Változik a GeForce-ok drivertámogatása

Az NVIDIA az új GeForce driver kiadásával egyetemben bejelentette, hogy a GeForce 6 és 7 termékcsaládba tartozó VGA-k a következő, 310-es sorozatú WHQL frissítésben már nem lesznek támogatva, így a későbbiekben úgynevezett legacy driver érkezhet hozzájuk. Ezzel a döntéssel a vállalat megvárta lényegében a Windows 8 elkészülését, hogy az új operációs rendszerhez legyen még egy friss WHQL driver a régebbi termékekre.

A legacy státusz egyébként nem jelenti a terméktámogatás teljes megszűnését. Az NVIDIA továbbra is készít majd drivert a GeForce 6 és 7 sorozatba tartozó VGA-khoz, de csak akkor, ha egy program nem indul el rajtuk, holott elméletileg futnia kellene. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy DirectX 9.0c-s API-t támogató termékekről van szó, így technikailag is bekerültek abba a körbe, hogy egyre kevesebb új játékot képesek futtatni, tehát az elsődleges terméktámogatás megszüntetése várható lépés volt. Ezzel együtt megjegyzendő, hogy meglepően sokáig húzták, hiszen az első GeForce 6 VGA 2004. tavaszán jelent meg, míg a GeForce 7 termékek 2005-ben érkeztek. Ez tulajdonképpen 7-8 éves elsődleges terméktámogatás, ami nagyon szép mutató, figyelembe véve, hogy az AMD 4-5 éves ciklusokban dolgozik, míg az Intel egy év után eddig minden IGP-t áttett legacy státuszba.

Eddig tartott az NVIDIA egyik legendájának támogatás
Eddig tartott az NVIDIA egyik legendájának támogatás

A GeForce 6 és 7 VGA-k első – és valószínűleg utolsó – Windows 8-as WHQL drivere egyébként támogatja a WDDM 1.2-es felületet, de mivel a hardverek technikai képességei már elavultak, így az új TDR funkció kezelésén kívül más előnyt nem tudnak felmutatni. Mindenesetre ez is hasznos lehet a fentebb említett, öregedő kártyákkal rendelkező Windows 8-at telepítő rétegnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés