- Computex 2024: MagSafe külső SSD és Apple Lokátoros burkolat az MSI-től
- Computex 2024: színes e-papírral tenné egyedivé a laptopok megjelenését az ASUS
- (Újra)indítjuk a PH! YouTube-csatornáját
- Computex 2024: bemutatkozott a Biostar alaplapok AMD-s zászlóshajója
- Computex 2024: MSI Claw 8 AI kézikonzol Lunar Lake-kel
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA® driverek topikja
- Bluetooth hangszórók
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- DVB-T, DVB-S (2), DVB-C eszközök
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Computex 2024: bemutatkozott a Biostar alaplapok AMD-s zászlóshajója
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Computex 2024: színes e-papírral tenné egyedivé a laptopok megjelenését az ASUS
Hirdetés
-
Felturbózott Edge 50 Fusiont kapott az Egyesült Államok
ma A Motorola Edge (2024) ugyanazt tudja, mint a Fusion, de vezetékmentes töltéssel kiegészítve.
-
Saját műsort kap a Metaphor: ReFantazio
gp A Summer Game Fest után egy rövid show keretén belül tudhatunk meg újabb részleteket a játékról.
-
Computex 2024: színes e-papírral tenné egyedivé a laptopok megjelenését az ASUS
ph Bemutatkozott a Dali koncepció a Zephyrus G14 csúcsnoteszeken, ami a testreszabhatóság új szintjét hozhatja el a hordozható masinák világába.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
konzumpro
senior tag
válasz verti1 #89278 üzenetére
Hiteket, divatokat és üzleti érdekeket megkérdőjelező vélemények mindig nagy indulatokat váltanak ki. Aki befektet a saját mozsarába és agyagköcsögébe amiben a reggeli levét főzi, akár a józan ésszel homlokegyenest ellenkező érvekkel is képes megvédeni az egy igaz szent kehely mögötti technológiát. Hát minden bizonnyal kis hőtehetetlenségű főzőkamra az igazi megoldás, miután évekig fordítva volt... Hamarosan jön, hogy a thermojetes fűtőegység az legjobb és mindenki dobhatja a Flairjét... Autóskártyás versengés, az enyém több lóerős, vagy ha nem hát piros.
#89279 phranxinatra: Úgy tudom nem is lehet PID-elni, saját elektronikája van. De hát ha nem kell, akkor nem gond.
-
konzumpro
senior tag
válasz pbalint #89282 üzenetére
plusz #89283 adriankoooo:
Köszi. Ezek alapján kár erre pénzt kidobni. Vagy valamit rosszul értelmezek és hajlítani kell a koordináta rendszeren és márpedig ez nagyon jó. -
konzumpro
senior tag
válasz verti1 #89278 üzenetére
Ez ráadásul egy olyan fórum, ahol a google kereséssel idetévedő vásárlás előtt álló szerencsétlent megtévesztheti egy hirtelen fellángolás. Van felelőssége a divatok hajszolásának, én a bevásárlásra való képesség helyett inkább a kreativitást tisztelem, amikor valaki tapasztalatait hasznosítva feltuningol egy arra alkalmas gépet és kategóriákkal jobbá tesz. Meg amikor azt mondja valaki, akinek adok a szavára, hogy ne vegyem meg az új Gaggiát mert belül szar... Nem is azért, mert nem vehetném meg háromszor három verzióban, csak valahol belül örömmel tölt el, hogy ha már a gyártók és kereskedők csak eladni akarnak, azért még van aki igazi értékekhez mutat irányt.
-
konzumpro
senior tag
válasz verti1 #89297 üzenetére
Régebben írtad, hogy a nyomásprofilban lehet a kutya elásva, szerintem az arányokban, a kávépogácsa vastagságában, plusz talán mert emiatt kisebb a csatornásodás esélye.
Volt már egy kutatás aminek a lényege az volt, hogy csak a kávépogácsa vastagságán múlik a kioldás ("The dose by extraction data shows that the amount of extraction in normal shots varies almost entirely by puck height, and very little by time or volume." [link] ) -
konzumpro
senior tag
válasz verti1 #89297 üzenetére
Csak a teljesség és a googleről idetévedők kedvéért, visszaolvasva eddigi pokoljárásodat (mert a valódi tapasztalathoz ez ezen a területen is feltétlenül szükséges), gyakorlatilag engem meggyőztél és lelkesít a lelkesedésed.
Az érveid igazak, a rosszallásom vagy mim nem is igazán szólhatott neked, mivel ahogy látom a konstruktőrök táborát gyarapítod és elég sokat adtál hozzá a közös tudáshoz, és noha nem igényled az elismerésem, azért vedd csak úgy..Ha csak a sikerélmény gyakoribb Flairrel mint egy karossal, már megérte megvenni, használni. És kénytelen vagyok belátni a Flair előnyeit, köszönöm hogy megint tanulhattam, mindenféle élcelődés nélkül, hogy nem a hőstabil fejen meg PID-en múlik a lényeg.
Nekem még a nyáron ajánlotta egy norvég barista a Flairt a La Marzocco Linea Mini mellett, nem nagyon hittem neki (sem). De most már úgy gondolom nagyon is van helye a minőségi kávézásban a manuális iránynak, mert tényleg idegölőek az automatizmusok vagy elzárt részeken történő inkonzisztenciák (vízterítés, tőlünk független hőszabályozás).
-
konzumpro
senior tag
válasz coxymaxi #89313 üzenetére
Pedig szerintem több területen is van haszna a tapasztalatoknak, pl. automatáknál sem árt főzés előtt üresen átöblíteni a gépet. Egy nyomásmérős dugattyúnál a leírásban az van, hogy nem kell előmelegíteni mert műanyagból van. Milyen jó, hogy az automata általában full műanyag! Mégis valamennyire segít egy üres öblítés az elején.
Most nem tudom eldönteni hogy komolyan gondolom vagy hülyéskedek. -
konzumpro
senior tag
válasz Kávé Kálmán #89349 üzenetére
Bocs hogy előveszek egy ilyen régi és talán már megvetendő témát, de még régen ti mértetek Brikkán hőfokokat, és érdekesnek találtam, hogy súlyszeleppel hidegen indítva 60 fokos a főzet, forró vízzel indítva súlyszelep nélkül 80.
Nekem az utóbbi jobban szokott tetszeni, viszont nem lenne rossz ha nem kellene forró vízzel összetekergetni, plusz megkapnám a súlyszelep prüsszentésével keletkező mű-cremát is a tetején.
Vajon elegendő azt a 20(?) fok különbséget az elején beletenni, ahogy gyakorló Brikkások is írják, kissé előmelegített vízzel indítani a főzést? Hőmérő kell hozzá, sajnos itt nem játszik a referencia lobogó víz.
-
konzumpro
senior tag
válasz Kávé Kálmán #89354 üzenetére
Köszönöm! Én lebeszélhetetlen vagyok a Brikkát illetően, bár van amikor hetekig pihen a dobozában.
Remélem pár mérés összejön a tesut rendszereden, hátha kiderül mi a nyerő összeállítás súlyszeleppel.
Most próbáltam egy 45 fokosat, nem az történt amire vártam, gyümölcsös ízjegyek voltak, de kissé égettek, lekvárosak... (Igazából borzalmas, semmi lírai).
Szelep nélkül ízlik legjobban forró vízzel, itt nincs várakozás és folyik a kávé szinte rögtön, ha megakasztom a szeleppel, megsül. Szóval igen, szelepesnél talán a mennyiségekkel lehet játszani.
De azért még teszek egy szubjektív ízpróbát 35 fokon.
Nem tudom hány méréssel derülne ki hogyan változik az eredmény, de lehetne interpolálni, megtalálni hogy az elképzelthez képest mik történnek. Nekem sajnos csak Brikkám van a méregetésekhez meg egy szűkített gázrózsa a kombinált tűzhelyen, hogy elég kicsi lehessen a láng. De még az sem egyforma gázégőnként, a régi tűzhelyen teljesen más geometriával teljesen más eredmények voltak.
