Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • 04ahgy

    nagyúr

    válasz Macei #8894 üzenetére

    "Egy tranyó nem attól félvezető mert mondjuk germánium vagy szilícium van benne hanem attól hogy bizonyos hatásokra pl áram vezetővé válik persze ha megsűl akkor ki tudja mi lesz belőle. alapesetben szakadás."

    Téves. Alapesetben félvezető, a szennyezett szilícium, germánium, egyéb anyag miatt, determinisztikusan.

    "pl egy jól bekötött transzisztor megkapja a bázisára a feszt akkor te a collektoron nem fogsz kinenő feszt kapni, viszont ha bekötöd az emittert is akkor kap a bázis fesszel megegyező pár mA-el nagyobb áramot,
    a tranyó tulajdonképpen egy kapcsoló amit erősítésre is használnak. lásd astabil multivibrátor, vagy monostabil multivibrátor."

    Téves. A tranzisztor egy áram (nem pedig feszültség) által vezérelt eszköz. És ha azt feszültséggenerátorosan megtáplálod, akkor hőmegfut és kipurcan.

    "Ismétlem magam: akkor a tirisztorra ami a hangfalaba erősíti fel azt a pár voltnyi/milliampernyi váltóáramot minek hűtőborda?"

    Téves, téves, nagyon téves. A hőmegfutás elkerülésére szolgál a hűtőborda. Melegszik, csökken az ellenállása (azonos külső paramétereket feltételezve), ezáltal nő az áram, mégjobban melegszik, mégjobban csökken az ellenállás, mégjobban nő az áram, a PN átmenet szublimált, a tranzisztorod meg sirathatod. Tirisztort meg nem is láttam még hangfalhoz készült erősítőben. Tranzisztorral lehet kapcsolni is, lehet erősíteni is. Tirisztorral csak kapcsolni, ráadásul kikapcsolni sem olyan egyszerű. :D

    "A szupravezetőkról meg annyit hogy WOW már itt tartunk vagy a tanárom volt suta? :DDD"

    Igen. Magam is kísérleteztem vele. A kerámia szupravezető gyűrű, folyékony nitrogénben, fölé neodimium mágnes. Ott lebegett, amíg tartott a szupravezetés, mert az általa indukált áram mágneses tere épp akkora erővel taszította, mint a gravitáció vonzotta. A gyűrű felmelegedett, az áram hővé disszipálódott, és a mágnes leesett. A részecskegyorsítókban, és elég sok helyen az iparban is használnak hatalmas, több tíz tonnás szupravezető elektromágneseket.

    "Akkor a tirisztorra ami tulajdonképpen egy nagy teljesítményű tranzisztor minek borda?"

    Téves. Teljesen eltérő felépítésű és felhasználási területű eszközök.

    "Nah gyerekek kinek küldjem a csekket a fizika óráról?"

    A fentiek tükrében ugye ez aképp értelmezendő, hogy te fizetnéd be a tandíjadat csekken, ugye? ;]

    HGyu

    [ Szerkesztve ]

    7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Új hozzászólás Aktív témák