Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz generatoros #18142 üzenetére

    "a 200mm-t átvágni képes gép könnyebben boldogul 150mm-t vágni mint amelyiknek ez a max."

    Nagyon sok esetben igaz ez a megállapításod, ám a szalagfűrészek gyakran kivételt képeznek. Arról van szó ugyanis, hogy a max vágásvastagságot inkább a szalaghossz és a kerékátmérő együttes függvénye korlátozza (És el kell férnie még a szalag felső megvezetésének is, ezért láthatsz olyan konstrukciókat, amelyeken a felső kerék burkolata alul ferde - így csikartak ki helyt a szalagvezetőknek.), mint a kevés erő. (Persze, ha gyenge motor van egy gépen, akkor még fél terhelés esetén is szenvedés vele dolgozni, azonban ominózus gépek szerintem bírni fogják stabilan a maximumot is. A Makitával magam is meglepődtem, hogy amikor igen öblös anyagot toltam át, azt ugyanolyan könnyedén és ugyanolyan szépen vágta - szemernyit sem kellett erőlködnöm.) Inkább az a jelenség érdemel szerintem a szalagfűrészeknél figyelmet, hogy ha túl nagy vágásvastagságra kalibrálja a tervező, akkor azt teljesíteni fogja ugyan a gép, de nem fogja bírni a szalag. Van egy kialakulét táblázat, hogy mekkora kerékkel milyen vastagságú és milyen hosszú szalagot optimális meghajtani. Ha ettől eltér a tervező, akkor könnyen kompromisszumokra kényszerül az alkotása.

    Sokat át lehet vágni eltalált szalaggal. Ezért is van az, hogy gyakran szalagfűrésszel oldják meg a nagyobb rönkök felszeletelését is.
    Ami inkább számít, az a korrekt szalagfűrészlap. Jó anyaga legyen, jó élkiképzése (és persze jó éles is legyen), megfelelő fogosztása, hogy tudjon hosszú szakaszon is tisztulni a forgács. És talán megemlíteném itt még a megfelelő szalagfeszességet, a jó szalagvezetést, mert ez is belekotyoghat a vastagabb anyagok vágásába.
    Rossz fűrésszalaggal a legjobb gép is elsilányul, míg egy jó szalaggal akár egy silányabb gép is megtáltosodhat.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák