A TSMC és a Samsung is hamarosan elkészül az új gyártástechnológiákkal

A TSMC és a Samsung nagy versenyre készül az új generációs gyártástechnológiák kapcsán. Az előbbi cég 16 nm-es, míg az utóbbi 14 nm-es FinFET node-ot tervez, ezen belül az is kiderült, hogy ezúttal is csak egyetlen opció lesz a partnerek számára. Utóbbi várható volt, és mindkét vállalat azzal magyarázza a döntést, hogy ilyen alacsony csíkszélesség mellett nagyon kevés lehetőség adódik az egyes dizájnok specifikus finomhangolására. Ez természetesen nem lehetetlen, de mivel a piac leginkább az alacsony fogyasztású rendszerchipekre állt rá, így mindkét bérgyártó az előbbi igényeket próbálja kielégíteni.

Ez nem egyedi dolog az iparágban, hiszen tulajdonképpen mindenki egyetlen node-ot készít az egyes új gyártástechnológiákhoz, azt is alacsony fogyasztásra optimalizálva. Fontos kiemelni, hogy az alacsony fogyasztásra optimalizált node nem zárja ki a magas fogyasztással rendelkező lapkák tervezését, tehát továbbra is lehet komolyabb teljesítményű megoldásokkal készülni, csak éppen nem biztos, hogy az új node képességei, az adott lapkára vonatkozóan összességében előnyösebbek egy jól kiismert előző generációs node-nál.

A TSMC a 16 nm-es node-ot szokás szerint ARM processzormagokkal tesztelte. A vállalat szerint a Cortex-A57-es opciók 2,3 GHz-es órajelen is üzemképesek, míg a Cortex-A53-as megoldások terhelés nélküli fogyasztása 75 mW-ra csökkent. A Samsung általában nem ARM processzormagokat használ a tesztelésre, így a vállalat 14 nm-es tesztlapkája esetében lényegi információk nincsenek. Az persze jó hír, hogy a tesztchipek jól működnek.

A TSMC a 16 nm-es node esetében a tömeggyártást a következő év első felében indítja be, míg a Samsung már az idei év végén meglépi ezt a 14 nm-es node esetében. Utóbbit használja a GlobalFoundries is, így a Samsung node-jára tervezett chipdizájnok az arab bérgyártónál is használhatók.

A TSMC az ARM TechCon rendezvényen azt is elmondta, hogy a 10 nm-es gyártástechnológiájuk fejlesztése is nagyon jól halad, így a következő év végén már megszülethetnek rá az első tesztdizájnok.

Kiegészítés: A Samsung az ARM TechCon rendezvényen egy 14 nm-es node-ot közölt, de egy tavaszi útitervben kettő szerepel. Egyelőre nem tudni, hogy melyik információ a helyes. Az is lehet, hogy mindkettő helytálló, és az első 14 nm-es node-ot a második, minden szempontból jobbként jellemzett verzió nem kiegészíti, hanem inkább leváltja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés