Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Vakegérke #14767 üzenetére

    Ma kipróbáltam: A Windows-os diskpart tool clean parancsa nem TRIM-el (pedig illene neki az egész LBA területet), ahogy a create partition primary parancs sem TRIM-eli az új partíció területét, egyedül a format quick fs=ntfs után kezd el csupa nullát látni az ember a korábban megpakolt adattárolón, viszont itt már mindegy is, hogy maga a format parancs is TRIM-el vagy csak rutinból TRIM-eli automatikusan ezt az újdonsült NTFS meghajtót a Windows ugyan úgy, mint bármelyik másikat (ezt nem tudom megmondani, de szerintem utóbbi történt, vagyis nem a diskpart TRIM-el a format-al, hanem a Windows, mikor megtalálja az új NFTS meghajtót...).

    Szóval ja...
    Nagyon rossz ötlet egy használatban lévő SSD-t újrapartícionálni úgy, hogy kisebb területet foglalunk le, mint korábban, mert akkor bizony ami a maradék LBA területen volt, az ott is marad. Az persze elég véletlenszerű, hogy mi volt ott (lehet, hogy kb. semmi, de lehet, hogy faltól falig adatok, attól függ mire és hogy használtuk, mielőtt nekiláttunk partícionálni). A Windows nem fogja azt nekünk TRIM-elni, az SSD nem fogja tudni, hogy az az LBA terület üres és nem kell a NAND-ban őrizgetnie, amit ezek az LBA-k tároltak (akár mi is az). Szélsőséges esetben olyan, mint ha úgy tennénk félre mondjuk ~20Gb-ot az SSD egészségére, hogy faltól falig partícionáljuk és felmásolunk a C:-re egy BD25 filmet, mert az úgy jót tesz neki, ha vigyáz arra a ~20Gb területre, a maradék ~100Gb-ot most már nyugodtan megpakolhatjuk mással, az a 20 "szabadon" lesz. :))

    Hihetetlen, hogy eddig ezzel senki nem foglalkozott, viszont annál többen javasolták, hogy akár utólag is válasszunk le a partíconálatlan területet. (Mondjuk ha az SSD gyártójának a programja asszisztál ebben a particionálásban, az talán TRIM-eli azt a területet, de erre sem vennék mérget és biztos nem mindegy ilyen okos, ha egyáltalán... na meg legtöbben a Windows telepítővel partícionáltatnak, nem utólag a gyátói programmal tologatnak).

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák