Menetre kész a Samsung flexibilis AMOLED kijelzője

A dél-koreai cég már a tavalyi CES alkalmával is demózott hajlékony AMOLED kijelzőjével, azonban nagyon úgy tűnik, hogy az akkor még csak érdekességnek számító technológiai bravúr mára megérett a tömeggyártásra. Ezt jelzi, hogy a megoldást már elkeresztelték, ezentúl Youm néven futtatja a Samsung ezt a termékvonalat, amely elnevezés jelentését vagy származását egyelőre homály fedi.

A Youm a jelenleg is forgalomban lévő AMOLED technológiára épít, lényegi különbség viszont, hogy az üveg réteget egy vékony filmrétegre cserélték, ezáltal a megjelenítő vékonyabb, könnyebb, és ahogy a gyártó mondja, elpusztíthatatlan lett. Erről tanúskodik az a kalapácsos videó is, amely az elmúlt években már bejárta az internetet. Ebben néhány hagyományos kijelző megropogtatása után kezelésbe vették a Youm-ot is, amely látszólagos sérülés nélkül megúszta a többszöri kalapálást. Persze nem létezik olyan, hogy elpusztíthatatlan, de ez az ellenálló képesség sokkal nagyobb biztonságot nyújt a mindennapok során, így az esetleges balesetek nem feltétlenül végeződnek majd tragédiával.


[+]

Az első flexibilis AMOLED 4,5 hüvelykes képátmérővel bír, WVGA (800x480 pixeles) felbontással rendelkezik és mindössze 0,3 mm vastag, mely paraméterek máris beindították a tervezők fantáziáját – többek között az Apple is érdeklődik a Youm iránt. A hírek szerint egy WXGA (1280x720 pixel) kijelzőt is fejleszt a Samsung, ennek nyilvános bemutatása azonban még várat magára. A felhasználási lehetőségek tárháza szinte végtelen: mobiltelefonokban, tabletekben, e-olvasókban és bármilyen más mobil eszközben megtalálhatják a helyüket. A Youm kijelzők tömeggyártása minden bizonnyal még a második negyedévben megkezdődik, ami azt jelenti, hogy még az idén a boltok polcaira kerülhetnek a „kötetlen formavilágú” eszközök.

Előzmények

Hirdetés