Hirdetés
-
Mini-ITX méretű RTX 4070 Kínából
ph A Zephyr egyedi tervezésű VGA-ja szokatlanul rövid hűtést kapott, mely állítólag nagyon hatékony.
-
Jövőre érkezik a Metroid Prime 4
gp Úgy tűnik, hogy nyolc évvel az eredeti bejelentés után megkapjuk a folytatást.
-
Rejtett díjak, nehéz lemondás: az USA pereli az Adobe-ot
it Nem csak rejtett díjakkal károsítja meg a fogyasztókat az Adobe, de az előfizetések lemondását is megnehezíti – ezért beperelte az USA kormánya.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fishi
tag
válasz Smith Ügynök #2035 üzenetére
Két ponton nagyot tudsz javítani a kávé keserűségén:
- Ne együtt forrald fel a vizet, hanem már forrásban lévő vizet tölts az aljába, és úgy tedd a tűzhelyre!
- Frissen darált kávét használj, de legalábbis olyat, amit a tapasztaltak kotyogósba ajánlanak.Ezen kívül érdemes lehet elgondolkodni egy Bialetti Brikka beszerzésén, az szintén egy nagyságrendet javítana a végeredményen, ha nem ragaszkodsz az eszpreszóhoz.
[ Szerkesztve ]
Dare2Live (DVD lemezekről): ''elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?'' - perempe: ''Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik...''
-
ronin s8
senior tag
válasz Smith Ügynök #2084 üzenetére
A Brikka nem lenne rossz választás. Hasonlóan működik, mint bármelyik kotyogó, ezért a kezelése egyszerű. Jó kávéval meg lehet csillantani vele egy espresso-szerű valamit.
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
And06
aktív tag
válasz Smith Ügynök #2087 üzenetére
szerintem gaggia evo (nem pure) /*vagy hasonló tudású*/, +hozzá az épp aktuális "olcsó" őrlő alatt (most épp graef, régebben iberital) nem érdemes beszállni, mivel igen hamar csere lesz belőle...
a brikka egy jó alternativa, csak előtte meg kell kostolni, hogy izlik-e a főztje
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz Smith Ügynök #2087 üzenetére
Minden attól függ, mit vagy hajlandó megtenni az ügy érdekében, és miféle kávét szeretsz.
Sokan nem akarnak pepecselni egy espresso-val, mert az bizony több odafigyelést, és némi (viszonylag gyorsan öszeszedhető) tudást igényel. A Brikkát azért javasoltam, mert azt írtad, picit szeretnél feljebb jutni a minőségban.
Meg kellene kóstolnod egy igazi espresso-t valami jó helyen (ebből van kb. 5 db.), és utána eldönteni, akarod-e ezt a gyereket Az espresso szett alaphangon (egy daráló és egy főző, plusz némi kiegészítő eszköztár) 60 ezer Ft, míg egy Brikka 12-13 e Ft-ból megúszható.[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
BlacKSouL
addikt
válasz Smith Ügynök #2106 üzenetére
Mivel összehasonlítási alapom nincs, pontosabban nem kategórián belül, ezért úgy kell értékelni.
A korábban kóstolt kotyogós/szarvasi/stb. kávékhoz képest más kategória. Azoknak is volt egyféle romantikus hangulata, de nyilván csak addig, míg jobbat nem kóstoltam.
Miután megtanultam a tejhabosító használatát (40-50 próba után), így már azt mondom, hogy jó kávéból egy átlag kávézó számára kitűnő cappuccinot tudok vele csinálni. A kávé is értékelhető, de rengeteg tényező befolyásolja, és az olcsósága, kis hőstabilitása, más működési elve miatt nem veszi fel a versenyt egy 100-500k-s géppel készült kávéval. Ugyanakkor kísérletezéssel el lehet érni azt a szintet, ami miatt az ember továbblép. Már érzem a különbséget a frissen őrölt, a frissen bontott előre őrölt, a régen bontott őrölt, a podos, a kapszulás, a szarvasis és a kotyogós kávé között.
A gép maga meghálálja a törődést. Ki kell ismerni, mikor mit csinál, de ha jól bánnak vele, akkor szerintem tökéletesen kielégíti ezeket a kezdő igényeket. Én szöszölök vele. Temp-surfing, előáztatás, meg effélék, amit a nagyok tudnak, de attól még nyomásfokozós karral, kis teljesítményű géppel dolgozom. Ha nem várok el tőle többet, mint amit tud, akkor képes még meglepni is. És 100-150 főzés után lehet játszani a kávéval, és minden paraméterrel.A tejhabosítót szokni kell, a vízkőmentesítés szükség esetén nagyon fontos, de ha ezek OK, akkor szerintem egy hálás kis gép. Rajta nem múlik egy jó (nem kiváló, de jó) kávé. Friss őrlés, megfelelő méret, megfelelő mennyiség, (megfelelő tampering a nyomásfokozótól függetlenül), megfelelő víz, megfelelő idők, és szerintem megéri a pénzt.
Solac-ot én hanyagolnám, nem az a márka, amihez minimális szinten kötnék kávézást, inkább csak 'ócsó'.
[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
BlacKSouL
addikt
válasz Smith Ügynök #2106 üzenetére
Ja, ez a Solac csak POD-os. Így összehasonlítani a karos géppel nem tudom.
POD-ot eddig egyszer próbáltam, de az nem ér, mert spanyol üzleti úton kimutyizott nyaralás alatt volt, akkor meg még a sz.r is édes voltAláírás (nem kötelező megadni)
-
And06
aktív tag
válasz Smith Ügynök #2106 üzenetére
PODot PODos géppel érdemes használni. előnye, hogy viszonylag olcsón be lehet szállni, kényelmes, hátránya, hogy kicsit drágább a kávé, és nincs akkora választék mint szemesből.
minőségre a gaggia-val jóval jobb kávét készitek. a PODos is az espresso alsó kategóriája inkább, de legalább espresso.
ha később egy hosszú távon használható szettet akarsz, akkor a podos gép nem jó, mivel el kell adjad majd.nekem az irodában van a podos, jobban jövök ki vele mintha a kantinban innék mosogatólé minőségü kávét jó drágán.
-
Pé
senior tag
válasz Smith Ügynök #2101 üzenetére
Nem égeti meg. Tényleg nem. Próbáld ki. Egy különbséget vettem észre az espressogéphez képest, kevesebb a crema. De ízre majdnem ugyanolyan jó.
-
HÁZIGAZDA
válasz Smith Ügynök #2143 üzenetére
nagyon ne izgulj rá sztem...
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Pé
senior tag
válasz Smith Ügynök #2143 üzenetére
Még jól is néz ki ...
-
HÁZIGAZDA
válasz Smith Ügynök #2147 üzenetére
rémlik, hogy volt róla szó a kávéológián, és a konklúzió az volt, hogy nem ér semmit. az ára vonzó, a kinézete meg nincs kapcsolatban a komolyságával, de ha jól emlékszem, akkor ez mindegy is, nem ajánlott.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
fishi
tag
válasz Smith Ügynök #2149 üzenetére
Továbbra is az lenne a legcélszerűbb, ha megkóstolnád, mit tud a Brikka.
- az előrelépési kritériumot (bőven) teljesíti
- nem éget, ha helyesen használod
- nem kötelező hozzá az őrlő
- stabilan jó kávét csinál, nincs vele olyan szívás, mint az eszpresszózással lehetAz ilyen gagyi "eszpresszó" gépek mellett viszont szinte semmi hasonló pozitívumot nem lehet elmondani.
Persze nincs baj, ha ragaszkodsz az eszpresszóhoz, de érdemes megbarátkozni a gondolattal, hogy a linkelt árkategóriában újonnan nincs ajánlható gép, így vagy hűbelebalázsként veszel valamit, és tuti csalódsz, vagy türelmes leszel, elolvasgatod a www.eszpresszo.com-on a tudnivalókat, és megvárod, hogy a neked megfelelő árkategóriában megjelenjen egy gép az apróhirdetések között.
Dare2Live (DVD lemezekről): ''elképzelhető, hogy 100 év múlva is megtudom nézni amit ma kiírok?'' - perempe: ''Te valószínűleg már nem. Bár ahogy manapság az orvostudomány fejlődik...''
-
vadászcsiga
félisten
válasz Smith Ügynök #2152 üzenetére
Ürge
Írj neki mailt, es kérdezd meg miket árul most. Itt is jelen van egyébként.[ Szerkesztve ]
-
silentkiller
senior tag
válasz Smith Ügynök #2152 üzenetére
Az eddigi kávés körökben elért nem kis reputációjából fakadóan sem nevezném őt egy "ürgének".
∞ One shot... One kill ∞ SilentKiller™
-
HÁZIGAZDA
válasz Smith Ügynök #2171 üzenetére
turmixból is a régi tx10 és tx40 a jó, ezekben az újabbakban már a 3 grammos seaco termoblokk van jellemzően, aminek semmi hőstabilitása sincs. erről a típusról nem tudok semmit, a kávéológián volt már, arra emlékszem, de lusta vagyok feltúrni.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
-HajTömeg-
őstag
válasz Smith Ügynök #2175 üzenetére
Gaggia Evolution + Graef cm 70
[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
And06
aktív tag
válasz Smith Ügynök #2175 üzenetére
nem eszik ilyen forrón a kását. ki kell ülni. van, hogy pang az apró, aztán meg 5ösével jönnek a jobbnál jobb gépek!
-
-HajTömeg-
őstag
válasz Smith Ügynök #2178 üzenetére
Nem,sajnos valóban nem.
30 -ból képtelenség megoldani,hisz a legolcsóbb ajánlott daráló 25 körül vanAlias: Júzer error
-
And06
aktív tag
válasz Smith Ügynök #2178 üzenetére
én tavaly vettem, nem tudom mi nem a régi, egy darab fém az egész(na jó, pár darab) a tömitést kell cserélni időnként, az 300huf kb
[ Szerkesztve ]
-
And06
aktív tag
válasz Smith Ügynök #2183 üzenetére
mint irtam, legjobb lenne, ha megkostolnád valahol. be kell kéreckedni valakihez
parci már megirta milyen kávét főz: valahol az espresso és a kotyogó között, ha jól csinálod crema*-val a tetején. képes kihozni a kávé igazi karakterét, tehát hasonló izeket produkál, mint egy espressogép. vannak kávék amik jók vele, és vannak amik kevésbé. némi odafigyelést igényel, de amint megvan a rutin, igen könnyen használható. a kétszemélyes bőven elég, ez kb 50-60ml kávét ad, azaz 2 szimpa espressonyit. Ha ennél több kell, be kell tenni a csap alá és folyatni rá a hideg vizet, és úgy szétszedni. igy akár azonnal lehet csinálni az új adagot.*ez nem igazi crema, de ne legyünk telhetetlenek
-
paljoc
tag
válasz Smith Ügynök #2183 üzenetére
Ha pesti vagy, akkor össze tudunk lőni valamikor egy Brikka próbát. Arra ne számíts, hogy gyors egymásutánban lehet vele kávékat készíteni.
-
HÁZIGAZDA
válasz Smith Ügynök #2187 üzenetére
az a jó benne, hogy ha később mégis nekiállsz espresso szetet vadászni, akkor sem fölösleges. mi utazásokhoz rendre visszük magunkkal.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
paljoc
tag
válasz Smith Ügynök #2187 üzenetére
En spec. nem mondom, mert nekem nem nagyon jon be, csak nyaralashoz hasznalom. De sokaknak meg igen.
-
ronin s8
senior tag
válasz Smith Ügynök #2183 üzenetére
Azt kellene átgondolnod, hogy szeretnél-e több időt tölteni kávékészítéssel, mint most? A Brikkával (ami ugye szintén egy kotyogó, csak jófajta) nagyon hasonló kávét lehet főzni, mint egy valódi espresso, de soha nem fogja elérni az igazi espresso szintjét. Viszont valóban, utazásokhoz nagyon jó, sőt én egyszer vízparton, parázson eszement jó kávét főztem vele, igaz Goppion-ból (ami köztudomásúan nagyon jó), és 4 sörrel betöltve, így nem hitelesíthető az eredmény, de az élmény első osztályú volt!
Ha később mégis szeretnél elmozdulni az espresso irányába, megtarthatod a Brikkádat kiegészítő főzőnek.
Az espresso-hoz viszont először egy darálót kell beszerezned..."Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Hami33
aktív tag
válasz Smith Ügynök #2233 üzenetére
Lehet egy adagot főzni ,de ugyanúgy a duplaszűrőbe kell tenni a kavét. A második szűrö csak az e.s.e podokhoz jó. Én ha egy adagot akarok akkor pod megy bele ha kettőt akkor darált kavé. Sajnos ha csak egy adag megy bele gyors lesz a lefolyás és kavarja is a gép a szűrő tetején a kavét,ezért a zaccpogácsa.
-
Hami33
aktív tag
válasz Smith Ügynök #4576 üzenetére
A nyomásfokozó mindíg dolgozik,csak akkor nem ha kiszeded. Én is kinlódtam vele,mert rendes darálóval könnyen befuladt ,ha erősen volt tamperolva. A lényeg bolti téglával ha benne a nyomásfokozó el lehet lenni. Rendes darálónál érdemes kiszedni vagy nem szabad agyontömöríteni. Inkább a dobozos darált kávék amik eszbresszóhoz vannak darálva. Vergnano espresso dobozos nekem szépen dolgozott,bár nyomásfokozóval. Én sosem mertem kiszedni a karból... Egy hónap után lecseréltem egy gaggia evolutionra,hát ég és föld a két gép. Sokkal hőstabilabb és masszívabb gép. Eleve a szűrőtartó is komoly nehéz darab. Nem bántam meg nem rossz a poemia,de aki kicsit is komolyabban elmerül a témában gyorsan le fogja cserélni.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz Smith Ügynök #4582 üzenetére
a saeco nem egy pici termoblokkos gép? (nem ismerem, tippelem) a gaggia ezzel szemben egy dupla külső fűtőszálas bojleres gép. más elven működnek. és a gaggiában van opv, tehát igen, mind a csapolás alatti hőfok, mind a nyomás stabil(abb), és igen, ezek fontosak.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
zolnagy
őstag
válasz Smith Ügynök #4582 üzenetére
De igen, a massszívabb bronz szűrőtartó, a szintén bronz fejegység mind a jobb hőstabilitást szolgálják és ez a kulcsszó ami a kávé ízében is érezhető. A bojler is masszív alutömb (szintén jobb hőstabilitás) a Gaggianal szemben a Poemia inox bojlerével.
-
zolnagy
őstag
válasz Smith Ügynök #4585 üzenetére
Lavazza Crema e Gustot mondják még jónak, ezt talán meg lehet még próbálni, de szerintem espressonál nem lehet megúszni a darálót ugyanis a darálás finomságának és minőségének itt elsődleges jelentősége van. Amikor nekem az első espresso gépem volt, (Delonghi Bar14, kb. ue a kategória) daráló hiányában én is bolti téglákkal próbáltam, de egyik se volt jó. Akkor vettem szemes kávét és szükségmegoldásból propelleres darálóval daráltam, ahol a szemcseméretet az idővel lehetett mérni (az egyenletességet inkább hagyjuk). Ez a megoldás is sokkal jobb volt a bolti téglánál. Aztán a másik nagy ugrás egy normális daráló vétele volt.
-
-HajTömeg-
őstag
válasz Smith Ügynök #4585 üzenetére
Téglákkal én is próbűlkoztam,sajnos ez nem így megy, a darálót nem lehet megúszni.
Próbáltam én is, fájt a szívem rákölteni,de nem fog összejönni a dolog nélküle.[ Szerkesztve ]
Alias: Júzer error
-
vendingo
veterán
válasz Smith Ügynök #4585 üzenetére
Én lavazzat főzök, egész jó, csak nem tudom melyiket, kidobtam a csomagolást. Asszem pirosas csomagolása volt.
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
zolnagy
őstag
válasz Smith Ügynök #4589 üzenetére
Az eleve nem nyomásfokozós volt, ezért nálam jól látható volt, ha nem elég finomra volt őrölve a kávé és a bolti tégláknál sajnos nálam kivétel nélkül ez volt a helyzet. Propelleressel darálttal be is lehet fullasztani a gépet, csak ez nem tud olyan konzisztensen őrölni, mint egy normál espresso őrlő, ami sajnos az ízben is érezhető.
Sztem meg lehet próbálni a propellerest is (nálam ideiglenesen bejött), de persze az igazi egy jól őrlő őrlő lenne[ Szerkesztve ]
-
Hami33
aktív tag
válasz Smith Ügynök #4582 üzenetére
Legolcsóbb ha veszel egy használt gaggia gépet valakitől,vagy ha új gépet szeretnél a legolcsóbb egy gaggia evolution.
[ Szerkesztve ]
-
-HajTömeg-
őstag
válasz Smith Ügynök #4589 üzenetére
Saját tapasztalatból mondom, semmit sem ér az 5ezres késes daráló.
Ha érdekel a különbség,mert még mindig nem hiszel nekem, akkor ajánlom daráltass le ismerőssel akinek van eszpresszóképes darálója.
NA,akkor fogod meglátni a különbséget.Alias: Júzer error
-
-HajTömeg-
őstag
válasz Smith Ügynök #4598 üzenetére
Nem ismerem sajnos a poémiát.
Nagyjából a legolcsóbb belépő szintűnek az én szettemet szokták nevezni: Gaggia Evo és Graef Cm70.
Ezzel már összehozható eszpresszó
Macerás és nemoccsó dolog az otthoni minőségi kávézás, sok ismeretlenes egyenlet
Csak annak ajánlanám,aki élvezi a vele való pepecselést.Alias: Júzer error
-
jolti
senior tag
válasz Smith Ügynök #4601 üzenetére
Igen. De ezek a gépek ezt nem bírják.
Vagy pedig elég durvára kell darálni a kávét, ami meg már elcseszi az ízét.Az én tapasztalatom az, hogy a bolti téglánál, a szemes kávé+ késes daráló sokkal jobb minőséget produkál.
Aztán a normális daráló+ a Delonghi ( nekem ez volt ) megint egy minőségi ugrás.De mindez a nyomába sem érhet egy normális daráló + egy normális főző párosának.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- VMware
- Vezetékes FEJhallgatók
- Macska topik
- T Phone 2 Pro - majdnem mindenben jobb
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Béta iOS-t használók topikja
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...