Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz inf3rno #23971 üzenetére

    Ezekkel a modern BT-LE övekkel/órákkal nincs intervallumozós-tapasztalatom, de régebben hagyományos digitálisan kódolt órával/mellkaspánttal rengeteget intervallumoztam leginkább futó padon és nyomtam köredzéseket is. (nem elsődlegesen futás célból, helyette a jó öreg robbanékony erőt növeltem)

    Ott nem igazán vettem észre semmilyen késést, illetve ha volt is, az is csak 1-2mp lehetett, ami -ha volt is- a mért adatok fogyaszthatóvá simítása miatt szükségességes (az óra nyilván rátesz valami filtert meg csúszóátlagot az eredményekre). Amint megszűnt a durva terhelés néhány sec múlva már látványosan ment lefelé a pulzus.

    Engem személy szerint akkoriban egy 15 seces késés borzasztóan irritált volna, mert gyakran intervallum közben is rá-rápillantottam az órára, illetve intervallum után nyilván nem akarok a nagyon rövid pihenőidőm terhére még 15mp-t órát nézegetni, amikor mindjárt indul a következő intervallum.

    Ráadásul ott (leginkább) futópad volt alattam, ami biztosította az előre jól kiszámított terhelést. Pályán sosem csináltam intervallumozást -valszeg nem is bírtam volna azt akaraterővel, ha nincs a kényszer amit a futópad rámeröltet-, de én azt várnám, hogy ott még nagyobb szükség van arra, hogy intervallum után ellenőrizze az ember, hogy megfelelő volt-e a terhelés, annak meg az a legjobb módja, hogy ránézek a pulzusra intervallum végén és konstatálom, hogy megvan az elvárható pulzus. Egyszerűen azért, mert nekem az a tapasztalatom, hogy az intervallumozás maximálisan próbára teszi az akaraterőt és ha nincs rendes kényszer akkor az ember hajlamos "könnyíteni" és kevéssé meghúzni a végén.

    Persze simán el tudom képzelni, hogy lehet ezt más metódussal, más szamárvezetők szerint csinálni anélkül, hogy az ember állandóan nézegetné a pulzusát, de attól még tény: 15sec késés egy hosszú lassú futásnál még kvázi valós idejű, de egy HIIT edzésnél ahol a szakaszok mondjuk 45-75sec/30-60sec hosszúak /nálam ilyesmik voltak edzettség függvényében, másoknál lehet más jön be, nyilván a célok függvényében/, ott egy 15 sec késés kvázi értelmetlenné teszi, hogy valós idejű adatokért ránézz az órára, ergó kiesett az óra egyik fő funkciója...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák