Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • attiati

    veterán

    válasz pepe091 #37498 üzenetére

    1. ha ajándékként kérem, akkor ott nincs ellenszolgáltatás. Vagyis ott mehetek 45 EUR-ig (szállítási díjjal együtt)? (+ kérek egy értékigazolást az eladótól)

    "behozatali vámoktól mentesen hozhatók be azok a küldemények, amelyet a Közösség területén kívül élő magánszemély küld a Közösség területén élő magánszemély részére nem kereskedelmi forgalomban. Nem kereskedelmi forgalomnak minősül, ha ... pénzbeli ellenszolgáltatástól mentes. A vámmentesség értékhatára 45 EUR, amely jelen esetben egyúttal áfa mentességet is jelent."

    Vagy ilyenkor úgyis látják, hogy nagy a csomag, drága a szállítás és nem lehet úgyse 45 EUR alatt szállítással együtt, ezért kibontják, és onnantól kezdődik a tényleges értékbecslés, mivel nincsen hozzá semmilyen számla ajándék lévén ??

    2. "be fogják kérni a PP számlát" = paypal számlát?

    3. "Mivel a vámmentesség és a vámkiszabás alapja az áru értéke, így annak helyességét a vámhatóság fokozottan ellenőrzi...
    ...a küldeményben lévő áru értéke a valóságnak megfelelően (az aktuális piaci ár) került megállapításra. Ez a szabály vonatkozik az ajándékként érkező küldeményekre is! Amennyiben a vámérték helyessége tekintetében kétség merül fel, a vámhatóság további dokumentumokat is kérhet, melyek a következők lehetnek:
    * Az áru vásárlását igazoló számla
    * A vásárolt áru ellenértékének kiegyenlítését igazoló, banki átutalásról szóló igazolás, kivonat
    * Ajándék esetében értéknyilatkozat, amelyben megjelölt érték megfelel a termékek aktuális kereskedelmi értékével"

    Őszintén szólva ellentmondást érzek.
    a) Rendelek egy 300$-os cuccot, amiről 100$-os számlát kérek. Oké, hogy áfa és vámköteles, de elhiszi és jóváhagyja nekem a NAV a banki kivonat / számla alapján, hogy 100$ után fizessek adót és vámot?

    b) Bezzeg ha ajándékként kérem, akkor megkezdik a tényleges értékbecslést?

    c) De ha kérek egy értékigazolást az ajándékról, akkor azt ismét elhiszik?

    d) Mi van akkor, ha bennük kétség merül fel, és elkezdik értékbecsülni, de én valóban 100$-t fizettem érte? Nyilván semmi kedvem elkezdeni adózni 300$ után, hisz akkor meg se rendeltem volna, mert nekem csak 100$ + adóért érte meg!

    4. A pdf-ben levő táblázat is ellentmondásos nekem. Az ajándéknál leírja, hogy 0-45 EUR között nincs áfa és vám. Majd a 22-150 EUR közötti sávra azt írja, hogy vám nincs, DE áfa van. Most akkor egy 30 EUR értékű cuccra van áfa, vagy nincs? Mert azt mindkettő sávba beleesik.

    5. Olvasgatva a Nav tájékoztatóját, vannak egyéb érdekességek:
    "Amennyiben a küldemény vizsgálata során megállapítható, hogy a benne található áru nem eredeti... büntető, vagy szabálysértési eljárás kerül bevezetésre".
    Rendelek egy cipőt jóhiszeműen eredetiként, és kiderül, hogy hamis, akkor engem vesznek elő?

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák