Az előfizetéses modell a kulcs a videojáték-motorok eladásához?

A videojáték-motorokat fejlesztő cégeknek ma már nem úgy megy a szekér, mint régen. Elmúltak azok az idők, amikor a nagy kiadók a kínálat alapján megvásárolták a technológiát, és arra építettek számos játékot. Manapság már a házon belüli fejlesztés nemcsak célravezetőbb, de olcsóbb is, ami viszont nem kedvez azoknak a vállalatoknak, amelyek elsősorban a videojáték-motorok eladásából szeretnének megélni. A célcsoport a független fejlesztők zsebe lett, mely nem olyan mély, mint a kiadóké, de még megcélozható, ám nem azokkal a konstrukciókkal, amelyeket korábban alkalmaztak az érdekeltek.

A Unity sikere erre a pontra vezethető vissza, ugyanis igen gyorsan felismerték, hogy mi kell a független fejlesztőknek, és a megfelelő technológiát, a megfelelő tartalommal előfizetéses modell mellett kínálták. A GDC alkalmával látható volt, hogy más cég is próbálja ezt a modellt lekövetni, többek között az Unreal Engine 4 és a CryEngine új verziója is, ráadásul az előfizetői árakkal egymásra licitálnak, ami versenyhelyzetet teremt. Úgy néz ki, hogy a független fejlesztőkben mindenki lát némi pénz, hiszen az elmúlt évek során megtapasztalhattuk, hogy egy-egy jó ötlettel a semmiből tört elő egy-egy jó játék is, amelyek sikeresek lettek. Az említett trió után tehát más is meggondolhatja az előfizetéses modellt, hiszen sok cégnek van megfelelő technológiája ehhez, amit fel lehet kínálni a piac számára.

A legfrissebb hírek szerint az Electronic Arts szánta el magát hasonló lépésre, és nem csak a házon belül fejlesztett játékok segítése érdekében vált ki a DICE-ból a Frostbite Team, hanem azért is, hogy a jövőben csak a Frostbite 3 és a hamarosan érkező, mobil piacra szánt Frostbite Go fejlesztésére koncentrálhassanak. Ennek egyik mellékága lesz, hogy a Frostbite videojáték-motor legújabb verziója, a mobil verzióval egyetemben elérhető lesz a konkurens termékekhez hasonló előfizetéses modellben. A pontos árról sajnos nincs adat, a Frostbite Team csupán annyit mondott, hogy csak a licencelő lelkét akarják, bármit is jelentsen ez. Nyilván egy vicces és egyben megfejtendő utalásról lehet szó, ami esetleg az Electronic Arts valamely szolgáltatásához köti az adott játékot. Talán lehetséges, hogy a Frostbite motor ingyenes lesz, ha a program csak az Origin platformon jelenik meg? Ez nagyon logikus a kiadó számára, de túl kevés még az információ, hogy ezt kijelenthessük.

Bárhogy is alakul a licenckonstrukció, az már biztos, hogy a független fejlesztők számára négy, kifejezetten jó motor is választható az adott játék fejlesztésére a CryEngine, a Frostbite, a Unity és az Unreal Engine előfizetéses elérhetőségével, alkalmazkodva az iparág új irányzataihoz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés