Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • urandom0

    aktív tag

    válasz Vladi #33978 üzenetére

    Persze, jó a nyílt forráskód, én a kényesebb adataimat nem is bízom zárt forráskódú programokra.
    De ez a történet nem ilyen egyszerű. Itt emberi hibák is bőven belejátszottak abba, hogy ez megtörténhetett. Az egyik ilyen az volt, hogy Lasse Collin volt az xz egyedüli fejlesztője, aki mellékállásban, hobbiként csinálta, és aki egyébként mentális gondokkal is küzdött. Ami mondjuk nem meglepő, ha azt vesszük, hogy az xz egy kurva fontos szoftver az egész open source közösségben, és nyilván egy ilyen fontos szoftver fejlesztőjeként nem kis nyomás van rajtad.
    Lehet, hogy ez az egész nem történt volna meg, ha a nagy cégek (Red Hat, Suse, IBM, Intel, Canonical...) kicsit jobban odafigyelnek az xz projektre, és nem egyetlen emberre bízzák az egészet. Jó lenne, ha ezek a cégek prioritizálnák a dolgaikat, és nagyobb hangsúlyt fektetnének a fontos szoftverekre, ahelyett, hogy a libadwaitát reszelgetik, hogy bugyirózsaszín ablakkeret mellé babakéket is be lehessen állítani.
    Itt azért nem érvényesült a manyeyeball, mert nem volt manyeyeball. A backdoor sem azért derült ki, mert valaki vizsgálgatta a forráskódot, hanem mert a bináris túl nagy CPU loadot generált.
    És mondhatnám azt, hogy zárt forráskódú programba eleve nem tud bekommitolni senki sem backdoort. De teljesen mindegy, szerintem ez a mostani egy tipikusan olyan dolog, amit nem lehet kivédeni.

Új hozzászólás Aktív témák