lőttem mellé szerintem!Az ATX 2.2 milyen formai szabvány? Szerintem az összes ATX táp ugyanakkora, csak a hosszuk változhat.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
Kombat #12033 üzenetére
Huhh itt azért van némi pontatlanság, az ATX szabványnak két része van, formai és elektronikai.
Az ATX 2.01 az elektronikai szabvány, amit a mostani tápok (jobb esetben) teljesíteni szoktak, az ATX 2.2 pedig formai. Így az ATX 2.01 része az, hogy az egyes különálló 12V-os ágakon egyenként max 20A-t adjanak le ezek a tápok - ez mint ajánlás szerepel, nem mint abszolút követelmény. Ezen kívül a miden tápban kötelező védelmeket is az ATX 2.01 írja le: OVP, SCP, OCP, OTP, azaz sorban túlfeszültség elleni védelem, rövidzár védelem, túláram elleni védelem, túlmelegedés elleni védelem. Más kérdés, hogy jópár táp ezt nem teljesíti.Az ATX 2.2 a formai dolgokkal foglalkozik, elektronikai követelményekhez/ajánlásokhoz nincs köze.
Az EATX az Extended ATX rövidítése, formai dolog.
re: #12037:
Megduplázták a négy tűt, hogy az egyes vezetékeken folyó áramerősségeket csökkenthesség, a feszültségekkel nem történt semmi változás. -
venember83
nagyúr
válasz
Roderic #11338 üzenetére
Nem. Egyik ágon az alaplap-proci kapja a naftát, másikon a pci-e vidkari, harmadikon pedig vagy másik vidkari vagy optikai eszközök. Kiosztást nem tudom pontosan, de kb ez a lényeg. Az ATX12V szabvány szerint nem folyhat azt hiszem 240 wattnál több áram egy ágon, így a 12 voltos ágat több al-ágra bontották, így megfelel a szabványnak a táp.
-
Traxx
őstag
Az ATX szabvány egyik pontja szerint az egy ágon kivehető max. teljesítmény 20A lehet. Ettől viszont a mai tápok jóval többet tudnak 12V-on, és erre találták ki az ágakra bontást. Ugyanonnan jön minegyik ágból a 12V, csak szét van kapva. A felhasználónak meg tudtommal nincs befolyása arra nézve, hogy melyik ágról is etesd a cuccost (bár ha jól emlékszem, a moduláris tápoknál lehet
)
Jah meg tudtommal a procc zabbant az egyik ágról, a többiről meg a többi, de ha valamit rosszul tudnék, a szakik kijavítanak -
Szten Márs
nagyúr
Melyik CPU megy 3,3 volttal?
Nem láttam még olyat, ami 3,3V-on ment volna. Pl most az én K8-asom 1,4V-on megy.
Természetesen nem "szóbeszéd", megalapozatlan infókat nem terjesztenénk a topicba, azt hiszem ez elég nyilvánvalóA CPU etetéséhez szükséges feszültséget 12V-ból állítja elő egy alaplapi DC/DC konverter.
Ja igen, több ág: mint láthatod a tápok oldalán feltüntetve, a táp a 12V-on leadható maximális áramerősségét általában nem egybe, hanem csak több ágon keresztül képes leadni. Az ATX2-es szabvány szerint egy 12V-os ágon ugyanis maximum 20A áramerősség folyhat. Vannak tápok (pl Corsair HX széria) amelyek csak címkén többágúsították a 12V-jukat, valójában egyágú. (Ez néha jól jöhet, pl quad tuningnál. )
-
Szten Márs
nagyúr
"ha extra halk kellene akkor Corsair VX450W"
Extra halknak extra halk, de ha nem kell single rail táp, akkor én sokkal inkább favorizálnám az ATX szabvány ajánlásának megfelelő ágkiosztással rendelkező tápokat, ezért írtam inkább a Zalmant. Na meg ugye FSP belső."ennél már csak a Seasonic a halkabb a ventisek közül"
Az a Corsair belülről Seasonic. Nem hiszem, hogy halkabb nála a Seasonic címkés Seasonicsyn7h37ic:
Q6600 tuninghoz viszont elkél a single rail, szóval Corsair HX520. (És nem VX550)
-
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
jorden06 #9144 üzenetére
Nem a 12V-os ágak erőssége miatt. Hanem amiatt, hogy csak egy 12V-os ága van. Erőben legalább ott van a Zalman is, de inkább előrébb, csak neki osztottak az ágai. De az osztott ágakat az ATX2-es szabvány ajánlja, gondolom nem véletlenül...
DewiL:
Tudom, hogy arra írtad, csak írta, hogy lehet, hogy tönkrement az enermax, ha tönkrement, akkor meg gondolom egyből nem ideiglenes lesz az eredetileg ideiglenesre tervezettből. Persze lehet tévedek. De mindegy. FSP PNF és öröm boldogság -
Szten Márs
nagyúr
válasz
Superman #8341 üzenetére
Nem kell seppukut elkövetned, de nem is a 650W kevés. Ami a gond, az az, hogy bontott, limitált 12V-os ágai vannak a gépednek. A processzor lefoglal egy 12V-os ágot, arról kajál, de azon (ATX szabvány ajánlás szerint) nem tudja felvenni a 12V-on leadható összteljesítményt, csak x részét, így hiába erős a táp 12V-os ágakon, nem ér semmit ez az erő. Egy 520-as Corsair HX megoldaná a gondjaidat, mivel a teljes 12V-os teljesítményt le tudja adni egy 12V-os ágon (akkor is ha címkéne bontott az ág), azaz 40A-t.
(Egyébként teljesen szokványos gond sajnos quad tuning esetén, ilyenkor tényleg single rail tápot kell venni és öröm boldogság
)
-
C@rbon
senior tag
Ez nem gond ugye:
A paramétertáblára kukkantva két furcsaságot figyelhetünk meg. Először is nincs többfelé bontva a 12 voltos ág. Ebben a formában tehát a táp nem felel meg az ATX 2.0 szabványnak, mely áganként legfeljebb 20 A-t engedélyez, hiszen itt 33 A folyhat az egyetlen 12-esen.
-
Mikiller
aktív tag
válasz
venember83 #7617 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek a választ.
Látom már, hogy a HKC hiába új név, 1.3-as ATX szabványt adja, és már 2.2-nél járunk -
Traxx
őstag
Akkor vegyél 400-ast
De tény, hogy a 350-es FSP többet ad le, mint az 500-as Advance, vagy a Stability Power.
Lassú vagyok...szóval, a 420-as Chieftec még a régebbi ATX szabvány szerinti az emlékeim szerint, tehát neked nem lenne az ideális. Szten Márssal egyetértek: a 450-es elég volna, csak készülj fel rá, hogy nem a leghalkabb.
És továbbra is tartom, hogy van jobb alternatíva, mint a 2900 pro.
-
Szten Márs
nagyúr
"ATE tested"
Ez valszeg azt jelenti, hogy megették, és nem feküdte meg a gyomrotAmúgy a többi over voltage protection, over current protection, over temperature protection. A short circuit protectionnal együtt ez a 4 védelem az ATX 2.0 szabvány része, azaz (elvileg) kötelező.
-
prmcsk
addikt
"ezt Chieftec-edben láttad így, az fsp-ben lehet van ott még egy plusz elektronika, ami nagy terhelésnél kikapcsolja a tápot"
Igen, a chieftec-emben IS ezt láttam. Minden jobb tápban van terhelésfüggő,
lekapcsoló elektronika, csak pont az a gond, hogy ez nem áganként van, hanem az
össz teljesítményt figyeli. Pontosabban: Ez nem gond nekünk, csak innentől megdől
az egész ATX2 "szabvány" lényege. Képzeld el, hogy mibe kerülne és az adott mérethatárok között megvalósítható e, hogy három, vagy négy külön "ág
elektronikát" építsenek be, egy tápba ? Minek a rovására, mennyiért ?"tehát valójában egy ág van a tápban és ez van 2 részre osztva"
Szerintem, igen....
-
prmcsk
addikt
Az a gondom, hogy ez a tápos "ágmizéria", a tápok 95%-ánál csak parasztvakítás.
Ott kezdődött, hogy valami főszabványosító, főtűzvédő, euilletékes idióta, kitalálta,
hogy micsoda veszélyes, ha egy mondjuk 50Amperes táp vezetékei valami módon
zárlatba mennek át. Mivel nagy áramról van szó, a vezetékköteg vidáman loboghat,
mert ha a rövidzárlati áram nem éri el az 50Ampert a táp azt hiszi, hogy rendesen
dolgozik.
Na erre jött az "isteni szikra", hogy ezt az 50Ampert szét kell osztani annyi ágra,
hogy 20Ampernál több egyik se legyen, mert ez az áramerősség a legkisebb prücök esetén is gyorsan létre jön, a táp majd jól lekapcsol. Elnevezték mindezt
ATX2 szabványnak.
Nemes gondolatok és rendben is volna az elképzelés, csak a megvalósítással,
annak anyagi vonzatával vannak a gondok. Sokkal drágábban lehet szerintem elő
állítani egy olyan tápot amelyben valóban elkülönülne mondjuk 3-4 ág. Nem
mindegy, hogy 1, vagy 100 millió juser veszi e meg ? A gyakorlatban is kezd
megbukni az elképzelés,mert sorra jelennek meg olyan CPU-k, GPU-k, amik ettől
a szabványosított 20A-től többet vennének fel.
Na most jönnek a gyártói "trükkök százai",(hogy korunk "nagy" emberét idézzem)..
A nagy teljesítményű tápjaik nyák-ját annyiban módosították, hogy a +12V
forrasztási felületét 2-3-4 részre osztották: Az egyikbe mondjuk a PCI-E tápcsatik, a másikba a CPU 8 lábasa, a harmadikba pedig az egyéb, végeit forrasztják. És
elérkeztünka "csodához"! Ezt a "három ágat", amik egymástól ugyan külön vannak,
egy kb.2,5mm2-es tömör vezetékkel (áthidalóval), EGY pontra kötik a
+12 voltot előállító résszel. Még ez sem volna gond, ha az áthidalók helyére mondjuk 20Amperes biztitraknának, mert így létre jönne az alap gondolat, hogy 20Amper
feletti terhelésnél ez a bizti kiolvadna és megvédené a mit is ?
Új adat matricákat nyomtak a tápok oldalára és indulhat a biznisz
Elképzelem, amint a szervizek bizti cserélő szakmunkásokat vennének fel hirtelen,
mert, hogy minden harmadik, negyedik táp ott végezné pár naponta, az fix.
Ezt a történetet még tovább lehet "píározni" Vannak cégek, akik mint valami modern
Robin Hood-ok kiállnak és abból csinálnak kampányt, hogy ők bizony nem az ATX2
szabvány szerint csinálják a tápjaikat és ezt kell venni, mert ez egy ágon leadja a
sokcsillió ampret. Érthető nem ? Így kell az eredeti egy ágast reformként,
forradalomként eladni.Most akkor hány ágú a tápok 95%-a ?
-
Atapi
senior tag
Lehet gyűjteni a köveket, de nem vagyok a szabványokkal teljesen tisztában
Szoval azt tudom roluk, hogy fizikai méretüket tekintve nem akkorák, mint az atx tápok (ez nekem nem gond), de 20pin-es alplapi csatijuk (is) van, szoval nem AT tápok. Ha ennyi nem elég, akkor mire kellene még figyelnem? Annyit tudok, hogy a -5V-os ágat valamikor kigyomlálták a szabványbol, ami kompatibilitási gondot okozhat... egyéb gond miből lehet? -
Szten Márs
nagyúr
válasz
martin5555 #3164 üzenetére
Az ATX 2.0 ill 2.01 az elektronikai szabvány, a 2.2 pedig formatervezési.
-
martin5555
csendes tag
szivok én is az uj szünetmentesemmel...
chieftec GPS 400AA-101A van most.
APC Back UPS --t lecseszi, mert a lépcsőzetes szinuszát a táp rövidzárnak veszi.
az APC- s supporttól kérdeztem, a chieftec GPS széria hisztis erre.
megkérdeztem, hogy pölö az enermax -ra volt e már panasz lépcsőzetes szin-ű ups-szel, de még nem vót. most tehát uj tápot hajtok!
kérdésem: táp-ban mi a legujabb szabvány? atx 2.0 ? mert ahogy olvasgattam, alaplapban már ATX 2.2 van.
és mi az FMA II egy táp esetében? kell az nekem ASUS a8n SLI premium , 1 x SATA 2 x DVD 1 x Nvidia 7600 256 gddr3 2 x1 GB ram esetében érdekes lehet? vagy modern alaplap csere után majd fog kelleni?
-
Szten Márs
nagyúr
Nem igazán az ágak száma számít, hanem az összteljesítmény amit 12V-on leadni képes. Ha több ág is van, az esetek döntő többségében úgysincs külön vezérlésük. Igazából az ATX2 szabvány szerint egy 12V-os ágon 20A-nél több nem kerülhetne leadásra, ezért szokták szétszedni, sok gyártó nem követi ezt, ez válthat ki ellenérzést persze, hisz valamiért csak van szabvány, de igazából gyakorlati jelentősége nem hinném, hogy lenne,
-
elfelejtette
veterán
-
mikk2000
őstag
Én úgy tudom ATX(12V) szabvány maximalizálta az egy ágon leadható teljesítményt, ez 12V-nál 20A, emiatt aztán egyszerűen muszáj szétosztani. Más kérdés hogy a 400W-osomban is 4db 12V-os ág van...
Hogy belül hogy oldják meg passz, mint ahogy a kifele menő elosztás módja is...
-
djsunny
aktív tag
Sziasztok!
Kinéztem magamnak ezt a számítógépházat: [link]
A kérdésem az lenne, hogy mit jelent ez: ''csak ATX PS2 tápegységeket fogad''? Ez valami szabványtól eltérő tápegység? Ha igen hol lehet ilyet kapni, mert még sehol sem láttam?! -
Csaba_20_
őstag
Úgy látom megint átestünk a ló másik oldalára. Az aktív PFC nem zárja ki, hogy kvázi szinuszos kimenetű UPS-ről üzemeljen a tápegység. De például a Delta belű Chieftec tápok aktív PFC-je jellemzően összeakad a kis teljesítményű kváziszinuszos kimenetű UPS-ekkel.
Azt, hogy mely ágak teljesítménye összeadható és milyen feltételek teljesülése mellett, a tápegység keresztterhelési diagrammja adja meg. Ezt egyetlen gyártó se teszi közzé, viszont az ATX12V-os szabványban megtalálható, hogy milyennek kellene lennie. Felesleges hétköznapi embernek számolgatni ezeket, azért van a tápajánló. Ezért teszteli a PH! is egy ideje a konfigurációk fogyasztását. Ezekből és a topic első hozzászólásából tessék levonni a következtetéseket! -
Szten Márs
nagyúr
''igazából nemtudom mi a különbség az atx 2.0 és 2.2 között''
Na pont ezért nem kéne ilyeneket írkálnod.....
Az ATX 2.0 (2.01) az tervezési szabvány, elektronikára vonatkozó. Az ATX 2.2 pedig formatervezési szabvány, köze nincs semmilyen elektronikához így tökmindegy a konfig szempontjából. -
Csákk
senior tag
válasz
Szten Márs #101 üzenetére
ahhoz a konfighoz nemártana az atx 2.2 es szabványú táp
igazából nemtudom mi a különbség az atx 2.0 és 2.2 között, de
biztos nem hülyeségből találták ki
Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Chieftec GPA-400S 400W Tápegység
- 1650W SilverStone DA1650 Gold moduláris tápegység
- Jövök már! Addig is itt a VÍZ! Kolink Umbra Void AIO 360mm ARGB INGYEN FOX az árban
- Figyelem Figyelem! Itt a prémium Olcsó Pénzért! Lian Li LANCOOL 216x Fekete! Ingyé MPL!
- Szivárvány Lámpás KECÓ! Kolink Observatory HF Mesh White ARGB Ingyé MPL
- Beszámítás! Xiaomi Redmi 9 64GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Honor X6b 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Frederick Forsythe: Isten ökle (nem olvasott)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest