Új nevet kap a Fusion System Architecture

Az AMD a 2011-es Fusion Developer Summiton beszélt a Fusion System Architecture (FSA) felületről, mely lényegében egy virtuális utasításarchitektúra (ISA), amely az OpenCL kiegészítésének tekinthető, és a heterogén módon programozható lapkák jobb kihasználását célozza meg. A rendszerről régebben már írtunk, és a korábbi adatok szerint az AMD nyílt felületként tekint rá, azaz bárki támogathatja. A konkurensek közül az ARM érdeklődik iránta, ami érthető, mivel az említett vállalat és az AMD azonos nézeteket vall a jövővel kapcsolatban, így a szoftveres oldalon egyesítenék erőiket.

Programok futása ma és az FSA mellett Programok futása ma és az FSA mellett
Programok futása ma és a HSA (FSA) mellett [+]

A Fusion System Architecture elnevezés azonban nem mindenkinek tetszik. Információink szerint az ARM, és az érdeklődő gyártók a technikai oldalról kedvelik a koncepciót, de a Fusion nevet a világ már az AMD-hez köti, azaz félő, hogy a felület támogatásával, illetve annak terjedéséve az AMD termékeire koncentrálnak majd a vásárlók. Az aggodalom tényleg érthető, de a Fusion System Architecture felület 2013-ban mutatkozik be, így lényegében még van idő módosítani az elnevezésen. Az AMD ezt meg is lépte, így az új név a Heterogeneous Systems Architecture (HSA) lett.

Az AMD útiterve sem változott. Az architektúrális integrálás 2013-ban jöhet.
Az AMD útiterve sem változott. Az architektúrális integrálás 2013-ban jöhet. [+]

A koncepció semmilyen szinten nem változott, csupán az érdeklődők, és az aktuális partnerek miatt döntött az AMD az általánosabb elnevezés mellett, hogy az amúgy nyílt felület támogatása ne akadjon fent ezen a ponton. A heterogeneous, vagyis magyarul heterogén elnevezés sokkal általánosabb, mint az AMD-hez köthető Fusion, így valószínű, hogy az aktuális és a leendő támogatók örömmel fogadják majd a változást.

A Heterogeneous Systems Architecture elsősorban az ARM-ra építő, vagy ARM-hoz kötődő vállalatoknak lehet hasznos, mivel az elvek szerint minden támogatónak egyenlő beleszólása lesz fejlesztésekbe. Az NVIDIA és az Intel is kínál hasonló koncepciót, melyeket szintén lehet támogatni (némi licencdíj ellenében), de az utóbbi két vállalat a fejlesztésekbe nem enged beleszólást. Ebből érthető, hogy az ARM számára miért a Heterogeneous Systems Architecture jelenti a legvonzóbb alternatívát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés