Windows blog: befutott a Windows 8.1 Enterprise Preview

Június végén megérkezett az otthoni felhasználóknak szánt Windows 8.1 próbaverziója, mely nem az egyetlen a korábban Blue kódnév alatt emlegetett újdonságoknak. A vállalatok által, mennyiségi licencben beszerezhető Windows 8 Enterprise-t váltó Windows 8.1 Enterprise bemutató (Preview) változata július legvégétől érhető el a nagyközönség számára. Ahogyan az otthoni változat, az Enterprise próba verziója is külön telepíthető, nem lehet majd a végleges verzióra áttérni róla, és csupán egy tucatnyi nyelvet – magyart nem – támogat.

A céges környezetbe szánt Windows 8.1 Enterprise megkapta a Windows 8.1 egyszerűbb felületi újításait, mint a közvetlenül Munkaasztalra bootolást, a Start gombot és az újabb csempeméreteket, de ennél lényegesebbek a biztonságra, távoli felügyeletre és csoportmunkára illetve mobil környezetre vonatkozó újítások. Példának okáért a Start Screen Control lehetővé teszi, hogy a vállalati környezetben dolgozóknak távolról állítsák be a Start képernyőjén szereplő alkalmazások csempéit, az AppLocker révén pedig megszabható, hogy a felhasználó melyik alkalmazásokat tudja elindítani, az Assigned Access segítségével pedig egyetlen Windows Store alkalmazásra leszűkíthető a futtatható programok száma, így célszerszámmá tehető a számítógép. Szintén érdekes a Windows Enterprise Side-Loading, mely segítségével anélkül telepíthetőek vállalati Windows Store alkalmazások, hogy azokat a boltban nyilvánosan publikálni kellene, ez hasznos az egyedi fejlesztések esetében.

Az egyre jobban terjedő BYOD (bring your own device) munkavégzésnél hasznos a Windows To Go Creator, amivel bootolható USB tárolóra telepíthetjük a Windows 8.1-es vállalati környezetet minden felügyeleti és biztonsági funkcióval. A vállalati erőforrás megosztás hasznos eszköze a BranchCache, mely operációs rendszer szinten oldja meg a céges dokumentumok és egyéb állományok vállalati hálózaton tárolását, így az illetéktelen kezekbe kerülő számítógépen nem lesznek bizalmas információk. Ha pedig egy alkalmazott távozik a cégtől, a Remote business data removal technológia segítségével távolról törölhetőek a kényes állományok a számítógépéről.

Szintén érdekes a Virtual Desktop Infrastructure (VDI), mely révén hálózaton keresztül érhetünk el 3D grafikára alkalmas, akár érintésvezérelt Munkaasztalt, illetve USB-s perifériákat. Ennek működéséhez Windows Server 2012 operációs rendszerre és Microsoft RemoteFX-re lesz szükségünk.

A Windows 8.1-es verziójának érkezése vállalati vonalon sincs hatással az operációs rendszer életciklusára. A Windows 8 felhasználóknak két évük lesz áttérni az új verzióra (azután már csak a Windows 8.1 lesz támogatva), az operációs rendszer teljes támogatása pedig 2023 október 1-én ér véget (hacsak addig nem változtatják meg ezt a dátumot).

Azóta történt

Előzmények