Hirdetés
-
UbiForward24 - Hosszabb játékmenet videón az Assassin's Creed Shadows
gp Sokak által a Japánban játszódó új rész az idei év egyik legjobban várt alkotása.
-
Az Apple is mesterséges intelligenciával turbózza fel a teljes kínálatot
ma Az új iOS, az új iPad OS és a Mac OS is megkapja az Apple Intelligence nevű megoldást, amely a ChatGPT-re is támaszkodik.
-
Computex 2024: újfajta tápdizájn a Lian Li boszorkánykonyhájáról
ph Az L alakú Edge széria három kapacitással közeleg, és a legszerényebb variánsa kap egy picit olcsóbb kiadást, ami levehető mesh hálóval jön.
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
Topikgazda
válasz FerNandor #3836 üzenetére
Nem Szabi előtésztás módszerével dolgoztunk. A merev kemény tésztához kellett hozzádolgozni a vajat, úgy hogy egy homogén fényes tésztát kapj.
És egyszerre készült a kenyér, a babka, és a kalács kézzel, szóval azért nem volt olyan egyszerű.#3835 solena
Majd ha már sütöttél kovásszal, akkor tudunk erről érdemben beszélni, addig csak feltételezed, hogy milyen lehet.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz justgiveup #3853 üzenetére
Nyomj egy offot, ha nem a témába vág, amit írsz.
#3851 Cheesy
Az Első Pesti Malomnak vannak gluténmentes lisztjei, ha jársz BP-n, akkor érdemes az üzletbe betérni, mert nagyon jó áron vannak. Receptem még nincs, de szeretnék majd kikísérletezni gluténmenetes pékcuccokat.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Mr.Csizmás #3855 üzenetére
Igen, volt már.
Eléggé megoszlanak róla a vélemények... De lehet egyszer kipróbálom, mert kíváncsi vagyok milyen lehet...[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Egyelőre még nem csináltam gluténmentes kenyeret, így nem sokat tudok mondani, de én kukoricaliszt, rizsliszt, zabliszt és útifű maghéj keverékével próbálkoznék.
#3861 supercow
Mennyi idős volt a kovászod? A hidegtől nem hal meg, az enyém is hűtőben van.#3860 jansky1
Elég vegyesek a tapasztalatok ezzel kapcsolatban, van akinek bevált, van akinek nem.
De a rendeltetését tekintve alkalmas rá, hogy kenyeret süss rajta. -
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz AssAssynn #3899 üzenetére
Üdv,
Én azt javaslom, amit #3902 kmarci25 linkelt. Minden nap kövesd, amit Szabi pék mond, és minden nap csak azt az adott videót nézd meg, amit éppen meg kell csinálnod a kovásszal. Ha elkészült a kovászod, utána itt találsz videókat arról, hogy miket süss belőle.
A Facebook oldalát is érdemes követni: [link] -
krizmo_
Topikgazda
válasz grizlisandor #3905 üzenetére
És évek óta kovászos péksüteményeket süt?
"Szabi találta fel a kovász készítését"
Nyilván, nem, de sokféle módszer van, és ez az ő módszerének a koppintása... Nézz utána Szabinak is mit ért el. -
krizmo_
Topikgazda
válasz inf3rno #3918 üzenetére
Szerintem, sok lesz a vízmennyiség, legalábbis akkor szokott beesni a teteje.
Régebben nagyon jó kenyereket/kalácsokat sütöttem géppel, de elfelejtettem a jól kikísérletezett recepteket. És persze nem írtam le...
Azt hiszem a rendes kenyérhez való arányokkal dolgoztam, ha van kedved kísérletezni, akkor szívesen leírom.
Hányszor dagasztod? A kenyérgépnek nincsenek fix programjai? -
krizmo_
Topikgazda
válasz perempe #3946 üzenetére
Nem feltétlen kell hozzá majoránna. A legegyszerűbb elkészítési mód, ha felmelegített serpenyőben (természetesen, teszel bele valamilyen zsiradékot) gyorsan megsütöd, a végén nyomsz rá egy kis fokhagymát, sózod borsozod.
A hagyma is jól megy máj mellé, azzal is össze lehet pirítani. Amire figyelni kell, hogy nem szabad túlsütni, és csak a végén szabad sózni, mert keserű lesz. De ha reggelire szeretnéd, akkor csinálhatsz pástétomot is belőle. -
krizmo_
Topikgazda
válasz pvt.peter #3961 üzenetére
Szerintem nem jó ötlet kovászt tenni a kovászos uborkához, csak felforrna a napon, a kovász éhen halna és iszonyatos szaga lenne, valamint a szűrőn is átmenne a tészta egy része.
Minek a szódabikarbóna és az ecet bele
Én csak uborkát, kenyeret, kaport, sót, vizet teszek bele, esetenként borsot és fokhagymát, de ezek elhagyhatók. Így lesz igazán finom kovászos uborka belőle. Mustármagot, koriandert, ecetet csak a csemegeuborkához szoktam tenni.[ Szerkesztve ]
-
-
krizmo_
Topikgazda
válasz pvt.peter #3984 üzenetére
Üdv,
Többször volt már erről szó, nem lehet kovászos kenyeret kenyérsütőgépben sütni. Készítettél már kovászos kenyeret, egyébként? Javaslom sütőben készíts először, hogy kitapasztald milyen vele dolgozni.
Szerintem, a magas hőmérséklet miatt nem alkalmas, mert ajánlott kb. 250 fokos előmelegített sütőben vagy sütő alkalmattosàgban sütni (előmelegített vasedény pl.).
A kenyérgépet nem lehet előmelegíteni, és főleg nem magas hőfokra, üresen nem ajánlott befűteni.
Valamint, szükség van gőzölésre is.
Most hirtelen ez jutott eszembe, de ha visszanézed a hozzászólásokat korábban is írtam erről néhány gondolatot.[ Szerkesztve ]
-
-
krizmo_
Topikgazda
-
krizmo_
Topikgazda
válasz Weareus #4037 üzenetére
Üdv,
Készítettem pár pitét mire összeállít a számomra ideális receptúra.
Mi sem szeretjük annyira édesen, meg kell találni az egyensúlyt.
Bár mondjuk ahogy nézem 1kg liszthez tesz 200g cukrot, az nem olyan sok, szerintem.#4034 Weareus
Szép kis ellátmány. Nem unatkoztatok mire elkészült mindez.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
Akik most kezdték a kenyérsütést, illetve kovászolást ne ijedjenek meg, ha a kenyerük nem úgy sikerül, ahogy az a receptben meg van írva, pl. reped, más a vízigénye, nagyon gyorsan megkel stb.
Sajnos több liszttel tapasztaltam gondokat az utóbbi időben, ennek oka, hogy a legtöbb liszt, amihez hozzá lehet jutni friss őrlésű búzából készül, nincs ideje kiszáradni, mert gyakorlatilag azonnali felhasználásra kerül.
Többen panaszkodtak ezzel kapcsolatban, és már a malmok is fel lettek keresve, mert sokan nem értették a megváltozott lisztminőség okát.
Tehát, ha nem úgy sikerül a kenyér, ahogy kellene/szeretnétek, ne adjátok fel!
Lesz még jobb is. -
krizmo_
Topikgazda
Korábban kerestetek néhányan vaslapot, kenyérsütésre és pizzasütésre:
Vasserpenyő (egy ilyet biztos beszerzek, mert sok mindenre be tudom fogni )
Öntöttvas grill-lap / grillserpenyő (ezen pedig nagyon vacillálok ) -
krizmo_
Topikgazda
válasz #73959936 #4047 üzenetére
Nekem 500g lisztből, 200g (100%-os hidr. kovászból), 3dl vízből egy 830 grammos kenyér lesz. Szoktam emelni a hozzáadott vizet, de ez a minimum mennyiség ami kell, és a kezdőknek ennyivel érdemes próbálkozni.
Nem sok a 200g kovász, ha aznap sütöd ki, viszont ha hűtőzteted, akkor inkább kevesebbet használj.
[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz AssAssynn #4052 üzenetére
A leggyorsabb módszer, amit sikerült kikísérleteznem eddig:
- Késő este megetetem a kovászt.
- Másnap kora reggel bedagasztom a kenyeret, kihagyom az autolízist csak fermentálok (50 perc). Ez és a kelesztés is 30 fokra előmelegített sütőben történik.
- Fél óránként 2-szer vagy 3-szor hajtogatom, ahogy igényli. (60-90 perc)
- Formázom és megy a szakajtóba, ahol 1,5-2 órát tölt, (a 30 fokos sütőben).
- Begőzösített, 250 fokra előmelegített sütőben először 10 percig sütöm, aztán leviszem 230-ra és így további 30-40 percig sül, attól függ mekkora az aktuális kenyér.Egyébként, sokaknál olvastam, hogy a hajtogatást kihagyják, egyszerűen nem macerálják a kenyeret, csak a végén formázzák, majd szeretném én is kipróbálni ezt a módszert, de mostanában elég szeszélyesek a lisztek, így ez még várat magára...
#4053 kmarci25
Tegnap akartam írni, de elfelejtettem. Most juttattad eszembe.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #4055 üzenetére
Nem rövid, szép bélezetű kenyereket kapok. Így, hogy folyamatosan 30 fokon van, nagyon hamar megindul, a kovászom is nagyon fickós. 1kg liszthez ~400g, 100% hidrós kovászt szoktam adni. A tészta mindig olyan, mint a hab, nagyon könnyed és buborékos a formázásnál.
Hogy érted, a vadabb bélezete? Én is kipróbálom hamarosan ezt a módszer, már kíváncsi vagyok rá, csak szerintem nem hűtőztetem.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz AssAssynn #4066 üzenetére
Ezek a vízmennyiségek hány gram liszthez mennek?
Ha kezdő vagy akkor érdemes kevesebb vízzel próbálkozni, korábban írtam receptet és tanácsot is erre vonatkozóan.Az írásodból nem derül ki, hogy mi is történik a bulk alatt, nem szoktad hajtogatni a tésztát?
Az, hogy lágy az teljesen normális, nekem van, hogy szinte olyan, mint a nokedli, de a bulk végére formázható lesz.A liszt egy elég kényes téma. Én azt vettem észre, hogy nagyon fontos a jó minőségű liszt, sokféle liszttel sütöttem már így van bőven tapasztalatom. Én személy szerint nem szeretem a BL55-ös lisztet, legalábbis kenyérfélékbe semmiképp (amúgy se nagyon, egyébként).
A kenyérliszt (BL 80), sokkal ideálisabb kenyérsütésre. De nekem a 2 nagy kedvencem a királybúza liszt, és a manitoba liszt, ezekből sütöttem eddig a legjobb kenyereket. De az is számít milyen malomból veszed a lisztet, és milyen őrlés. Pl. a kövön őrölt lisztek a legjobbak, csoda milyen kenyerek sülnek ki az ilyen lisztekből.A kovászos kenyér sütés nem gyors folyamat, nem véletlen a mottó sem, hogy a kovász türelemre tanít. Ezt nem lehet elkapkodni és odafigyeléssel kell csinálni, különben nem sokat ér, a kovászos kenyér egyszerűen igényli a szeretetet, amit szenvedéllyel kell csinálni. Legalábbis, szerintem.
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #4106 üzenetére
Szerintem a kenyér lelke a liszt és nem a víz. Sokféle kenyér létezik, mondjuk egy rozskenyeret vagy szendvicskenyeret nem lehet sok vízzel elkészíteni, mégis igényel tudást.
Nálam az ilyen magas víztartalmú kenyerek inkább ciabattànak felelnek meg. Legalábbis én azokat készítem "nokedli" állagú tésztából.
Szerintem, ez a magas hidratációs dolog csak egyfajta nehézségi fok, amit nem feltétlenül mosnék össze a profizmussal. Pár éve lehet tapasztalni a pékeknél ezt a fajta készítsünk sok vízből kenyeret versengést.
Persze, nehéz sok vízzel dolgozni, de szerintem nem ez határozza meg a jó kenyeret.[ Szerkesztve ]
-
krizmo_
Topikgazda
válasz kmarci25 #4108 üzenetére
Szerintem, attól lesz profi egy pék, ha eszek tőle egy kenyeret vagy péksüteményt akkor tudom, hogy azt ő csinálta, mert felismerem a keze munkáját, a stílusát, a receptet. Sokkal nehezebb egyedi recepteket és dizájnt kitalálni, mint eszetkenül sok vizet adni egy kenyérhez.
Fontos, hogy harmónizàljanak az ízek, és ami szép az finom is legyen... Nálam ezek a profizmus ismérvei.
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED TV topic
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Battlefield 2042
- Elektromos autók - motorok
- Szárba szökken a Galaxy Buds 3 Pro
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen