Videojáték-motort vásárolt az Autodesk

A professzionális alkalmazásokat fejlesztő Autodesk váratlanul bejelentette, hogy felvásárolták a Bitsquid néven ismert céget, ezen belül is a Bitsquid videojáték-motort, mely az említett vállalat legértékesebb technológiája. A döntés rendkívül meglepő, és az Autodesk nem is kommentálta a hosszabb távú terveket. Bár a vállalat a 3ds Max és Maya szoftverekkel vitathatatlanul része a játékfejlesztés iparának, elsődlegesen a tartalomkészítésre és az animációkra fókuszálnak, amit most kiegészít a Bitsquid motorja.

A rendkívül szűkszavú bejelentés értelmében az Autodesk még idén bemutat egy új csomagot, mely a játékfejlesztéssel járó legtöbb feladatot képes lefedni. Ennek megfelelően valószínű, hogy a vállalat szoftverei összeolvadnak a Bitsquid technológiájával, így kínálva egy átfogó fejlesztőkörnyezetet a licencelők számára.

Feltételezhető, hogy az Autodesk nem konkrétan a játékpiac teljes lefedésére vágyik. A 3ds Max és Maya szoftverlicenceket úgyis eladják a fejlesztőknek, tehát a Bitsquid megvásárlása lényeges előnyt nem biztosít. Persze egy komplett csomag a játékfejlesztőknek hízelgő lehet, amennyiben az ár is megfelelő, de itt valami nagyobb dologról lehet szó, amiről még nincsenek pontos adatok. Ami érdekes lehet, hogy a Bitsquid fejlesztése az elmúlt hónapokban erősen a szimulációs irányba mozdult el, és ez sejtetheti, hogy az Autodesk számára miért is volt lényeges a cég felvásárlása.

Az Autodesk szoftverei vitathatatlanul rendkívül hasznosak, de a megtervezett tartalom csak az érem egyik oldala. A vállalat minden bizonnyal az érem másik részét szeretné hozzáadni a tervezéshez, és a Bitsquid technológiája alkalmas komplex adathalmazok, ezen belül is a megtervezett világok valós idejű reprezentációjára, így ezek pontosan feltérképezhetők úgy, ahogy ma látjuk a szimulációt egy videojátékban. A koncepció egyébként nem egyedi, hiszen ma a CryEngine és az Unigine motorokat is használják ilyen céllal, de az Autodesk minden bizonnyal komplett csomagot akar magának, hogy teljesen lefedhessék az erre vonatkozó, amúgy gyorsan növekvő piaci igényeket.

Az akvizíció pontos részletei egyébként nem nyilvánosak, így azt nem lehet tudni, hogy a Bitsquid korábbi tulajdonosai mennyi pénzt kapnak a felvásárlás kapcsán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés