Hirdetés

Ventilátor - mozgó alkatrész nélkül

Az elektronikai komponensek hűtése számos nehézséget okozhat, különösen akkor, ha a hűtőrendszer számára kevés hely jut. Jó példái ennek egyebek mellett a noteszgépek és UMPC-k, melyekbe vagy kisméretű, de gyakran zavaró (és a kopással egyre zavaróbbá váló) hangú ventilátorokat építenek, vagy a passzív hőleadás szerepét növelik meg, de akkor meg sok esetben a készülékház kellemetlen hőmérsékletemelkedésével kell számolni. A kisebb eszközök számára fejlesztett ki egy mozgó alkatrészeket nem tartalmazó „ventilátort” a Thorrn Micro Technologies. A prototípus aktív részének mérete mindössze 15 x 15 x 2 mm, de teljesítménye a jóval nagyobb hagyományos légcsavarokét is felülmúlja.

A megoldás a fizika által jól ismert csúcshatáson alapul, amit például hétköznapi légtisztító berendezésekben is használnak. Egy hegyes és egy tompa elektródát helyeznek el egymással szemközt. A fémcsúcson nagyobb töltéssűrűség, körülötte pedig nagyobb térerő kelekezik, ami miatt a környező levegő molekulái polarizálódnak, a csúcshoz áramlanak, majd annak töltéséből átvéve nagy sebességgel megindulnak az ellenkező elektróda irányába. Az ionizált részecskék eközben számos más levegőmolekulával ütköznek, vagyis „elektromos szél” keletkezik.

Mindeközben fennáll a lehetősége, hogy a két elektróda között kisülések keletkeznek, ám ezt az elektronikai komponensek számára komoly veszélyforrást a töltés beállításával és az elektródák elhelyezésével, alakjával a fejlesztők szerint sikerült kiküszöbölni. A kisméretű prototípus egy 25 watt disszipációjú lapkát képes hűteni, de skálázása (mindkét irányba) megoldható, így például nem tartják kizártnak, hogy a megoldást a jövőben akár egyes chipekre integrálják, melynek révén azok saját hűtésükről gondoskodnának.

Előzmények

Hirdetés