A Radeon R9 280X-re is rástartoltak a LiteCoin bányászok

Pár napja írtuk meg, hogy a váratlan hiány alakult ki a Radeon R9 290 sorozatú VGA-kból, ami a LiteCoin (Bitcoinhoz hasonló elvű virtuális deviza) bányászok kedvenc terméke lett az igen magas hatékonyságának köszönhetően. Az elmúlt napokban ezek az igények csak erősödtek, és több kereskedő is feljebb vitte a termékek árát, hogy a heti készlet legalább egy napig kitartson.

Ezzel kapcsolatban megtudtuk, hogy a Radeon R9 290 sorozatú VGA-k zömét érezhetően bányászatra veszik, hiszen a vásárlók 60%-a párosával viszi a kártyákat, de 20%-uk négyet is visz. Mindemellett nem ritka, hogy egy megrendelés 10-nél is több Radeonra szól. Nyilván egy játékosoknak szóló terméknél a CrossFire nem annyira elképzelhetetlen igény, de ilyen mértékben jellemzően irreális. Mindemellett sokat teljes géppel veszik a rendszert, és az elmúlt hetekben teljesen általánossá vált az amúgy igen olcsó, egymagos AMD Sempron 145 mellé vásárolt Radeon R9 290X CrossFire konfiguráció. Ez egy tipikusan irreálisan paraméterezett gép, de LiteCoin bányászatra több mint tökéletes.

AMD Radeon R9 280X
AMD Radeon R9 280X

Persze a készletek nem tartottak örökké, így a Radeon R9 290 és 290X termékek gyakorlatilag már nehezen megvásárolhatók. A bányászokat azonban ez sem érdekli, hiszen van az a mondás, hogy ha ló nincs, akkor jó a szamár is. A piac most a Radeon R9 280X-re startolt rá, és a webáruházak visszajelzései szerint ugyanolyan irreális e termékek eladása is, hiszen túlzottan sokan rendelnek négy vagy több darabot egyszerre. Ennek következménye, hogy szinte minden cég áremeléssel élt a Tahiti cGPU-ra épülő kártyák esetében is, hiszen több helyen már ezek is hiánycikké váltak.

Sajnos idén már nem javul a helyzet, és ez többek között érinti a hazai piacot is, hiszen iszonyatosan kis mennyiségű utánpótlás érkezik a Radeon R9 290-es sorozatú kártyákból. A kereskedők szerint az AMD-től ígéretet kaptak, hogy a következő évben figyelembe veszik a bányászok lassan tényleg extrém mértékű igényeit is, így nem csak a játékosok várható vásárlásai alapján lövik be a leszállítandó termékek mennyiségét.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés