Teljesítményadatok szivárognak a Bulldozerről

Az AMD a napokban küldte el a partnereinek az új generációs, Bulldozer architektúrára épülő processzor előzetes eredményeit, melyeket a DonanimHaber sikeresen megszerzett, és nem várt módon be is számoltak arról, hogy mi várható. Az asztali gépek piacára érkező termék a Zambezi kódnevet viseli, és négy darab úgynevezett Bulldozer modulból áll, ami nyolc darab dedikált integer magot eredményez. Ez a felépítés radikálisan új elképzelésekre alapoz, és természetesen vita van arról, hogy a lapka négy- vagy nyolcmagos. A magszám valójában értelmezés kérdése, a lényegen azonban ez az asztali számítógépek piacán nem változtat. Talán a legkézenfekvőbb megközelítés itt a programszálak irányából adható, ahol is a Zambezi nyolc szálat képes kezelni. Az AMD hivatalosan nyolcmagos processzorként tekint rá.

A 32 nm-es technológiával gyártott lapka négy-, hat- és nyolcmagos konfigurációkban lesz majd kapható, és a tervezők magas órajelet elviselő dizájnt alakítottak ki, vagyis a 3 GHz-es órajel alatt üzemelő megoldás ritka lesz. A hírek szerint a Turbo Core 2.0 nagyon összetetten működik, és lényegében akkor is képes megemelni a processzor órajelét, ha az összes erőforrás aktívan ki van használva. A lapka 8 MB-os L3 és modulonként 2 MB-os L2 gyorsítótárat alkalmaz, de az olcsóbb verziók esetében a harmadszintű tár mérete csökkenhet.

A partnereknek küldött előzetes adatok alapján, egy ismeretlen órajelen ketyegő teljes értékű, vagyis az AMD magyarázata szerint nyolcmagos processzor lett összemérve a Core i7-950-es és a Phenom II X6 1100T jelzésű processzorokkal. Az új processzor 50%-kal utasítja maga mögé az Intel tesztelt megoldását, és ez a különbség főleg a játékokban, valamint a multimédiás és a renderelést végző alkalmazásokban keletkezik. A szintetikus tesztek alatt kisebb különbség mutatkozik, de ennek a mértéke nem ismert. Valószínű, hogy a 16 MB-os összkapacitású gyorsítótárak eredményezik a gyakorlati előnyt, továbbá nem elhanyagolható tényező, hogy a processzormodulok 256 bites lebegőpontos feldolgozója a legtöbb SSE-alapú kód alatt is kihasználható, vagyis nem kell újrafordítani és átalakítani a programokat AVX utasításkészletre. Ez az előny a felépítésből ered, mivel a lebegőpontos feldolgozó dedikált, az integer magoktól független ütemezőt használ.

Az információk szerint az AMD a végleges mintákat februárban szállítja le, a tömeggyártás pedig március végén indulhat be, vagyis az áprilisi start tarthatónak látszik. Az árazásról nincsenek adatok, ám valószínű, hogy visszatér a jól ismert FX jelző, amit feltételezhetően az 1000 dolláros csúcsmodell kap majd meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés