Új Radeon érkezik az ünnepi szezonra?

Az AMD Radeon HD 7000-es termékpalettája már egy ideje teljes a piacon, így meglepetésként értelmezhető az a pletyka, mely szerint a vállalat még egy Radeonnal készül az ünnepi szezonra. A hírek szerint a termék állítólag a Radeon HD 7890 jelzést kapná meg, és a Tahiti kódnevű cGPU-ra épülne, ám nyilván számolni kell pár CU letiltásával is. A HardTecs4U információi alapján a lapka 1536 darab shader részelemet tartalmaznak, ami 24 darab CU-val hozható, viszont más szempontból még nincs adat az esetleges új jövevényről, de nem nehéz kitalálni, hogy a Radeon HD 7870 GHz Edition és a Radeon HD 7950 Boost Edition közé érkezne meg teljesítményben és árban is.

Mivel az előbb említett két VGA között komoly teljesítménykülönbség azért nincs, így elképzelhető, hogy az új termék egy limitált szériás megoldás lenne, mely csak a karácsonyi szezont próbálja meglovagolni, és csak a készlet erejéig lenne megvásárolható. Ez nem lenne új ötlet a piacon, hiszen az NVIDIA már véghezvitt egy hasonló tervet a 448 CUDA magos GeForce GTX 560 Ti bemutatásával. Valószínű, hogy az AMD egy új VGA-val ki szeretné hangsúlyozni, hogy az év legjobban várt játékai közül a Hitman Absolution és a Far Cry 3 című alkotás a Gaming Evolved partnerprogramon belül születik meg, amit a vállalat korábban már bejelentett egy egyedi kezdeményezés mellett. Ugyanakkor jellemző, hogy a média sokkal jobban figyel az új hardverek startjára, így a Gaming Evolved partnerprogram idei fejlődése is jóval nagyobb publicitást kapna, ha az információkat összekötnék egy új termék bemutatásával.

Más lényegi értelme nem igazán lenne az esetleges Radeon HD 7890 bemutatásának, hiszen számolni kell azzal, hogy nagyon besűrűsödik a Radeon HD 7870 GHz Edition és a Radeon HD 7950 Boost Edition közötti felhozatal, ami káros is lehet. Emellett szintén nem elhanyagolható tényező, hogy a Radeon HD 7770 GHz Edition és az 1 GB-os Radeon HD 7850 között jóval nagyobb rés tátong, így inkább azt lenne érdemes betömni, de elképzelhető, hogy az AMD ezt a lépést üzleti megfontolásból kerülgeti. Egyébként egy Radeon HD 7890 jó ár mellet akár sikeres is lehet, hiszen az ünnepek során viszonylag sokan vásárolhatnak VGA-t, és jellemző, hogy a médiában aktuálisan felkapott új megoldásokat jobban keresik az emberek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés