A Valve leleplezte az első Steam masinákat

A Valve az ígéretéhez híven bemutatta az első Steam masinákat, melyekről egy brosúrát készített a cég. Ez az alábbi oldalon megtekinthető, és a konfigurációk többségét részletesen taglalja. Persze vannak olyan gépek, amelyek egyes paraméterei még nem ismertek, de a start az év közepénél korábban úgy sem történik majd meg, így van még idő a hiányzó részleteket kipótolni.

A gyártók között az Alienware, az Alternate, a CyberPowerPC, a Digital Storm, a Gigabyte, a Falcon Northwest, az iBuyPower, a Materiel.net, az OriginPC, a Next SPA, a Scan, a Webhallen és a Zotac. Az árak 500 dolláron kezdődnek és nagyjából 6000 dollár a felső határ, legalábbis jelenleg.

A Maingear ugyan nincs a listában, de ez a cég is bejelentette, hogy készítenek Steam masinát, amely leginkább a Mac Mini méreteiben gondolkodik a 4,5”-os szélességével és 2”-os magasságával. Sajnos erről a gépről kevés az adat, ugyanis olyan grafikus kártyát használ, amit még nem jelentettek be. A CES-ről származó információink szerint a Spark nevű termékben egy AMD Radeon R9 M275X kap helyet, aminek a társa egy AMD A8-5557M APU lesz 16 GB memóriával, míg az adatok tárolását 250 GB-os SSD látja el. Később ez is bekerül a brosúrába, de az ára ismeretlen.

Maingear Spark
Maingear Spark

A tradicionális PC-s gyártók egyébként egyelőre nem mutatták be a Steam masinájukat. Itt lehet, hogy többen kivárnak, hiszen ráérnek a termékbejelentésekre a tényleges start előtt is, de az sem kizárt, hogy nem látják a SteamOS-ben a mögöttes koncepciót (amivel nincsenek egyedül). Utóbbi is érthető, hiszen a Valve nappali meghódítására törekvő koncepcióját ugyan értjük, de kétséges, hogy a vállalat partnereinek többsége érti-e. Legalábbis zömében 1000 dollárnál is drágább gépekkel nekimenni az 500 dollárnál olcsóbb konzoloknak igen merész húzásnak tűnik.

A Valve brosúrája alapján úgy jön le, hogy a partnerek egy része egyszerűen csak telepíti a SteamOS-t egy már meglévő konfigurációra és remélik, hogy beválik. Jelenleg a Zotac, a CyberPowerPC és az iBuyPower koncepciója van árban és dizájnban is a legközelebb ahhoz, ami esélyes a nappalikba. Említést érdemel még a Maingear, a Gigabyte és az Alienware megoldása, amelyeket árcédula nélkül nehéz kategorizálni, de 400-700 dollár között értékelhető megoldások lehetnek. Emellett a Scan NC10 sem tűnik rossznak, de határozottan túlárazott, bár utóbbi igaz mindegyik gépre. A konzolok ellen a SteamOS tartalomkínálatával és a windowsos játékokhoz biztosított tartalomtovábbítás lehetőségével (amihez mindenképp kell még egy erős PC a házba) 200-300 dollár közötti termékek kellenének. Ezek sajnos nagyon hiányoznak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Valve

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés