Részletek a legerősebb Hudson vezérlőhídról

Az A szériás Fusion APU-k alapjául szolgáló Llano lapkát már korábban meg lehetett tekinteni működés közben, és meglehetősen sok adatot lehet tudni a fejlesztésről. A processzorhoz való Hudson vezérlőlapka képességei azonban máig kérdésesek voltak. Az információk szerint két változat lesz elérhető D2 illetve D3 jelzéssel. Természetesen ezek mobil verziói az M2 és az M3 jelzést viselik. A kiszivárgott adatok alapján a D3-as megoldás meglehetősen sokat fog tudni.

A Hudson D3 SATA vezérlője 6 Gbps-os teljesítményre képes és hat darab portot kínál. A RAID szolgáltatás támogatása is megoldott 0, 1 és 10 módban. A chip négy darab PCI Express 2.0-s csatornát kínál, továbbá három PCI interfész is elérhető. Támogatott az úgynevezett FIS-based switching is. Ez a funkció egy SATA portra kötött elosztó mellett hasznos. Ilyenkor több adattároló működik egy interfészről, de a hagyományos Command-based Switching alkalmazásával egyszerre csak egy meghajtó foglalhatja le a sávszélességet. A FIS-based (Frame Information Structure) megoldással az összes meghajtó működtethető párhuzamosan, és a vezérlő gondoskodik a terhelés megfelelő elosztásáról.

A vezérlőhídban nem található Ethernet vezérlő, ami azzal magyarázható, hogy az alaplapgyártók rendszerint a Realtek gigabites megoldásait használják, hiszen nagyon olcsóak, és bőven kielégítik az igényeket. Az USB vezérlő 16 portot támogat, melyek közül négy lehet 3.0-s, tíz 2.0-s és mindössze két interfész érhető el az 1.1-es felülethez. Természetesen a gyártóknak nem kötelező a 3.0-s USB portok használata, hiszen ezek a csatlakozók jelentősen drágábbak az elterjedt 2.0-s megoldáshoz viszonyítva. Extraként a rendszer támogatja az infravörös portot, és egy beépített vezérlő kezeli az SD-kártyákat, amelyek maximum 2 TB-os kapacitással rendelkezhetnek.

A monitorkimenetek között lehet D-Sub, DVI, HDMI és DisplayPort is. Az eddigi adatok szerint a rendszer két kijelzőt tud majd meghajtani, de elméletben lehetséges a DisplayPorton keresztüli Eyefinity a Multi-Stream Transport nevű termék használatával. A Hudson D3 természetesen csak a Llano APU-kkal együtt fog megjelenni, így nyárig várni kell az alaplapokra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés