Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • emiki6

    veterán

    Nyereg téren kicsit összezavarodtam.
    Újramértem, több módszerrel, 11 cm-re van egymástól a két ülőcsontom közepe.
    A biciklin most egy selle italia prolink van (valami régebbi, középen nem lyukas) 15 cm széles.
    Magasságom 185 cm, tömegem 65 kg.
    Mondhatnánk, hogy törzs pozíciója határozza meg mennyire kell a mért szélességtől szélesebb, de az csak leegyszerűsítése a dolognak, kizárólag a lábak helyzete és (bár ha a lábak helyzete optimális, akkor az se, csupán) a medence dőlésszöge (mennyire van előre vagy hátra rotálva) határozza meg.
    Én hogy a Selle-t el tudjam viselni, valamelyest előre döntöttem, hogy éppen ne érezzem úgy hogy előrecsúszok rajta tekerés közben, mivel mondjuk vízszintes helyzetben nyomott középen és belülről ék szerűen nyomta az ülöcsontjaim (és a belülről azok mellett futó izmokat, inakat, mittomén), így, döntés utan már az ülőcsontjaim "hegyére" került a terhelés, a probléma megszűnt.

    Szóval a megfelelő nyereg kiválasztása bár kulcs fontosságú, mégsem olyan egyszerű.
    A medence helyzete változtatható a nyereg szélessége és dőlésszöge függvényében, a megfelelő dőlésszöget a nyereg szélesség és a hasznaló felépítése fogja meghatározni.

    Talán túlgondoltam (biztosan túlgondoltam, de sorry, ilyen vagyok...), a bajom az, hogy a nyeregszélesség fix és 2 tényező (nyeregdőlés, medencedőlés) hangolható ehhez. E két tényező képes használhatóvá tenni egy nem megfelelően széles nyerget egy bizonyos határon belül. Ezek tudatában hogyan tudnám eldönteni, hogy milyen széles nyerget vegyek? (Ha több szélesség is működhet)
    Megtetszett az a Vanguard, tegyük fel be tudom állítani a 145-öst és a 155-öst is használhatóra, de csak egyet vehetek meg. Előzetesen hogyan dönthetném el, hogy várhatóan melyik lesz optimálisabb? Ha erre nincs is válasz, ti melyiket választanátok? Úgy érzem a 155-ös jobb lenne, mert azon talán kevesebbet kellene döntenem, mint a Selle-n, de lehet rosszúl képzelem és nem így van.

    (Tudom, túltoltam a mérnöki szemléletet, de bízom benne, hogy jól fogalmaztam és tapasztalatból tudtok iránymutatást adni. Esetleg valami tudományos guide-ot linkelni. :R )

    Kívánom neked, hogy mindent megkapj az élettől, hogy rájöjj, nem elég. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Quad Era-1, Grado Hemp & Neumann NDH-30 "salesman"

Új hozzászólás Aktív témák