-
konzumpro
senior tag
Belegondolva nem sokat jelent hogy 40 fokra előmelegítve tekerem össze vagy felrakom és úgy is eléri a 40 fokot...
-
konzumpro
senior tag
válasz Tibicsucsu #89420 üzenetére
Jókat lehet előre őrölt kávékkal is csinálni. Utána lehet kézi őrlővel megközelíteni azt a szemcseméretet ami a bolti téglában van.
Rozsdamentesben az Aeternum ami majdnem Bialetti, kissé zavaros kávét főz mint minden kotyogós, de sokkal jobbat mint az amit belinkeltél, mivel nagyobb a kávékosara.
A Mokák is jók, az alumínium jól vezeti a hőt, ez lehet a titkuk, meg a jó nagy kosár. -
konzumpro
senior tag
válasz tboy93 #89454 üzenetére
Nézz be az automata topikba, hátha találsz hasznos tapasztalatokat. Itt csak pár szóban.
Érdemes friss pörkölésű kávéval táplálni az automatákat is, főleg arabica-robusta blendekkel, mert az őrlők nem hangolhatóak annyira finomra, hogy a világos pörkölésű arabicákból is megfelelő főzet készüljön. A Kapucziner Velencei gondolások kedvencét szokták ajánlani, nem annyira drága, most akcióban 4k kilója. De bolti szemessel is elvan, attól függ milyen típusú kávékat keresel. https://trademagazin.hu/hu/milyen-izeket-keres-kaveban-nap-kepe/
A Delonghi kevesebb karbantartással elvan, talán ez a márka kezd bővülni a legjobb tapasztalatokkal mióta elindult az automata topik.
-
konzumpro
senior tag
Tegnap teszteltem a Chemexet (3) Hario Mini Slim Plus őrlővel és sehogysem sikerült jót főzni, ha 12-re állítottam volt az őrleményben szecska és por, a végeredmény keserű és zavaros volt. 8-ason meg már túl finom lett az őrlemény.
Ennél az őrlőnél már nem kell a tengelyt vastag celluxszal (Scotch matt szalag) vastagítani, viszont az állórész őrlőköve lötyög, ezért érdemes befixálni. A Pro-ban valami fémlemezzel van fixálva, azt mondják szinte kiszedhetetlenül, érdemesebb benne hagyni.
https://www.coffeebrewguides.com/hario-mini-mill-mod-guide/
Szóval ebből csak az állórész fixálást csináltam meg, sokat javult az őrlemény konzisztenciája, a végeredmény pedig végre az amit eddig is szerettem volna.
A receptem forrás után egy perc várakozás (80 fok körül kéne lenni), majd négy részletben felöntve 350 ml vízzel a 22g arabica szépen virágzik, kb. egy perc alatt folyik le egy deci, 4 perc körül járok az utolsó cseppeknél, a végeredmény ~200ml főzet, kellemes savassággal és aromákkal, az eddigi keserűség nélkül, utóízben is inkább borokra jellemző fanyarság marad, nem az eddigi porkeserűség.
-
konzumpro
senior tag
válasz kraven54 #89506 üzenetére
Ez olyan mint a "Harman target" a fejhallgatóknál. A standardokat igazítjuk ahhoz, amit gyártani tudunk.
https://www.innerfidelity.com/content/harman-tweaks-its-headphone-target-response -
konzumpro
senior tag
Nem kell komolyan venni, CSAK közgazdaságilag, a lényeg itt van:
"Based on a year-long trial waste reduction protocol set up at a local specialty coffee shop in Eugene, Oregon, the authors estimate that a small cafe could save several thousand dollars per year by reducing the mass of coffee used, while the industry as a whole could conceivably save as much as $1 billion per year."
Nem számít hogy nem ízlik. -
konzumpro
senior tag
válasz vicces1 #89572 üzenetére
Puerhnél is bevált a fermentálás. De nem csak nyers babot lehet fermentálni. https://www.culturedfoodlife.com/recipe/coffee-kombucha/
Érdekes téma.Közben ma nem jött össze a Chemex, talán kicsit túl gyorsan öntöttem, lehet hogy lassabban öntve annyit hűl a víz (ami induláskor - megmértem - 92 fokos) hogy már egyensúlyba kerül a túlexponált-alulexponált arány. Vagy várni kell még fél percet és adj neki.
-
konzumpro
senior tag
A Chemex ma se sikerült. Egyik nap sikerül, másik nap nem. Mindent ugyanúgy csinálok. Amikor nem sikerül, opálosabb, több az apró szemcse, keserűbb. Amikor sikerül, tiszta, szinte teljesen áttetszően. Át fogom szitálni az őrleményt.
-
konzumpro
senior tag
válasz jana86 #89649 üzenetére
Jobb híján igen. Most a "Buscemi" által ajánlott 60g/liter aránnyal próbálva, ha nem tudnám milyen amikor jól sikerül, nem is akarnék Chemexet.
Amúgy Graeffel se volt jobb a helyzet, kézikben viszont nem tudom mi jó akár dripre akár presszóra. A Kinu mintha inkább presszóra lenne ideális a vélemények szerint. -
konzumpro
senior tag
válasz pbalint #89657 üzenetére
Kinu lesz egyszer ebből, de most szűkebbre vettem a Hario-t 2-vel, így most 8-ason őröltem egyet, láthatóan inkonzisztens, vannak benne egészen nagy darabok is, viszont most a felöntésnél vigyáztam és nem hagytam, hogy az őrlemény peremény átjusson a víz, igaz 4 perc feletti volt a kioldás ideje, mégis tiszta, és ízre is jó a végeredmény. Keserű íz is van benne de másként, valahogy így nem zavaró. A mennyiséget is 22 grammra növeltem, a víz 250ml volt.
-
konzumpro
senior tag
válasz #64275200 #89675 üzenetére
Értem én az arányt, de nem ízlik. Fémszűrővel játszok, azért lesz időnként keserű, ha túl gyors az átfolyás. Ha türelmes vagyok, feltapad annyi szemcse a fémszűrőre, hogy már nem enged ki többet. 45 másodperc előáztatás utána 2x 1 perc, mire lecsöpög 3:30-4:00 perc.
#89671 pbalint Csak az állórészt fixáltam, a forgórész egész jónak tűnik, az alsó csúszógyűrűvel. Kb. azt tudja így, mint a pro.
Próbálta valaki a Hofmann-féle humidoros kávétárolás ötletet?
https://www.youtube.com/watch?v=J7xEbf1mkm0Hány Boveda kell egy félkilós pakkba?
-
konzumpro
senior tag
válasz #64275200 #89680 üzenetére
Köszi a tippeket, úgy néz ki bevált az átkeverés!
Plusz még lehetett javítani az őrlő stabilitásán, a forgórészben a műanyag tengelyvégen eléggé lötyögött a kerámia kúp, kapott egy zsugorcsövet a műanyag tengely, amitől most már megszorul és fixen áll. Így viszont nem lehet kattanással számolni, de egy fordulat pont nyolc kattanásnak felel meg, tehát nagy gond nincsen.
Az alsó persely alá még befért két menet Scotch ragasztószalag is, szóval elég lötyögős ez a jószág, de most már jó lesz filterre. Most épp le vagyok nyűgözve tőle.
Ahogy öntöm a színes negatív borostyán színét idéző főzetet, tisztán, azon gondolkozom, ezt vajon alul- vagy túlexponáltam?
(Végülis összefügg a fotózás és a kávézás, mert kávéval, kis mosószódával és aszkorbinsavval akár filmet is elő lehet hívni... http://blenditak.blogspot.com/2012/04/caffenol.html)
-
konzumpro
senior tag
válasz adriankoooo #89809 üzenetére
Én humidoron gondolkodom, lehet hogy csak kiszárad a felbontott kávé, vagy a párásítással leáll az oxidáció? Ja igen, ez is egy újabb darab Hoffmann meséiből.
-
konzumpro
senior tag
válasz gboszi #89920 üzenetére
Nekem is megy, egyfajta mennyiséggel, az Alsela módszer.
https://www.youtube.com/watch?v=heKdbO6H86UÉn ezen tanultam meg tejet gőzölni...
Az a lényeg, hogy meglegyen a dőlésszög és a megfelelő távolság az edény falától. Gyakorlatilag van egy bevált pozíció aztán már csak azt kell alkalmazni.
Épp csak a csőrét rakja bele ahogy látod, a többi megy magától, amikor felhabosodik a legelején pár másodperc alatt a tej, már nem sodor be több levegőt, csak melegíti, meg a gőz kezd mikrobuborékokat képezni. De kell az elején egy kis levegő, mert amúgy csak forró tej lesz.
Én most automatán játszok Xsmall és Minuto gőzcsövekkel, cserélgetem, de nem nagyon van különbség, talán a hosszabb nem annyira erős mert nem ilyen ipari vastag cső a végén egy kis lyukkal, hanem végig aránylag szűk keresztmetszetű.. A dőlésszög mindegyikkel megvan ahol máris pörgeti a tejet és az elején be lehet szisszenteni egy kis levegőt.
Aztán van amikor nem találom egy másik mennyiségnél a megfelelő pozíciót, mert reggel 137 ml kell, délben 100 vagy 175, mindegyiket másképp kell ilyen rövid csöveknél.
A Sage/Catler gőzcsövek jók, ott is le lehet rakni a tejet és felgőzöli magát. Automatámon nincs olyan pozíció hogy le lehessen rakni akár teásdobozra, mindenképp meg kell dönteni.
-
konzumpro
senior tag
válasz Kávé Kálmán #90329 üzenetére
A Classic Plus az egyedi fejlesztésű nyomásmérős dugattyúval jobb mint a Pro verzió vagy az újabb szilikonos nyelű?
Rosegold nincs a spéci dugattyúval? -
konzumpro
senior tag
Ma láttam Barista tejitalt a boltban. 51%-a tej, a többi permeátum meg kókuszzsír. Úgy gondolta valaki, kávéba az is jó lesz? A Mizonál valakinek furcsán van bedrótozva az agya.
-
konzumpro
senior tag
válasz wolfman #90953 üzenetére
Sage szerviz, szerviz@fasthungary.hu
-
konzumpro
senior tag
válasz D@niel #91010 üzenetére
1. A reverz ozmózisos víz amit itt írtak a többiek a legjobb, receptből keserűsóval és szódabikarbónával keverve. Árban is a legjobb, a többi próbálkozáshoz képest.
2. A Brikka érdekes, ráprüszköl egy habot a kávé tetejére mint a nyomásfokozós gépek általában, de ízre nekem jobban tetszett megemelt súlyszeleppel, előforralt vízzel. Zsákutca ha presszó a cél.
3. Melyik fajta hosszú kávét? Filterest a minap próbáltam 60g/liter arányú durva szemcsés őrleménnyel (Hario 10 klikk) és meglepően Chemexes jellege volt. Vannak nagyon jó Braun filteres gépek (KF47) de én egy mezei Philips csepegőssel próbáltam, teljesen jó végeredményt produkált. Americanot presszóból és forró vízből szoktak csinálni, egy presszógép jó alapot ad ehhez is.
4. A kerámialapos felmelegszik üresen is.
5. Nagyon jó üzlet. Aromával számtalan vagonnyi döglött kávét lehet újrahasznosítani.
6. Virágfölddel, komposztba.
7. Graef 702.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Renault, Dacia topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- Nők, nőügyek (18+)
- Napokon belül indul a testkamerás Bodycam című FPS korai kiadása PC-n
- Metal topik
- NVIDIA® driverek topikja
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
- Zero 9 (Techlife X6) elektromos roller (35km táv, 45km/h sebesség)
- Worlde PANDA-61 Midi billentyűzet
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Bicikli matrica szinte minden fajta biciklire! PH tagoknak 30% kedvezmény!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs