Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Lacerta

    aktív tag

    válasz Hasaggymeg #210083 üzenetére

    ezt kifejtenéd jobban, vagyis hogyan lehet sokszögű (pl. öszögű) becsúszót működtetni úgy, hogy az csavarodásnál, mikor az saját hosszanti tengelye körül elfordul, ne szoruljon meg a töréseknél?

    Súrlódási kúp. :D

    Eleve, a leftynél sokkal nagyobbak az erők, mivel egy tankönyvi forgatónyomaték is el akarja tekerni becsúszót a szárban, és ez szimmetrikus építésnél teljesen hiányzik.

    Aztán, manapság már egészen agyament profilokat is meg lehet munkálni, és a megfelelő geometriával el lehet érni, hogy a maximális ( legkedvezőtlenebb ) terhelésnél se léphessen fel az érintkező felületeken akkora, és olyan irányú súrlódás, ami önzáróvá teszi a szerkezetet.
    Valamikor, a diplomamunkám készítésekor ( kb. a Perm-Triász kihalási esemény idején :DDD ) számolgattam ciklois profilú menetes mozgatóorsónál ilyesmit, és nem volt lehetetlen küldetés.
    Nem tartom kizártnak, hogy szimmetrikus kialakításnál is kellenek a görgők ( bár kisebb és könnyebb a szerkezet, mivel a kombinált terhelés ilyenkor nem 50% száranként, hanem lényegesen kevesebb ), de én valószínűnek tartom, hogy simán meg lehet oldani csúszósúrlódással is a dolgot. Ezt ki kellene számolni konkrét geometriákra, ami viszont elég komoly fejlesztési meló.

Új hozzászólás Aktív témák