Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • proci985

    MODERÁTOR

    LOGOUT blog

    Crash (1996)

    Cronenberg klasszikusát régóta meg akartam nézni, ma pedig végre sikerült időt is szakítani rá. Ha röviden akarnám jellemezni, akkor azt tudnám mondani, hogy különleges, furcsa, felkavaró. Különleges, mert gyakorlatilag nincs protagonista és nincs antagonista a filmben. A szereplőknek ugyan vannak céljai, de klasszikus értelemben moralitásról nem lehet beszélni. Gyakorlatilag nincs kivel azonosulni, a szereplők döntései bár saját világukban logikusak, onnan kiemelve viszont furcsák. Felkavaró pedig... nos mégiscsak a szexualitás és halál kapcsolatát boncolgatja, a szokásos élő/élettelen kapcsolaton keresztül. Avagy az autók és közlekedés (utóbbi organikussá válik) hatása az emberekre. Ld James Dean, aki egy ütközés által lett halhatatlan a film egyik hipotézise szerint.

    Nagyon jó film, de alapvetően nagyon messze áll a mainstreamtől. Tapasztaltabb, különleges filmeket kedvelőknek ajánlott, de egyébként óvatosan vele. A szexualitás a film központi témája, ami az autóbalesetekkel együtt egy eléggé nehezen befogadható egyvelggé válik. A rendezés remek, a sztori szintén, üresjárat, felesleges jelenet nincs, a kamerakezelés szintén nagyon ügyes, a színészek is okésak. 8/10: Feltételekkel és nem mindenkinek ajánlott, ugyanakkor kifejezetten jó darab. Viszont: Ha nem szereted a furcsa filmeket, ha nem szereted ha nem lehet azonosulni a főhősökkel, ha zavar a szexualitás folyamatos boncolgatása, akkor érdemes nagyon messziről elkerülni. Ha viszont kedveled a furcsaságokat és tudod mire számíthatsz Cronenbergtől (pl láttad a Videodromeot és tetszett), akkor mindenképpen ajánlott.

    szerk: Közérthetőbben: Tényleg csak és kizárólag haladóknak, a felkavarót nem viccből írtam oda. A film szexuális aberráció(ka)t is ábrázol, és maga a szexualitás az egyik fő motívuma (ami ábrázolva is van jópár, eléggé zavaró szexjelent formájában).

    #értékelés

    HuMarc: CGIt meg ilyeneket tök felesleges osztályozni, 5-10 év, aztán úgyis elavul (kivéve ha az a cél, hogy ne látszódjon, hogy CGI). nézd meg a star wares ep1et: a maga korában gyönyörű volt, 5 évvel később a tvben azon röhögtem, hogy milyen lowpolik a figurák, meg ronda az egész. más kérdés, hogy engem inkább kamerakezeléssel lehet levenni a lábamról. nézd meg adott esetben akár a Dr Strangelovet Kubricktól, vizuálisan (is) zseniális darab. pedig fekete-fehér.

    én 10 pontot pl csak olyan filmekre adok, amik szerintem filmművészeti jelentőségűek, és generációkon átívelőek. az utóbbi kritérium miatt új filmekre 10 pontot nem is szoktam adni, az megmarad a filmtörténeti klasszikusoknak (gyakorlatilag jó közelítéssel tökéletesnek kell lennie a filmnek). pl ki fog emlékezni húsz év múlva az épp aktuális szuperhősös nyári blockbusterre? másik oldalról meg 1 ponthoz részemről tényleg mindent el kell szúrni, gyakorlatilag 3nál kevesebbet nem is szoktam adni, mert az alatt már tényleg csak a ZS kategória van (semmi nem stimmel, pl Asylum / Troma filmek). olyat meg általában nem nézek.

    de ez ízlések és pofonok kategóriája, tökéletes értékelési rendszer pedig nincs:).

    [ Szerkesztve ]

    Don't dream it, be it. // Lagom amount.

Új hozzászólás Aktív témák