Hirdetés
-
UbiForward24 - Jön az Anno 117: Pax Romana
gp Folytatódik a híres sorozat, jövőre egy teljesen új epizóddal jelentkeznek a készítők.
-
Computex 2024: újfajta tápdizájn a Lian Li boszorkánykonyhájáról
ph Az L alakú Edge széria három kapacitással közeleg, és a legszerényebb variánsa kap egy picit olcsóbb kiadást, ami levehető mesh hálóval jön.
-
AMD Radeon undervolt/overclock
lo Minden egy hideg, téli estén kezdődött, mikor rájöttem, hogy már kicsit kevés az RTX2060...
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz tepenzed #5306 üzenetére
Üdv,
A pizzasütéshez nincs szükség gőzősítésre.
Fontos, hogy jóféle liszttel dolgozz (a legjobb a 00-ás manitoba). Nekem van sütőkövem és vasam is, mostanában az utóbbi részesítem előnyben. Legalább 1 órán át szoktam melegíteni a sütőt úgy, hogy benne van a vaslap/sütőkő, ha átmelegedett 10-15 perc alatt készre sül a pizza, úgy hogy nem ég meg. A sütő legalsó fokára szoktam tenni a vasat, és 250 fokra melegítem elő.Legutóbbi sütés ezzel a módszerrel:
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Mai szerény ebéd:
A korábban említett Sütőtökkrémleves :Padlizsánkrém pirítóssal (ma csak erre jutott idő ):
Padlizsánkrém recept:
Egy 720 grammos padlizsánból 450 gramm maradt sütés után, ennek a mennyiségnek receptjét írom le.
~ 720 g padlizsán
- 2 gerezd (sült)fokhagyma
- 1 kis fej hagyma
- Kiskanál bors, és citromlé
- 2 evőkanál majonéz
- só ízlés szerintA padlizsánt megmosom, félbevágom és 2 gerezd fokhagymával addig sütöm, amíg a padlizsán héja egy kicsit megég (a fokhagymát nem pucolom meg).
Ha megsültek egy tálba kikanalazom a padlizsán húsát, kinyomom a fokhagyma belsejét, és ráreszelem a hagymát (amit besózok kicsit), aztán a többi hozzávalót is beleteszem, majd egy botmixerrel összedolgozom.
Fél literes üvegbe kanalazom és hűtőben tárolom.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Nagyon szívesen!
Most próbáltam ki először így sült fokhagymával, de szerintem nagyon jó, elveszi a fokhagyma vadságát, és ad hozzá plusz ízt, legközelebb a hagymát is beteszem megsülni.
Egy kis friss petrezselyemmel megszórva nagyon finom, füstölt paprikával még nem is próbáltam, de megkóstolom.[ Szerkesztve ]
-
-
krizmo_
Topikgazda
Mai desszert a leves mellé:
Csokoládé soufflé (recept):
- 100 g vaj + a formák kivajazásához
- 100 g étcsokoládé
- 2 csapott evőkanál holland kakaópor
- 3 tojás
- 120 g cukor
- 100 g liszt
- csipet só210 fokra előmelegítjük a sütőt.
Kivajazunk és lisztezünk soufflé formát, és egy tepsire készítjük.
A csokoládét és a vajat vízgőz felett megolvasztjuk. A tojásokat szétválasztjuk a fehérjéből és a csipet sóból kemény habot verünk, a sárgáját hozzáöntjük az olvasztott vajas csokihoz, majd hozzákeverjük a lisztet, cukrot, kakaóport, és végül a fehérjéből vert habot is hozzáforgatjuk.
A tésztát a kikent formákban merjük, majdnem színültig, csak egy kis peremet hagyunk, majd 10 percig sütjük. Fejjel lefelé egy tányérra fordítjuk a formákat, kicsit állni hagyjuk, majd egy határozott ütéssel a tányérra borítjuk a soufflét. Tejszínhabbal/vanília fagylalttal, bármilyen gyümölcsszósszal/lekvárral tálalhatjuk.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
#5361 kmarci25
Ilyenkor mindig jobban kívánja az ember az édességet, meg esős napokon is, azt mondják legalábbis.#5362 Ispy
Akkor te ilyen mindekor evő vagy.#5363 Soul Gem
A havonta előforduló eseményt kihagytad, attól is lehet.
Én általában szoktam sütni valamit, nem nagyon szoktunk csokit venni.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Digitalpimp #5374 üzenetére
Igen, de ha mondjuk pl. búzával együtt dolgozzák fel, akkor tartalmazhat glutént. Így olyat kell keresni, amin fel van tüntetve, hogy gluténmentes.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz dinersgala #5377 üzenetére
Üdv,
Ikeában van ilyen különböző méretekben: [link]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #5391 üzenetére
Étterem Hétre rendszeresen járunk, most ősszel a Cyrano étteremben voltunk, nagyon jó választás volt. A nyertes helyek közül is elmegyünk valamelyikbe. Korábban már többször ajánlottam néhány topikban(itt is), nagyon megéri.
-
krizmo_
Topikgazda
Ez az igazi olaszos pizza. Csodálatos!
A végén meglocsoltad olívaolajjal?
Holnap be is teszem az összefoglalóba, még néhány elmaradt recepttel együtt.#5406 Ance
Egy jó pizzara nem is kell sok feltét, sok helyen ettem Olaszországban pizzat, nem igazán jellemző, hogy túlpakolják/túlfűszerezik, de olyan a tészta, hogy simán is megenném. Hoztunk is haza pizza lisztet onnan (00-ás manitobát), valami isteni pizza sül belőle.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz inf3rno #5413 üzenetére
A mozzarella nem zsíros sajt, ha jófélét használsz akkor a pizzán is nagyon jó lesz, az olaszok többnyire bufala mozzarellát (bivaly mozzarellát)használnak, és a sajt mindig alulra kerül, csak a parmezant és a hasonló érlelt/kemény sajtokat szokás utólag rászeletelni.
Szerintem, nálunk nem lehet jó mozzarellát és ricottát sem kapni, teljesen más valahogy...A majoránna pedig egyáltalán nem olasz ízvilágú, nem igazán jellemző az olasz konyhára a használata. Inkább a németek és a magyarok használják hurka/kolbász/májas stb...ízesítésére.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz inf3rno #5418 üzenetére
Sok növény, mint például a bazsalikom, petrezselyem frissen jó, de az oregánó szárított formában adja ki a valódi ízét, és frissen nem is az igazi.
Szerintem, a majoránna nem használható ugyanolyan ételekhez, mint oregánó. A pörköltbe majoránnát teszek a pizzaszószba pedig oregánót, egyszerűen nem megy ízben hozzá.
Sok rokon növény van, pl. ott vannak a kabakosok, azért a rántott tök valamivel jobb, mint a rántott uborka, és a kovászos uborka is kicsit finomabb, mint a kovászos sütőtök stb.... még sok ilyen példát lehetne írni...Szerk.:
Itthon 2 helyen ettem eddig jó pizzát, az egyik már bezárt, a másik pedig Szabi pék étterme Szentendrén. De azért mégis az itthon készül kovászos pizza az igazi.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz freaghill #5425 üzenetére
Múlt hétvégén szecsuáni csirke volt:
Előtte pedig pulled pork volt:
Most nem tudom mit kellene csinálni, de valami olyasmit, ami kitart pár napig, mert nem nagyon van időm főzni.
A héten is csináltam pulled porkot (kipróbáltam karajjal), és véletlenül puszta kézzel markoltam rá a forró lábasra. Ilyet ne csináljatok, mert nagyon fájdalmas.
#5430 Ispy
Csülkös bableves, de szeretem, egyik kedvencem, kellene valamikor csinálni. Füstölt csülökkel készíted? -
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #5439 üzenetére
Biztos, hogy ezt ide szántad
-
krizmo_
Topikgazda
válasz inf3rno #5508 üzenetére
Meghámozom (kivéve az újkrumplit, azt csak megmosom), és felvágom, majd odateszem főni, ahogy felforr leszűröm róla a vizet, és teszek rá egy kevés olajat ~1/2 krumplihoz kb. 2 evőkanál olaj elég szokott lenni, teszek fedőt a lábasra és alaposan összerázom, majd sütőpapíros tepsire borítom úgy, hogy nem legyenek egymáson. Van, hogy ilyenkor borsozom/fűszerezem, de előfordul, hogy fűszerolajjal készítem, és sót/borsot teszek rá a végén. A fűszerezés mindig attól függ, hogy mihez készítem. A fűszerolajamban mindig van fokhagyma így annak kijön az íze. Szeretem még a kakukkfüvet is sültek mellé pl. De van amikor metélőhagymával szórom meg, vagy petrezselyemmel, ilyenkor nagyobbak a hasábok.
Most ez jutott eszembe hirtelen, de biztos kifelejtettem valamit.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Közeleg a karácsony, így gondoltam beteszek egy tradicionális karácsonyi fogást, hátha valaki kedvet kap hozzá. Megoszthatnánk egymással jó kis ünnepi recepteket, ha van hozzá kedvetek. Az ünnepekre mindig megveszünk egy egész bélszín darabot (a törzsből, Wellington és sült érme, a nyesedékből pedig Stroganoff készül), mert a legtöbb hentesnél csak a törzsrész sokkal drágábban jön ki, így megéri megvenni a teljes darabot.
Wellington bélszín recept:
- 700 g gomba (bármilyen lehet)
- 600 g marhabélszín
- 2 evőkanál olaj
- 1 fej lilahagyma
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál kakukkfű (morzsolt)
- 2 evőkanál dijoni mustár
- 10-12 szelet sonka
- 1 marék dió
- só, borsTészta recept:
- 250 g liszt
- 100 g vaj
- 50 víz
- 1 ek. sóA tésztát érdemes előtte egy nappal elkészíteni, és hűtőben pihentetni, addig amíg szükség lesz rá.
A megtisztított, szobahőmérsékletű bélszínt sózzuk, borsozzuk, majd egy előmelegített serpenyőben minden oldalát körbesütjük, és még melegen jó vastagon bekenjünk a mustárral, ezt követően pihentetjük. Amíg pihen elkészítjük a gombát.
Az apróra tört diót egy serpenyőben odatesszük pirulni a hagymával együtt, majd ehhez jön a pépesített gomba, sózzuk, borsozzuk, és a kakukkfüvet is hozzáadjuk. Addig pároljuk a gombát, amíg az össze nedvesség el nem tűnik róla, akkor tudjuk, hogy jó, ha a pép összeállt és formázható. Ha elkészült a gomba jöhet az összeállítás. Kb. fél méternyi folpackot kiterítünk, és rárakosgatjuk a sonka szeleteket úgy, hogy a szeletek egy egymást kicsit fedő téglalapot adjanak ki. A sonkára tesszük a gombapépet és egyenletesen eloszlatjuk, kicsit le is nyomkodjuk. Ennek az alapnak akkorának kell lennie, hogy majd feltekerve minden irányban egyenletesen körbefogja a bélszínt, majd a sonkás-gombás alap közepére tesszük a bélszín.
A folpackot felemelve ráhajtjuk a sonkát-gombát a bélszínre úgy, hogy jó szorosan körbeölelje, miközben a húst végiggörgetjük az alapon. Ezt követően a folpack két végét szorosan összetekerjük, hogy egy szép roládot kapjunk. Majd mehet a fagyasztóba 10 percre. Amíg a bélszín a fagyasztóban van, addig kinyújtjuk a tésztát ~ 3 mm vasagra, amit szintén egy folpackra fektetünk, ahogy már korábban is csináltuk A fagyasztóból kivett húsról levesszük a folpackot és a tészta közepére tesszük. Ugyanúgy vonjuk be a tésztával, mint ahogy a sonkás-gombás alappal tettük, ügyeljünk rá, hogy mindenhol alaposan fedve legyen a bélszín, és jó szorosan vonja be a bélszínt a tészta. A megmaradt tésztából motívumokat vághatunk ki és azzal díszíthetjük. Sütőlemezre tesszük és megkenjük felvert egész tojással.
200 C fokos előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 30-40 percig sütjük. A sütőből kivéve 15 percet pihentetjük, és aztán szeleteljük.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Köszönöm.
Én fel szoktam osztani a feladatokat, így nem lesz sok egyszerre.
21-22-én megvesszük a lazacot és a bélszínt, a halat bepácoljuk így 24-én csak ki kell sütni, és a körettel kell foglalkozni, a bélszín meg ugye sokáig eláll. A bejglit 23-án sütöm meg. Ha csinálok mézeskalácsot vagy aprósüteményt, akkor azt napokkal előtte megcsinálom.
Amikor először Wellington bélszít csináltunk iszogattunk közben egy kis mazsola bort, ami kicsit beütött és másnap meglepődtünk, hogy milyen szép lett.
A halászlé is nagyon jó, volt amikor azt csináltunk. Én gyúrom mellé a tésztát, és sütöm a friss kenyeret. De a rántott hal is jó ötlet krumplisalátával, bár az osztrákot nem ismerem, még sosem ettem, én tejföllel-majonézzel-mustárral készítem.A kacsa jó ötlet. Naranccsal pácolva pl. Az is nagyon ünnepi ételnek számít.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Nem mindenki tud szerezni "olcsóbban". Nekem megéri ezekért fizetni, mert még így is bőven visszahozzák, amennyibe kerültek, de jobb ha hallgatok, mert még mindig nincs flexem se, és tudjuk ez mit jelent...
Ma sikerült beszerezni a szaloncukrot karácsonyra. Ha valakit érdekel a maklári Stühmerbe 6200 ft/kg áron van, (tavaly 6700 volt kilója).
-
krizmo_
Topikgazda
Igyekszem minőségi termékeket venni, egy szóval sem írtam, hogy a név számít, a Stühmernél van jobb is, pl. a Lindt, de még lehetne sorolni... Szeretek a maklári Stühmerbe menni, mert gyönyörű a bolt, a sütemények, és minden finom, minőségi termék. Ajándékot is szívesen veszek onnan, mert annyira igényes a csomagolás, azt tükrözi számomra, hogy szeretettel készült, és szívesen adom...
Egyébként, nem értem, hogy mit számít az, hogy te valamikor dolgoztál egy csokigyárba, számomra ez nem jelent semmit, sokat változott a minőség az évek alatt... Mi a minőségi szaloncukor számodra, amit minden évben veszel -
krizmo_
Topikgazda
válasz inf3rno #5591 üzenetére
10.450 Ft /kg, és még csak az összetevők listáját sem tették közzé az oldalukon.
#5592 Digitalpimp
Neked nem ízlik, de az ízlés hát tudjuk milyen dolog... Többfélét kell megkóstolni, mert nem egyformák, most több mint 2 kilót vettünk, de mi szeretjük nagyon az ízét. Milyen jó még tavasszal is elővenni egy-egy darabot a kávé mellé, mert egyébként nem faljuk be egyszerre. -
krizmo_
Topikgazda
Ha már szóba jött a szaloncukor: Erős Pistás szaloncukor
Kóstolta már valaki? -
krizmo_
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- HP notebook topic
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- LG LCD és LED TV-k
- Xbox Series X|S
- UbiForward24 - Hosszabb bemutatón a Star Wars: Outlaws
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Traktor és kamion matricák széles választékban! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Robot porszívó Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro eladó
- Gyönyörű autómatricák azonnal gyors országos kiszállítással! PH-soknak 30% kedvezmény!
- Skoda Scala - Szövetszőnyeg garnitúra
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen