Windows blog: Windows 8 bétára várva - 2. rész

Az előző bejegyzésünkben a Windows 8 hamarosan – egészen pontosan február 29-én – megjelenő végfelhasználói előzeteseként körbejártuk az operációs rendszer új verziójának erőforrás-kezelését, míg a mai bejegyzésben elsősorban a grafikus felületre koncentrálunk. A mára már eléggé ismertté vált Metro UI érdekességeit korábbi írásainkban is kerülgettük, ezért most a már ismert dolgok mellett főként a felülettel és a felhasználói élményt meghatározó egyéb tényezőkkel kapcsolatos újdonságokat érintjük.

windows 8 logo

Metro a képernyőn

Ahogy már korábban is írtuk, a Windows 8 radikálisan új felülettel szándékozik egyediséget és könnyű kezelhetőséget biztosítani, mely a Metro dizájnelv szerint készült, s a cég több más szolgáltatásában és platformján visszaköszönve a Microsoft új arculatát hivatott képviselni. Ennek megfelelően a redmondi cég mobilplatformjáról átültetett lapkás elrendezés az eddig megszokott Start menüt leváltva egy új kezdőképernyőt ad.

Ez az új külső  elsőre kisebb testreszabhatóságot kínálónak tűnik, azonban az úgyevezett Live Tile-ok (élő lapkák), azaz a Start képernyő elemei a saját ízlésünk szerint összeállított, általunk relevánsnak tartott információkat megjelenítő elemekből rakható össze, így a Microsoft elgondolása szerint a felhasználók a saját érdeklődésének megfelelő, informatív külsőt állíthatnak össze. A Metro felület a könyebb kezelhetőség céljából gesztusvezérlést is kínál: az egyes metrós alkalmazások a képernyő bal széléről történő behúzással hívhatók vissza a háttérből, míg egy fentről lefelé történő mozdulat bezárja azokat.

Live ID és a hálózati kapcsolatok

Az eddigiekkel ellentétben már nem csak offline bejelentkezési profilt hozhatunk létre, új felhasználói fiók létrehozásakor rögtön használhatjuk Live azonosítónkat, de akár egy offline profilhoz is kapcsolhatjuk azt a későbbiekben. S hogy ennek milyen jelentőssége van? A Live ID segítségével a Windows SkyDrive nyújtotta fájlszinkronon túl a – leginkább a Start képernyőt érintő – beállításainkon át akár a metrós alkalmazásokig mindent szinkronban tarthatunk más Windows 8-at használó számítógépekkel. Éppen ezért a fejlesztők a hálózatkezelési protokolok terén is bővítették a rendszer tudását a korábbiakhoz képest.

Az ilyen terű újításoknak köszönhetően egy mobilinternet driver segítségével az úgynevezett Mobile Broadband Interface Model követelményeknek megfelelő hálózati csatolók sokkal rövidebb idő alatt állnak a felhasználó rendelkezésére, anélkül, hogy bármilyen külső forrásból származó illetsztőprogramot és kapcsolatkezelő alkalmazást kellene telepíteni. Ezen túlmenően a rendszer azonosítja a szolgáltatót és aktív internetelőfizetés esetén elvégzi a szükséges konfigurációkat, míg mobilinternet csomaggal nem rendelkező kártya esetén képes felajánlani az adott szolgáltatónál történő előfizetés lehetőségét. Mobilinternet csomagok esetén a forgalomszámláló képes limit alapján blokkolni az adatforgalmat, így óvva meg pénztárcánkat a pluszköltségektől.

Kép használata jelszóként

Ha már a bejelentkezési lehetőségeknél járunk, akkor érdemes megemlíteni egy egyedi megoldást, a gesztusalapú beléptetési metódust. A módszer lényege, hogy a hagyományos, jelszóalapú azonosítás helyett egy általunk választott képet háttérként kiválasztva azon egyedi gesztusokat rögzíthetünk, mint egyedi jelszó. A módszer minden gesztust három tulajdonság – az érintés kezdő- és végpontja, illetve a mozdulat iránya – alapján rögzít, eszerint háromféle gesztust képes azonosítani a rendszer. Szimpla érintés esetén egyetlen pont helyzetét, körkörös mozdulatnál a kör sugarát és a mozdulat irányát, egyenes vonal húzásakor pedig a két végpontot és az irányt is.

Kapcsolat a platformok között

Fontos kitérni az ARM változatokkal kapcsolatos információkra is: a Windows 8 tavalyi bejelentése óta számos pletyka felröppent a hordozható eszközök támogatásával kapcsolatban, illetve a hagyományos Intel architektúrára szánt verzióval való kompatibilitás kapcsán. Annyi már bizonyos, hogy teljeskörű átjárhatóság nem lesz a két platform között, azonban az eltérő chipszeteken futó Windows verziók közti hidat a Windows Runtime szabvány szerint készült alkalmazások és az egységes kezelőfelület fogja jelenteni. A legutóbbi kósza hírekkel ellentétben az ARM eszközök a Metro UI mellett éppúgy megkapják a hagyományos asztali nézetet is, és a funkciók nagyrészt azonosak lesznek, ahogy a programkód jelentős része is. Az asztali változattól eltérően azonban itt az alkalmazások saját forrásból történő telepítése eltűnik, kizárólagos forrásként a Windows Store-t lehet ilyen célra használni.

Egyéb újdonságok

Az Intéző szintén nagyobb ráncfelvarráson esett át, mely egyaránt jelent változást a külsőségekben és funkcionális extrákat. Ilyen például a képkezelés esetén az orientációt meghatározó metaadatok felismerése, a készenléti állapotból visszatérés utáni másolás folytatása, az alapvető fájlműveletek esetén fellépő konfliktusok kezelése előnézeti képek használatával, valamint a Metro UI-hoz igazodó módon külön állományok Start képernyőre történő kitűzésének funkciója is. Felületi változást jelent, hogy a szalagos menü alapértelmezett nézetben miniatürizált, illetve az egyes ikonok kapcsán az egérmutatóra megjelenő súgó már a billentyűkombinációkat is mutatja.

Érdekes újításnak tűnik még az úgynevezett „Reset” gomb, vagyis visszállítás gomb, mely a már eddig is meglévő helyreállítás funkciót egészíti ki azzal a lehetőséggel, hogy teljes „gyári” beállításra történő visszaállást is nyújt, így gépünk eladásakor sem szükséges teljes formázást választani, mint takarítási megoldás.

Ráadásul a visszaállítás tapasztalt felhasználók számára testreszabhatóságot is kínál, de erről és az egyéb funkciókról már egy másik alkalommal ejtünk szót.

Inarus

Azóta történt

Előzmények