Samsung notebook blog: ahol a gépek születnek

Kevesen tudják, de a Samsung nem ma kezdte a notebookok gyártását, már régi motorosnak számít a szakmában. A kavarodást a fejekben talán az okozhatja, hogy a Samsung nemrég lépett be termékeivel a hazai piacra, de ez előtt is volt élet, nem is akármilyen. Nem akarunk az időben túlságosan visszamenni, de a koreai gyártó 1983-ban gyártotta le az első 8-bites PC-t Z80 processzorral (aminek hallatán most idősebb olvasóiknak biztos könnycsepp szökött a szemébe). Érdekes tény ez annak tekintetében, hogy a Samsungon belül a computer divízió csak 1989-ben alakult meg, és ekkor kezdtek hozzá a notebookfejlesztéshez. Az első hordozható gépre nem is kellett sokáig várni, már 1990-ben elkészül az S3710 típusjelű notebook, ami határozott sikert aratott 7 kilós tömege ellenére - persze akkor még más idők jártak, és teljesen más igényeknek kellett megfelelni.


Samsung S3710

Az S3710 annak ellenére lett sikeres, hogy a tengerentúlon nem értékesítették, ugyanis az amerikai piac meghódítása csak 1996-ban kezdődött a Samsung Notemasterrel. Az ezredforduló közeledtével, pontosan 1999-ben indult be az OEM gyártás, ahol a cél a havi százezer darabos kapacitás elérése volt. Az OEM gyártással kapcsolatban említenénk meg példaként, hogy a Dell és a Gateway egyaránt a Samsunggal gyártatta le 12,1 hüvelykes, ultrakönnyű notebookjait, így történhetett meg az, hogy a Dell Latitude X200 és a Gateway 200 gyakorlatilag az utolsó csavarig megegyezett a Samsung Q10 modellel, csak a színekben és a feliratokban volt némi eltérés. Ez persze nem okozott problémát a vásárlók körében, a Dell és Gateway egyaránt elégedett volt a minőséggel, így a későbbiekben is folytatódtak a szerződéses munkák.


Gateway 200, Dell Latitude X200 és Samsung Q10

Mérföldkőnek számított a 2000-es év, amikor megjelent a Samsung Sens Q S760 (mely az OEM gyártásból fakadóan Gateway Solo 3450 név alatt is futott). Míg 1990-ben az említett S3710 7 kilót nyomott a mérlegen, addig a tíz évvel később megjelenő S760 mindössze 1,35 kilogrammos tömeggel büszkélkedhetett, ami még ma is jónak mondható, akkor pedig a legkönnyebb volt a világon (a 12,1 hüvelykes S760 mérete 273 mm × 227 mm × 19,8 mm, tehát vastagsága nem érte el a 2 centimétert). Nem notebookkal kapcsolatos, de fontos időpont volt 2006 is, amikor a Samsung előrukkolt az első UMPC-vel, melyek Q1 és Q1 Ultra név alatt futottak. A Windows XP Tablet Edition operációs rendszert futtató, 7 hüvelykes kijelzővel, 900 megahertzes Intel Celeron processzorral és 512 MB DDR2 memóriával szerelt UMPC-ket akár tekinthetjük a Galaxy Tab előfutárának is.

Samsung Sens Q - S760
Samsung Sens Q - S760

A Samsung notebookok és netbookok 100 százalékban saját gyártásban készülnek a Kínában található SAMSUNG Electronics Suzhou Computer Co., Ltd. (SESC) gyáregységben, illetve a brazíliai Campinasban található még egy üzem, mely kizárólag az amerikai kontinens ellátásáért felelős. A gyártósorok megfelelnek az ISO 9001, ISO14001 és OHSAS 18001 minőségbiztosítási rendszereknek, kapacitásuk évi 20 millió darab hordozható gép, melyek megfelelnek a TCO és Energy Star szabványoknak. A notebookok fejlesztésén összesen 44 ezer ember dolgozik az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Oroszországban, Indiában, Japánban, Izraelben, Kínában és a Koreában található fejlesztői központokban. A készülékeket és egyes részegységeiket külön (például LCD és HDD) a gyártásuk előtt (és közben) 61 minőségellenőrzési teszteknek vetik alá: 28 környezeti hatás szimulálása, húszféle mechanikai próba, tízféle ütődés- és rázkódásteszt (köztük a szállítás közben fellépő hatások is), 3 MBTF teszt (két meghibásodás közti időtartam). Ezeket egészíti ki a 435 szoftverből álló szoftverkompatibilitási teszt és a 6 hétig tartó nonstop működés vizsgálata.

Érdekességképpen említenénk meg a tesztekből egy párat:

  • Torziós teszt - notebook fedelének nyitása és zárása 25 ezer alkalommal
  • Billentyűzet tesztje - 10 millió billentyűleütés szimulációja
  • Környezeti teszt - 6 hétig tartó folyamatos működés 60 °C-os szobában
  • EMC teszt - 20 ezer voltos áramütés szimulálása 100 alkalommal egyetlen gépen.

Azóta történt

Előzmények