Érdekesség: egy igazi (Bit)coin bányász masina

Bár bitcoint már jó ideje nem éri meg GPU-val bányászni, de számtalan egyéb alternatíva létezik, amit még grafikus kártyával is viszonylag jó hozammal ki lehet termelni. Egy vagy két középkategóriás modellel ma már nem igazán éri meg komolyan belevágni a mókába, így sokan tucatjával veszik a videokártyákat, és építenek belőlük dedikált bányászgépeket.


[+]

Természetesen erre már a hardvergyártók is rájöttek, így például az ASRock külön alaplapokkal is előrukkolt, hogy a bányászok kedvében járjon. Emellett a tápegységekkel foglalkozó cégeknek is remekül kapóra jött az új mánia, hisz 250-300 wattos kártyákból egy 1200 wattos tápegység "csak" négyet képes elvinni, így szinte egycsapásra a 2000 watt körüli modelleknek is nagyobb lett a létjogosultságuk.


[+]

A képeken látható "bányamű" épp az egyik fent említett ASRrock alaplapra épül, amibe spéci PCI Express hosszabbítókkal csatlakozik az összesen hat MSI R9 270 GAMING VGA. Utóbbira elsősorban azért van szükség, mert vízhűtés nélkül nehezen férne el egymás mellett a hat darab két slotos kártya, ráadásul a "deszka" egy kivételével x1-es aljzatokkal van felvértezve, melyekbe nehezen passzolna a videokártyákra jellemző leghosszabb kialakítású PCI Express sín.


[+]

Az ízlésesen összeszerelt erőművet egy 1300 wattos EVGA SuperNOVA tápegység eteti. A processzorról, memóriáról, valamint az SSD-ről nincs információnk, de ezek szinte teljesen elhanyagolhatóak egy ilyen masinánál, így minden bizonnyal valamilyen belépőszintű, olcsó(bb) megoldások lehetnek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés