- A Corsair égisze alá kerül a Fanatec
- Megérkezett a Corsair új M.2-es SSD-je, és mindennek mondható, csak lassúnak nem
- Módosít a memória sebességének jelzésén a Microsoft
- Elveszítette az egyik legnagyobb kínai partnerét az Intel és a Qualcomm
- Átlátszó OLED kijelzőket építenek az ablakok helyére a koreai metróban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Megérkezett a Corsair új M.2-es SSD-je, és mindennek mondható, csak lassúnak nem
- OLED TV topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Apple notebookok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Hobby elektronika
Hirdetés
-
Három éve fontos döntést hozott az AI-ról az Apple
it A Bloomberg szerint saját chipekkel működtetné az AI-szervereket az Apple.
-
Módosít a memória sebességének jelzésén a Microsoft
ph A Mhz megy, a MT/s paraméter pedig jön, amitől kevesebb félreértést várhatnak a gyártók.
-
Nálunk is telepíthető a One UI 6.1 a Galaxy S22-re
ma Gyorsan rendbe szedte a frissítést a Samsung, Dél-Koreában újra elérhető, itthon pedig először.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
And06
aktív tag
-
MrCsiT
addikt
válasz MrCsiT #16892 üzenetére
Sziasztok!
Közben visszaolvasva, megtaláltam -HajTömeg- ezen írását a laikusokról - ebbe egyből felöltöztem - meg a 30k-ért mit vegyek? kérdésről.
Viszont, újabb kérdésem akkor, hogy, lehet, hogy nem is a Delonghi kávéfőzőm a gyengébb kávé oka, hanem az előre daráltan vett "szénné" őrölt kávé?
Egy vacak, 5k-s kávédarálóval van esélyem "normálisra" megdarálni egy vett szemes kávét? Egy kávéörlő(?), amiről itt olvastam pár helyen, az mennyivel tud többet? pl. előre beállítható darálási minőség, vagy ilyenek?
Tudtok "akciósan" valami tartósabbnak tartott darabot?Találtam egy cikket, amit jónak tartok kezdőknek.
[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
zolnagy
őstag
válasz MrCsiT #16895 üzenetére
Jó irányba nézelődsz, az ottani cikkek kezdésnek jók lesznek, ill. Hajtömeg is jól összefoglalta a lényeget.
A jó örlő mindenképp kell. Az 5e Ftos kávédaráló összetöri a szemeket, nem őrli. Az espressohoz szükséges örlők hasonlítanak a régi mákdarálókra, csak pontosabban lehet állítani, ill. némileg precízebb szerkezet. Ha mindenképp újat akarsz, akkor a legolcsóbb már jó gép a Gaggia Evo, de én nem vennék újonnan. Használtan pl. láttam most a kávékorzón egy Gaggia Coffee gépet 25-ért, ami tulképp. egy evo belső más külsőben.De normális örlő nélkül nem fogsz jó espressot készíteni, bármilyen gépet veszel is hozzá, tehát én első körben vennék egy normális örlőt, már az sokat javítana a mostani DL géped produktumán is. Ilyen gépem nekem is volt anno. Egy nagy ugrás volt nálam is a jó örlő, aztán amikor egy evoval leváltottam a delonghit. Azután még volt pár gépem, amik tény, hogy jobbak, mint az evo, de akkora ugrás egyiknél sem volt, mint az említett esetekben. Én egyébként normálisan csak az Evoval tudtam tejet is gőzölni, a delonghival mindig túl vizes volt a gőz.
[ Szerkesztve ]
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
válasz MrCsiT #17517 üzenetére
én lebeszélnélek a használt ascaso-ról, sztem vegyél inkább iparit! (ha elfér... ha nem akkor meg csinálj neki helyet )
pl 1ilyet:
http://www.jofogas.hu/nograd/La_Spaziale_Top_kavedaralo_17622006.htm
ilyen van Aranypadlós Jolti PID-beépítő nagymesternek is! régi Macap amúgy, cs más márka alatt is futott ezt sztem még festeni se kell... doserless mod, azt az ocsmány babtartályt kidobod a 'csába! új kések bele (csinálj róla jó minőségű fotót azért előtte lail.hu-fragola meg tudja mondani sztem, jó képről, h kell-e késcsere, amúgy 4000 körül van szeretett expolygonunkban) próbálj meg belőle alkudni, hátha sikerül, mondjuk 25ért... sok sikert!Eyesis: milyen daráló is? még a végén megverekedhettek ezért a LaS-ért...
emelj esetleg az adagon, tömöríts erősebben, hány g-ból csinálod?[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz MrCsiT #18183 üzenetére
A különbség annyi, hogy te megveszed a gépet garanciával, de nem fogsz vele olyan kávét készíteni, mint amit ő az ugyanannyiba kerülő használt, de jobb minőségű géppel. Ráadásul a Gaggiakhoz tényleg minden alkatrész kapható, olcsón javítható, az újonnan ugyanannyiba kerülő gépet, meg lehet, hogy a gari után dobhatod a kukába, ha olyan dolog romlik el rajta.
De persze mindenki azt vesz a pénzén, amit akar, ez a Te döntésed.
-
And06
aktív tag
válasz MrCsiT #18183 üzenetére
a dolog másik fele, hogy egy hosszú távon használható szett 150-200k mindent összeadva újan. ennyit kevesen szánnak rá, amikor épp csak kezdik a témát. egy ipari gép+őrlő kombó simán benne van 5-600ezerben a boltból. Úgyhogy a "várd ki a felújitott mazzert" tanács igenis valid.
-
vendingo
veterán
válasz MrCsiT #18183 üzenetére
Én tuti nem vennék kávés berendezésből újat, mert használtan fele annyiért meg lehet kapni őket.
Épp a napokban számolgattam, ha minden kávés cuccom újonnan vettem volna, akkor többe lenne mint a jelenlegi autóm használt piaci értéke. (1m+)Arról nem is beszélve, hogy a régi cuccok gyakran jobbak is mint a modern társaik.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
ronin s8
senior tag
válasz MrCsiT #18183 üzenetére
Te ezek szerint egy jól kiképzett, megfelelően előkezelt konzumfogyasztó vagy, aki pontosan tudja, hogy manapság a garancia is egy jól körülhatárolt termék, amit beépítenek a vásárolt termék árába. Helyesen látod a témát, tökéletesen érzékeled, hogy enélkül félkarú sebzett óriás csupán az, amit veszel, ezért ragaszkodsz hozzá.
Azt viszont már kevésbé hiszed el, hogy régebben a garancia maga a termék volt, a felhasznált anyagok minősége és a konstrukció jellege biztosította, hogy hosszú ideig működjön valami, és csak a HASZNÁLATBÓL EREDŐ kopást, elhasználódást kelljen pótolni, javítani.
Ugyanígy magadat sem látod kívülről, mint esélytelen hosszútávfutót, amint évről-évre, termékről-termékre mindig ugyanazokat a köröket futod, és a végén mindig veszítesz. Rámegy egy csomó pénzed, a SZÜKSÉGES FOGYASZTÁSON FELÜL.Ezért javaslunk régi, még a Tervezett Elavulás kezdeti fázisában, a T.E. szempontjából hibás használt gépeket, amiken gyakorlatilag már csak igen keveset lehet bukni, és fájó, de Téged is bizonyára túlélő anyaghasználattal rendelkeznek. Kevés műanyagot és lehetőség szerint még kevesebb elektronikát tartalmaznak.
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz MrCsiT #19038 üzenetére
Nekem ugyanez van szürkében (egy darabig eladó is volt, de meggondoltam magam ). 3 féle, maradék téglával használtam, mindegyikkel értékelhetetlen volt az elkészült ital. Darálóval már sokkal jobb.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
Surda-
őstag
-
zolnagy
őstag
válasz MrCsiT #23851 üzenetére
Tényleg kell annyi. Ne a leírás alapján akard használni, mert úgy sose iszol jó kávét. Ja a kart lazán, nem meghúzva is fel kell tenni a helyére, hogy átmelegedjen.
A légtelenítés az, hogy feltöltés után elindítod a pumpát addig, amíg víz nem jön a főzőfejből. Majd kinyitod a gőzcsapot és ott is.
[ Szerkesztve ]
-
jolti
senior tag
válasz MrCsiT #23851 üzenetére
Légtelenítés menete:
-Vízzel feltöltöd a tartályt, áram alá helyezed a gépet, kinyitod a gőzcsapot, teszel alá egy edényt, vagy poharat amibe a víz folyik majd.
-Indítod a szivattyút és járatod, amíg megjelenik a víz a gőzcsőből, akkor még folyatod egy kicsit és ha már nem levegősen, szakadozva, hanem egységesen, egyenes vízsugárban jön a víz a gőzcsövön, akkor elzárod a gőzcsapot, majd a leállítod a szivattyút.
Vársz 20 percet felhelyezett karral, hogy minden porcikája átmelegedjen a gépnek és aztán mehet a kávéfőzés.
( Ezt az egy perces légtelenítési procedúrát meg kell ismételni minden gőzölés után is! )[ Szerkesztve ]
-
adpeter
tag
válasz MrCsiT #23958 üzenetére
Jó lesz az 58,35. Mint már emilben is írtam.
Az én gaggia dupla szűrőmhöz egy egyedi 58.6mm
átmérőjűt használok. Az már necces egy kicsit,de
még használható. Persze szűrője válogatja.Ha nagyon nem tudsz dönteni,akkor 58. Az szinte mindenhez jó
persze kompromisszumokkal.Én ajánlom a nagyobbat.
"-De nem én vagyok a messiáááááás!!!" "-De te vagy a messiás, hidd el, én csak tudom, követtem már egy párat."
-
soldier2
őstag
válasz MrCsiT #25806 üzenetére
Igen, a szűrőt tele kell rakni kávéval, majd valamivel lehúzni a felesleget (kezdetben jó valamilyen eszköz, majd ha már gyakorlott vagy akkor ujjal is csinálhatod mint a profik). Így nem piramist tömörítesz, a perem mellett is van kávé stb. A felesleg mehet a kukába, később lefőzni lehet, de nem érdemes.
Vízkőtelenítés: nem 2 evőkanál ecet (ecet mindenképp felejtős, 2 evőkanál semmit nem ér, ha annyit teszel, hogy vigye a vízkövet, akkor tönkreteszi a gépet is), belyette 2 evőkanál kristályos citromsav javasolt,, ennek hiányában én, és még sokan innen a kék Tescos vízkőoldót használjuk (háztartási gépekbe valót, ez citromsavas, vigyázz, van más is, az felületre való, és ha nem tévedek fehér-kék a csomagolása, kávéfőzőbe ez nem jó)
Milyen gyakran? Függ attól mennyi víz megy át a gépen, és az milyen kemény. Nálam napi 2-3 szimpla készül átlagban, és Nordát használok, így csak félévente citromsavazok (valamelyik automata gép használatijávan egyszer olvastam, hogy 50l víz után vízkőtelenítést, szvsz csapvíz esetén ez jó viszonyítási pont (1-2 hét alatt megnézed mennyi víz fogy és számolsz egy kb intervallumot, hogy mikor vízkőteleníts.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
MrCsiT
addikt
válasz MrCsiT #27995 üzenetére
Látom, zajlik itt az élet, de csak zárt topic-ként egyelőre.
Szóval, azzal, amit a fenti hsz-ben ecseteltem - ti., hogy a kávé nem lefolyik, hanem mondjuk, lehabzik, és fújja oldalra a Gaggia Evo - azzal mit lehetne tenni? Én szeretném, ha úgy folyna le, ahogy "kell" de most pl. egy csészébe esélytelen lenne kávét csapolnom, mert a 2/3-a a kávégép mellett végezné. Ez miért lehet?
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz MrCsiT #28123 üzenetére
Nyomásfokozós szűrő van a karban, emiatt van ez a lefújásos jelenség. A szűrő fenekén csak 1 pici lyuk van. Ezekhez a szűrőhöz szokott a karban lenni egy kis műanyag cucc, ami megakadályozza ezt a spriccolást.
Viszont látom bolti téglából készíted a kávét, így egy rendes szűrő se túl jó választás, mert azon csak átzubog az előredarált.A megoldás a daráló, friss kávé, és rendes szűrő vásárlása lenne.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz MrCsiT #28133 üzenetére
Hopp, te nem nyomtad be a gőz gombot gőzöléskor, jól értem?
Mert akkor megvan a hiba.
Ugyanis így a bojlerben a vizet a kávékészítéshez szükséges hőmérsékletre melegíti a gép. Nyilván ekkor is jön egy kis gőz, ha kinyitod a gőzcsapot, de kevés és vizes, ezzel nem tudsz tejet gőzölni. Be kell nyomni azt a gőz gombot, megvárni, amíg gőzöléshez felfűt, aztán ahogy jolti írta.
(ha már rutinos vagy, akkor van az a trükk Gaggianal, hogy még kicsivel a felfűtés vége előtt nyitod a gőzcsapot, így a gőzölés végéig fűti a vizet és folyamatos erős gőzöd lesz) -
zolnagy
őstag
válasz MrCsiT #28161 üzenetére
Aham, szóval te benyomod a gombot és rögtön nyitod a gőzcsapot?
Mert az akkor szintén nem jó.
Ahogy írtam, a gőzöléshez magasabb hőmérséklet kell, mint a kávékészítéshez.
Ehhez a gőzgomb a magasabb hőmérsékletű termosztátot kapcsolja (ahogy And06 is írta)
De ez term. nem azonnal melegíti fel a szükséges hőre, ezért kell várni a gőzöléssel.
Miután elérte a kívánt hőmérsékletet lehet indítani a gőzölést (előtte kondenzvíz kiengedés..stb ahogy jolti jól összefoglalta)
Ha ezt átgondolod, sztem belátod, miért nem lehet egybe tenni a gőzgombot és a gőzcsapot. -
zolnagy
őstag
válasz MrCsiT #28161 üzenetére
Ha viszont a gőzöléskor jön a víz a fejből, akkor az nem jó. Gaggia Babyd van, ha nem tévedek?
Mert akkor itt a 3járatúnak le kéne zárni a vizet a fej felé gőzöléskor. Tehát azzal lehet a gond sztem.@Mr. Bond 007, nézd meg a topik összefoglalóját. Röviden, annyi pénzért biztos nem a linkelt gépet venném. Inkább használtan az összefoglalóban ajánlott gép + vmi belépő darálót.
[ Szerkesztve ]
-
zolnagy
őstag
válasz MrCsiT #28184 üzenetére
Próbáld ki, jobb lesz biztos.
Viszont a gőzkar csöpögés sajnos Gaggia betegség. Az ellen sok mindent nem lehet tenni. Amikor nekem Gaggiam volt, mindig volt egy pohár a gőzkar alatt.
Úgy emlékeztem Babyd van. Evoban nincs 3járatú. Viszont van fejszelep. Akkor azzal lehet a baj. Ha garanciális, akkor én visszavinném ezekkel (hol vetted?)[ Szerkesztve ]
-
Surda-
őstag
válasz MrCsiT #28189 üzenetére
Vízkőtelenítés volt már?
Az EVO-ban van egy fejszelep. Egy rugó és rajta egy golyó.
Ez a golyó szokott bekeményedni illetve bevízkövesedni.
Kb fél perc szétszedni,csak nem tudom garanciád megmarad-e.NavySeal PID nélkül 55 körül.
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
MrCsiT
addikt
válasz MrCsiT #28130 üzenetére
Ennek a képen 13-as számmal jelölt, kávéfújás megszelidítő alkatrésznek mi a pontos neve, hogyan keressem, és esetleg arra van ötletetek, hogy hol?
jolti: a 28117 hsz szerint próbáltam tejhabot készíteni.
Biztosan amatőr vagyok, de az alábbiakat tapasztaltam:
1. olyan hangos volt, hogy még a szomszéd is menekülésbe fogott. Nem mértem meg, de szerintem 100dB biztosan volt a zaj.
2. betettem a csőrt épp a tej szintje alá. Ennek ellenére, olyan szép majdnem-forralt tej lett a végeredmény, hogy bármely óvodai konyha örömtáncot járt volna. Szemben a "vedd le"-toldalékkal, amivel lehet, hogy nagyobb buborékos, de kemény habot kapok, itt majdhogynem semmiféle hab nem lett.
Jelenleg el nem tudom képzelni, mit kellett volna másképp csinálnom, hogy más legyen a végeredmény..[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
soldier2
őstag
válasz MrCsiT #28218 üzenetére
Caffè lux, Imat Lux, Nemox Lux mind ugyanaz az őrlő. És az őrlő része azonos az Iberitallal, annyi, hogy nem fokozatmentesek, ehhez kell 2 Iberital alkatrész es2 csavar. Röviden: :viheted, gyakorlatilag egy Iberital.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Silent 71
csendes tag
válasz MrCsiT #28216 üzenetére
Akkor szokott visítani, ha nem nyomod kellőképp a gőzcsonkot a tejbe!Az a jó ha szépen forgatja a tejet a gőz!
Azt a pontot kellene eltalálnod, hogy mennyire kell belenyomni a csonk végét az edénybe!
Ha már ráéreztél, akkor tök egyszerű lesz majd a művelet! Addig is csak gyakorlás, gyakorlás........
Az is fontos hogy mennyi tejet töltesz az edénybe, mert ha kevés akkor sem fog sikerülni a tejhab!
Itt egy videó róla:https://www.youtube.com/watch?v=wqWjcsNSS-o -
jolti
senior tag
válasz MrCsiT #28216 üzenetére
"Biztosan amatőr vagyok"
Bocs, de ezt nem hagyhattam ki...
Olvasd át még egyszer figyelmesen amit leírtam:
"Amennyiben jól csináljuk, akkor jellegzetes szörcsögő', cicergő' hangot fogunk hallani. Ha nem dugtuk elég mélyre, akkor azonnal büntet és kifújja a tejet a kancsóból, ha pedig nagyon mélyre dugtuk, akkor visítani fog ( mint egy kismalac ) és a végeredmény pedig nem tejhab lesz, hanem meleg tej."
A hangja az nagyon jó visszajelző. Ha hangos volt akkor nem jó. Leírtam.
Meg nézz videókat! Sokat. Meg gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni, tudod, mint a viccben.
Majd belejössz! Ha ráérzel figyeld meg, hogy csúzlival lövöd ki a kis csövet! Azzal az életben nem tudsz ilyen habot csinálni.
Sok sikert.tDr1v3r Nincs mit. Remélem segíthettem nektek.
Már megérte küszködni' vele akkor.(#28223) RBJ
Nincs mit!
Próbáld meg kiengedéskor csak egy nagyon picit kinyitni a gőzcsapot, hogy tényleg csak a vizet nyomja ki és a gőzből meg minél kevesebbet.
Próbáld meg lecserélni hosszabbra. Vagy a rövidhez döntsd meg sokkal jobban az edényt. Hátha az segít. -
MrCsiT
addikt
válasz MrCsiT #41067 üzenetére
Ez a hsz lehet, hogy segít nekem, ugyanis eléggé meg szoktam tömni a kart, látszik a felső szűrő nyoma, mikor leveszem.
Lehet, a kevesebb kávé a megoldás?"Gaggia feneketlen kar" - ez mi?
[ Szerkesztve ]
"Nekem a "link" egy hivatkozás legyen, ne egy ember ?!" - by Mr.CsiT
-
-
looser
addikt
válasz MrCsiT #41068 üzenetére
...és legolcsóbban itt tudod megvenni, legalábbis tudomásom szerint. Némi gyakorlást kíván a dolog: ne legyen rögös a kávé és egyenletesen legyen letömörítve.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Gravity1234
tag
válasz MrCsiT #41067 üzenetére
Sajat tapasztalatot irok most:
Ebben a kanikulai melegben azt vettem eszre, hogy a jol beallitott orlemeny 1-2 nappal kesobb kvazi ki sem folyt a gepbol, nem hogy 10-12mp utan kezdett volna el, hanem meg se moccant, szoval alaposan el kellett allitanom az orlot. Ketszer fordult mar ez elo, es elmeletileg semmi mas nem vaaltozott csak a brutal meleg.
Altalanossagban pedig a crema kave fuggo is. Nekem doglott, vagy rosszabb minosegu kavebol joval kevesebb cremat sikerult eloallitanom.
Aztan a Robusta sokkal tobb cremat ad mint az arabica.Mindenesetre ha meg sem indul hosszu idon at, akkor meg mindig tul finom az orlememnyed.
Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
adp
őstag
válasz MrCsiT #41067 üzenetére
A 12 mp utani ido rengeteg. Kb5-6 mp kavetol fuggoen persze ez lehet meg tobb illetve kevesebb de ez az atlag. de egy alap blendnel nem kene mert akkor kizart, hogy normal adagot kapsz a 25 mp alatt. Ja es az ize is valoszinu szornyu lesz. Olyan is kioldodik aminek nem kene.
Felesleges itt naked karban gondolkodni a kave orlo beallitasaval es vagy az adaggal van a gond.
Azert mert nyitott karral csapolsz nem lesz finomabb jobb a kave....Soldier: megfogadtam a tanacsod es a mostani kapucziner jubileuminak tenyleg nagyon jott tett, hogy lejebb vittem az adagot 20-rol 18-ra. Marha jo kis kv ez is a velncei mellett.
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz MrCsiT #68388 üzenetére
mindenképpen jót tesz ha pidelteted a GB-d, amit kiír a pid az csak a bojlerben a hőfok, de ezen felűl még át kell melegedni az egész rendszernek ( fej,kar,víztérítő) ez kb 15p, ha nincs pid akkor is kb ennyi kell neki
fragola és sim.esp csinál ilyet, hogy mennyi jó kérdés, kb 20e ft, de ebbe benne vannak a tömítések cseréje, plusz az átnézés
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- bb0t: Gyilkos szénhidrátok, avagy hogyan fogytam önsanyargatás nélkül 16 kg-ot
- iPhone-t használók OFF topikja
- Háztartási gépek
- Vallás
- Windows 11
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Dragon Age: Origins
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen