Tökéletes hangzású hangszóró-rendszer mozikba

Az AEMT elektronikai médiatechnológiákat fejlesztő ilmenaui Fraunhofer Munkacsoport 2003. február 19-én mutatja be (a világon először Németországban) a "Lindenlichtspiele" ("Hársfa-fényjátékok") nevű ilmenaui moziban az új hangrendszert. A technológia a hollandiai Delfti Technikai Egyetem úgynevezett "hangmező-szintézis" eljárásán alapul és lehetővé teszi, hogy tetszőleges méretű teremben valósághűen adhassák vissza a hangokat és a zenét.

Ehhez egy különleges felvételi eljárást alkalmaznak, ami nem csak magát a hangot, hanem az azt körülvevő terem akusztikáját is felveszi. A ma használt rendszerekkel ellentétben így nem csak a nézőtér egy részében lesz optimális a hangzás, hanem az egész teremben. A nézők így minden párbeszédet és effektzajt, az ülőhely pozíciójától függetlenül, a helyes irányból és távolságból hallanak.

A rendszer teszteléséhez és bemutatására az elmúlt hetekben a Fraunhofer kutatói felszerelték az ilmenaui mozi egyik termét a 192 hangszóróval és számítógépekkel. Idén további német és tengerentúli mozikat is ellátnak az új rendszerrel. Az új technológiával jobb lehet más nagyrendezvények, például színházi előadások, koncertek hangzása. Az optimális zenei hangzás visszaadására sokáig már otthonunkban sem kell várnunk, a házi rendszereket néhány éven belül ígérik a kutatók.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés