Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • boeing707

    csendes tag

    válasz hadsz #2491 üzenetére

    Köszönöm a kiegészítést, meg a sok apró morzsát.
    Közben sikerült kideríteni, hogy a vcs 13355 1965-66 tájékán települt erre a helyre, mint első generációs RTB. Azután tovább fejlődött, s amikor megtörtént a technológiai váltás új feladatot kapott és a 70-es évek végén áttelepült Császárra. Az is bizonyíték, hogy Császáron is viszonylag kicsi a lakókörlet, tehát a 13355 alakulatnak a feladatához nem volt szükség nagy létszámra. Itt viszon megindult a bővítés és felállt egy új alakulat, másfajta feladattal. Egyértelmű az azonosítás, hiába a gyerekek jó megfigyelők, ami érdekelte őket az meg is maradt a fejükben, s nem értették a ködösítés fogalmát.
    A két lakóépület, a medence, meg a többi apróság teljesen fedi az akkori valóságot, az erdőben viszont beton garázsokban volt a technika, amit később elbonthattak.
    A TT csak gyerekes utalás, mert azzal kapcsolatban említi, hogy sokat "orvvadásztak" a tisztek, nagyon sok volt a vad. Egy gyereknek meg hol van sok vad, vagy az állatkertben vagy egy védett területen, a sűrű erdőben
    A második medence biztosan áldozatul esett a bővítésnek, vagy benőtte a természet. De ha megtalálnánk, akkor az már több lenne mint amit vártam.. Az is feltünt biztosan Neked is, hogy minden objektumban, ahol ilyen dolgokkal foglalkoztak, volt úszó medence. Szerintem a por elleni harc egyik eszköze lehetett. TAB-on is van talán?
    S mégegy: a kazánház!! Azokban az években nem a körletek központi fűtésére használták a gőzt, hanem teljesen másra. Még a kivonulás éveiben is kályhák voltak a legtöbb helyen, mint a MN alakulatainál is. TAB-on is van kazánház. Ez már több mint véletlen egybeesés, de ismerve a technika igényét, a gőz elengedhetetlen volt.
    Találtam egy fotót, ahol kitűnően látszik a Császár-i gőzvezeték az erdőben.
    Továbbra ia a gyerekeknél maradva, másik érdekes hely: Inárcs-Kakucs. Az egyik kis ember rakétákat említ a fedett tárolókban, a raktárakban őrzött dolgokról meg nem is akar beszélni. Csak említi a tényt.
    Ezek szerint már csak egy RTB-t kell keresni.
    Nincs infóm arról, hogy a Nyírbátori objektum valamikor orosz kézen lett volna. Ha nem volt, akkor viszont még tovább kell keresni. Talán Hantháza? Mert az ottani védelmi rendszer még a Császári bázis rendszerén is túltesz.
    Persze ezek a megállapítások csak a 30 év bizonyos időszakaira érvényesek, mert állandóan változott az elhelyezés és a csapatok is áttelepültek. Tehát pár éves szakaszokat kell külön-külön vizsgálni.

Új hozzászólás Aktív témák