Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Gyantusz

    tag

    Más.
    Katasztrófavédelem. Nem árt ezzel is foglalkozzunk legalább elvi szinten, elvégre bármikor jöhet valami gebasz (vegyi-biológiai "támadás", de inkább katasztrófa).

    Benzinkutasnak is elvihetnek járvány idején - origo.hu

    Ez a lábtyű poén volt a cikkben, vagytényleg ez a neve ennek a cipőburoknak (emlékszem, középsuliban poénkodtunk a kesztyű-lábtyű szavakkal)?

    Nem tudom, mennyire ismert köztetek, de a hadkötelezettség ma is fennáll, attól függetlenül, hogy eltörölték a kényszersorozást.
    Ma is hadköteles minden 18 és 40 év közötti férfi. Ha ez lejár, akkor Honv. tv. 31. §, de férfi 55. éves koráig, nő 50. éves koráig polgári szolgálatra kötelezett (ld. 32. §).

    Lásd:
    Honvédelmi törvény (2004. évi CV. törvény a honvédelemről és a Magyar Honvédségről)

    "6. § (1) Az általános hadkötelezettség alapján rendkívüli állapot idején és az Országgyűlés külön döntése alapján megelőző védelmi helyzetben a Magyar Köztársaság területén lakóhellyel rendelkező minden nagykorú, magyar állampolgárságú férfi hadköteles. A hadkötelezettség a 18. év betöltésekor kezdődik, és annak az évnek a december 31. napjáig áll fenn, amelyben a hadköteles a 40. évét betölti.
    (2) A hadkötelezettség magában foglalja a
    a) tájékoztatási (adatszolgáltatási),
    b) bejelentési,
    c) megjelenési és
    d) szolgálati kötelezettséget.
    (3) Az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően nem hadköteles az a személy, aki e törvény hatálybalépését megelőzően vagy azt követően polgári szolgálat teljesítésére kapott engedélyt."

    Aki nem tesz eleget kötelességeinek, azt a Btk. "honorálja" (333-342. §).

    [ Szerkesztve ]

    Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

Új hozzászólás Aktív témák