Hirdetés

Aktív témák

  • Ance

    őstag

    válasz jjani72 #1260 üzenetére

    Megpróbálom leírni a TrueMotion 100Hz előnyeit az LK530-ban, és akkor talán el tudod dönteni. Egyébként az 530-as nem 100Hz-es kistestvére a 450-es és nem az általad említett 430-as, amit most akcióznak majd. Röviden a 430-ast úgy lehet jellemezni, hogy kicsit butább, mint a másik kettő, mert incsen benne un. intelligens szenzor, egyel kevesebb képbeállítást tud, persze azt a plusz 1-et soha nem használtam az 530-ban, amivel többet tud, tehát nem túl lényeges.

    A 100Hz-ről és egy kis bevezetés:

    Előre kell bocsátanom, hogy körülbelül 1 éve használom a számítógépemen a Smooth Video Project elnevezésű porgramot a filmnézéshez, ami gyakorlatilag növeli a megjelenített frame-ek számát, így adva simább mozgásokat a filmekben. Egy fullHD film megnézésekor azért komoly hardveres teljesítményt igényel, mert a program a két frame között ténylegesen új frame-et rajzol (ezt a program Demonstration mode funkciójával és a kép lépegetésével ellenőrizheted is a számítógépen), tehát nem eredményezi azt a "soap opera" effektet, amit a true motion illetőleg más tévék hasonló eljárásainál komoly hibának rónak fel. Így nézhetsz egy 24 frame/sec filmet ténylegesen 60 képkockával akár. Aki ehhez hozzászokott, annak nehéz a visszalépés.

    Bocs, de előre látom hosszú lesz, mert a felesleges viták elkerülése miatt azt még leírnám, hogy volt anno a filmipar, okos embereinek csapata, akik kitalálták, hogy 24 képkocka/másodperc bőven elég a csórikám embereknek, mert a szemük úgysem lát több képet másodpercenként. Ez az elmélet már erősen túlhaladott lett, rájöttek, hogy a felhasználói élményt nagyban fokozza ha több képkocka van egy filmben másodpercenként. Ezt egyébként egy erős számítógéppel és a fenti programmal - megfelelően beállítva - mindenki megtapasztalhatja (nekem nagy élmény volt). Sőt!!! Bár nincs sok cikk róla, de többen nagyobb áttörésnek tartják az 50-60 képkocka/másodperc felvételi sebességgel elkészült mozifilmek készítését, mint a 3D filmeket. Pár nagy rendező jelenleg is forgat olyan filmet, amit ilyen frame/másodperc sebességgel vesznek fel (most sajnos nem tudok példát linkelni, de ha kell utánanézek).

    Visszatérve a true motionhoz, az LG én úgy gondolom eléggé jól megcsinálta az LK530-as sorozatban. 10 lépésben állítható, szerintem maximum alacsony szintig érdemes (3. szint) állítani, utána már nagyon "soap opera" lesz a film.

    Mindezt bárki kipróbálhatja, milyen élményt nyújt, de sokan nem teszik, mivel a fórumok, tesztelők elítélik kapásból, az első mondatuk, hogy "kapcsold ki azonnal". Ez úgy gondolom nem minden készüléknél igaz, főleg az újabbaknál nem, ahol alacsony beállításoknál ad + élményt egy film nézése közben, csak tudni kell, melyik filmnél kell bekapcsolni. Példának ajánlom a Transformers bármely darabját, jó minőségben persze. akit érdekel nézzen meg egy csatát benne ezt bekapcsolva és kikapcsolva. Innentől ízlések és pofonok :)

    Természetesen egy filmdrámánál nem fog nagy élményt nyújtani, sőt lehet inkább zavaró lesz.

    Fentiek mellett az analóg adások vételekor nyújt előnyt a bekapcsolása, függetlenül attól, hogy sportesemény vagy sem.

    Tehát a true motion és hasonló eljárások nem fogják soha elérni egy Smooth Video Project szintjét, mert teljesen más elven alapulnak, viszont az SVP-hez erőgép is kell, míg a true motiont megcsinálja a tévéd.

    Összefoglalva, menj el, nézd meg mit nyújt Neked, és meglesz a válaszod, hogy elég e a kevesebbet tudó tévé, vagy az LK530-as kell.

    ui: Még annyit, hogy egy fura dolgot észrevettem. Az egyik filmem, amit a tv-vel játszottam le, egy kicsit akadt. Bekapcsoltam a true motiont és onnantól nem akadt. Persze rossz kódolású volt, de ahhoz hogy egyszer megnézzem, nem kellett újrakódolni.

    Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam, de talán segített valakinek.

Aktív témák