Idehaza is megérkeztek a gesztus- és hangalapú vezérlést támogató Samsung tévék

A Smart tévé rendszerek hivatalosan tavaly jelentek meg először, és az elért sikerek a jelek szerint arra ösztönözték a gyártókat, így a Samsungot is, hogy folytassák a megkezdett utat.

Samsung ES8000
Samsung ES8000

Idén ezek a megoldások már a belépő szintű modellekbe is bekerültek, így akár már 119 000 forintért is megvásárolható egy 2012-es Samsung okostévé. Igaz, ez ilyen kategóriás készülék, pontosabban az EH4500 típusjelzésű modell csak 26 hüvelykes képátóval bír, mindenesetre ezen is elérhető a közösségi médiás alkalmazásokat magába foglaló Social TV, a teljes webböngésző, a Skype, a letölthető alkalmazások – beleértve az MTV és a Magyar Rádió archívumához való ingyenes hozzáférést nyújtó MTVA alkalmazást is.

Újdonságnak számít az idén bevezetésre kerülő Family Story. Ennek révén a családtagok elvileg könnyen kapcsolatban maradhatnak, s megoszthatják fényképeiket és feljegyzéseiket egymással. A felhasználók közvetlenül a telefonjukról tölthetik fel fotóikat a TV-re, s néhány mozdulattal, diavetítés formájában nézhetik meg ezeket akár az otthon rendelkezésre álló legnagyobb képernyőn. Üzeneteket is küldhetnek egymásnak okostelefonjuk, táblagépük vagy a televízió segítségével, s egy sor készülékről is elérhetik ezeket az üzeneteket, akár otthon, akár máshol tartózkodnak. A Family Story emlékeztetők beállítását is lehetővé teszi, amiről figyelmeztetést is küld, így nem maradunk le egyetlen fontos családi eseményről sem.

A Fitness funkcióval táblagépek vagy okostelefonok kapcsolhatók a tévékészülékhez a mobile fitness alkalmazáson keresztül. A Fitness válogatott otthoni gyakorlatokat is kínál, sőt a virtuális tükör funkcióval a felhasználók ellenőrizhetik testtartásukat is. A Kids pedig a gyerekek számára kínál mindenféle játékos oktató anyagot. A készülékekhez a tervek szerint meg lehet majd vásárolni a Samsung vezeték nélküli, tapipadot is tartalmazó billentyűzetét, sőt a cég munkatársai szerint minden egyéb vezetékes és vezeték nélküli perifériával is működnek.

A csúcsnak számító ES7000-es és ES8000-es szériába kétmagos processzor került, ami jó hatással lehet a Smart rendszerek sebességére. Ezek tetejére építettek egy beépített kamerát is, ami egyrészt Skype-olásnál jöhet jól, másrészt ezáltal lehetségessé válik a mozgásalapú vezérlés. Azaz ennek segítségével a kurzort a felhasználó kezének mozgatásával navigálhatja a képernyőn, az integrált mikrofonnal pedig hangalapú utasításokra is mód adódik. Sőt, az egyik speciális távirányítón is elhelyeztek egy mikrofont, így a kanapéban fekve nem kell a tévével üvöltözni, elég finoman a távvezérlőt utasítgatni.

További újítás a Smart Evolution funkció, amelynek segítségével a felhasználók évről évre hozzájuthatnak a legfrissebb technológiákhoz saját televíziójukon anélkül, hogy új készüléket vásárolnának. Ebben a Samsung Evolution Kit lesz a segítségükre, amelynek csatlakozója a TV hátuljában kap helyet. Persze a 3D megjelenítés sem maradhatott ki a szórásból. Ez az E550 típustól felfelé (valamint az E490 modellnél) érhető el a Samsung Smart TV-kben.

És végül néhány szó az árakról! A 51 hüvelykes képátmérőjű E8000 Smart plazma TV 559 900 Ft, az 55 hüvelykes képátmérőjű ES8000 Smart LED TV 819 900 Ft javasolt bruttó végfelhasználói áron vásárolható meg. Az UE40ES7000 LED televízióhoz 449 900 Ft-os áron juthatnak hozzá a vásárlók. A 2012-es portfólió legdrágább LED televíziója az óriási, 65 hüvelykes UE65ES8000, amely 1 119 900 Ft-ba kerül, míg a plazmák közül a legtöbbet, 979 900 Ft-ot a 64 hüvelykes PS64E8000 prémium modellért kell fizetni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés